Volledig scherm
Jan Janssen (rechts) was in 1993 al eens in Oploo om de nieuwe naam van café La Marmott te onthullen. Links uitbater Jan van Sambeek © Jan van Sambeek

Wielercoryfeeën bij onthulling wielermonument Oploo

OPLOO - De eerste Nederlandse tourwinnaar Jan Janssen, Rini Wagtmans, Peter Winnen, Leo van Vliet en Johan van der Velde zijn enkele van de wielerhelden die in Oploo present zijn bij de onthulling van het wielermonument. De onthulling van het beeld, dat kunstenaar Juul Baltussen maakte ter ere van de drie broers Van Katwijk, is op zondag 16 oktober.

Jan, Piet en Fons van Katwijk zijn afkomstig uit Oploo en hebben alle drie in het profpeloton gekoerst. Volgens de Initiatiatiefgroep Wielermonument Oploo bracht het dorp ruim twintig wielrenners van naam voort en is een monument op zijn plaats.

Ploegleiderswagen
Leo van Vliet komt naar Oploo met de oud-ploegleiderswagen van Amstel Bier. In de jaren 70 reed Herman Krott daarin als ploegleider, toen Jan en Piet van Katwijk voor die ploeg fietsten.

Rondespeaker
De ceremonie waarbij het gedenkteken wordt onthuld begint om 14.30 uur, ter hoogte van de Vloetweg en de Deken Schmerlingstraat. Rondespeaker Rien van Horik begeleidt het geheel vocaal.

WK
Na afloop is in zaal De Oude Heerlijkheid de eindfase van het WK wielrennen in Qatar te volgen.

Maasland