Clubhouse is dé nieuwe hit op sociale media: wat is het en wat kun je ermee?
videoDe app Clubhouse is dé nieuwste sociale mediahit. Het exclusieve platform dat draait om live audio, groeide in relatief korte tijd uit tot een van de populairste netwerken van het moment. Maar wat is Clubhouse precies en wat maakt de app zo populair?
Delen per e-mail
Voor de gemiddelde persoon klinkt meeluisteren met een persoonlijk gesprek tussen Kanye West en Elon Musk als een ver-van-mijn-bed-show. Maar op Clubhouse kan iedereen (op uitnodiging) meeluisteren. Dus óók naar Elon Musk en Kanye West.
Clubhouse werd in maart vorig jaar gelanceerd door grote ondernemers uit het Amerikaanse Silicon Valley, waarna er vooral beroemdheden en rijke ondernemers op zaten. Inmiddels wordt de app door een langzaam groeiend publiek gebruikt. Het verschil met andere sociale media-apps is dat Clubhouse is gericht op communicatie via gesproken tekst. Dat maakt het anders dan bijvoorbeeld Twitter (geschreven tekst), Instagram (foto's) en TikTok (video's). ,,Je kunt Clubhouse het best vergelijken met een soort chatroom”, legt ondernemer en een van de eerste Nederlandse leden van de app Ron Simpson uit.
Exclusief
Leden van Clubhouse kunnen verschillende virtuele ‘kamers’ betreden om mee te luisteren of deel te nemen aan een live gesprek over een specifiek onderwerp. Clubhouse laat maximaal vijfduizend mensen per kamer toe. ,,Net als bij een podcast luister je naar een spreker die een onderwerp bespreekt, maar het grote verschil is dat een gesprek op Clubhouse live is.” Terugluisteren kan dan ook niet. ,,Het voelt alsof je gesprekken echt kunt meemaken. De personen die het gesprek voeren, kunnen zien wie meeluistert en bepalen wie wel mee mag praten en wie niet”, aldus Simpson.
In tegenstelling tot andere sociale media-apps kan iedere iPhone-gebruiker Clubhouse wel downloaden, maar is toegang tot de app zelf exclusief bestemd voor leden. En lid word je niet zomaar. ,,Het is enorm exclusief”, zegt social media-expert en chef digitaal Jaap van Zessen van deze site. ,,Je krijgt als nieuwe gebruiker een of twee uitnodigingen voor anderen, die met die uitnodiging ook lid kunnen worden. Door die exclusiviteit wordt het interessant en cool om een uitnodiging te krijgen. Alleen dan kun je luisteren naar de gesprekken van bijvoorbeeld experts en beroemdheden.”
Elon Musk
Juist die exclusiviteit maakt Clubhouse zo populair. Van Zessen is zelf sinds deze maand lid. ,,Ik kreeg een uitnodiging van Neal Petersen van FC Afkicken om live mee te praten over sport en media. Zij gebruikten Clubhouse bijvoorbeeld ook om de wedstrijd Ajax-PSV na te bespreken.”
Terwijl Clubhouse al een jaar bestaat, is de audio-app pas sinds deze week écht razend populair nadat Elon Musk er een openbaar interview hield. In de Appstore staat Clubhouse inmiddels op de derde plek van meest gedownloade apps. En volgens Van Zessen kan die populariteit nog flink groeien. ,,Inmiddels is Facebook bezig de app na te bouwen. Je kunt natuurlijk niet voorspellen hoe het gaat lopen, maar dat Facebook de app dusdanig interessant vindt dat ze hem namaken, zegt veel.”
Hoewel Clubhouse nu nog voornamelijk wordt gebruikt door experts, is de app voor jongeren in deze coronatijd extra interessant en groeit de hype. ,,Normaal spreken ze elkaar in het clubhuis of de voetbalkantine, maar dat kan nu niet. De app biedt daardoor een interessant sociaal alternatief. Hoe het ook afloopt, het is duidelijk dat er iets te gebeuren staat op audiogebied”, aldus Van Zessen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Tesla doet bitcoinkoorts oplopen: ‘Met een paar Musks zit de koers zo op 70.000 dollar’
Nu autofabrikant Tesla 1,5 miljard dollar in bitcoin heeft geïnvesteerd is de waarde ervan fors gestegen. De een ziet dit als de doorbraak van de cryptomunt, de ander waarschuwt voor ‘tulpenhandel’. -
Deense recensiegigant haalt uit naar Bol.com: ‘Wij zijn niet onbetrouwbaar’
Webwinkel Bol.com toont sinds kort niet langer de drie sterrenrating van recensiegigant Trustpilot op de homepage. De beoordeling zou onbetrouwbaar zijn. Het Deense bedrijf is boos en bestrijdt het door Bol geschetste beeld. -
PREMIUM
‘Wereldwijde revolutie’: kleine schotel in het weiland bij Groenekan zorgt voor ongekend snel internet
In een weiland langs de A27, tussen Groenekan en Maartensdijk, verrijst binnenkort een satellietschotel die in grote delen van de wereld gaat zorgen voor revolutionair snel internet. De schotel staat in verbinding met een satelliet in de ruimte op ruim 35.000 kilometer van de aarde. -
Gerucht: volgende iPhone krijgt always-on-functie en aantal andere nieuwe features
De volgende generatie iPhones, vermoedelijk de iPhone 12s of iPhone 13, krijgt een zogenoemde always-on-functie. Ook kunnen gebruikers video’s maken en daarna zelf de achtergrond aanpassen met nieuwe software. -
Technologie Kieswijzer: wat denken politieke partijen over privacy, nepnieuws en machtige techbedrijven?
Over een kleine maand vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat betekent niet alleen dat er overal campagne-uitingen opduiken, maar ook flink wat kieswijzers. Een kieswijzer geeft doorgaans een goede weergave van jouw mening op het politieke spectrum, maar een onderwerp dat steeds belangrijker wordt wil nog wel eens ontbreken.
-
PREMIUM
Hanna krijgt door identiteitsfraude incassobureaus aan de deur: ‘Kom op! Dat dit zomaar kan’
Datadiefstal lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Hanna krijgt sinds een paar weken pittige rekeningen van spullen die door een oplichter onder haar naam zijn besteld. ,,Ik voel me er zó onveilig door.’’ -
Lezen en sturen van WhatsApp-berichten geblokkeerd bij niet accepteren van nieuwe voorwaarden
Gebruikers die de nieuwe voorwaarden van WhatsApp op 15 mei van dit jaar nog niet hebben geaccepteerd, kunnen vanaf die dag geen nieuwe berichten meer lezen of sturen. Wel kunnen ze nog een paar weken meldingen lezen, maar daar kunnen ze dus niet op antwoorden. -
IJsfoto’s en video’s doen mobiele netwerk van KPN pieken
De massale ijs- en sneeuwpret heeft voor een enorme piek in het mobiele netwerk van KPN gezorgd. Nederlanders verstuurden elkaar zaterdag en zondag de hele dag talloze schaatsfoto's en video's.