Volledig scherm
© REUTERS

Apple laat iPhone-gebruikers wellicht Spotify-nummers spelen via Siri

Apple en Spotify zijn in gesprek over de mogelijkheid om iPhone-gebruikers muziek van Spotify te laten afspelen via stemassistent Siri. Althans, dat meldt The Information op basis van meerdere bronnen.

De gesprekken tussen Apple en Spotify, die plaatsvinden volgens drie mensen die bekend zijn met de materie, gaan naar verluidt over de mogelijkheid voor iPhone-gebruikers om aan Siri te vragen nummers, afspeellijsten en albums van de Spotify-muziekdienst af te spelen. Als dit uiteindelijk wordt doorgevoerd, zou Spotify gebruikmaken van de functie in iOS 13 en iPadOS 13 waarmee apps van derden in feite op gelijke voet met Apple Music komen te staan als het gaat om het laten afspelen van muziek via Apples stemassistent Siri.

The Information meldt dat het Zweedse muziekbedrijf voorheen op zijn site had staan dat Apple niet toelaat dat Spotify op de HomePod komt en dat Apple het zeker niet mogelijk maakt voor Spotify om met Siri te verbinden voor het afspelen van muziek. Dat is recent aangepast naar een passage waarin staat dat Apple heeft aangekondigd dat het Spotify wel toegang geeft tot Siri voor het afspelen van muziek. Volgens Spotify heeft Apple daarbij overigens niet de naam van de concurrerende muziekdienst genoemd en zal de HomePod standaard Apple Music kiezen bij een stemcommando.

Als dit op termijn wordt doorgevoerd voor iPhone-gebruikers zou het een opmerkelijke stap zijn omdat Apple Music en Spotify elkaars concurrenten zijn en omdat beide partijen elkaar eerder dit jaar verwijten maakten. Spotify vindt dat Apple met voorwaarden van de App Store bijdraagt aan oneerlijke concurrentie, waarbij Apple zijn eigen Music-dienst zou bevoordelen, onder meer via de dertig procent omzetafdracht die Apple van ontwikkelaars van bepaalde apps vraagt. Het bedrijf heeft geklaagd bij de Europese Commissie, die naar verluidt een onderzoek is gestart. Apple verweerde zich tegen de beschuldigingen en zei ze overdreven te vinden, omdat er volgens het bedrijf uit Cupertino geen reden voor Spotify was om de prijs van Spotify Premium te verhogen.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.