De beste tv om het EK 2021 op te kijken komt uit 2020
Het duurt nog een paar weken tot het EK definitief van start gaat. Omdat de coronacrisis stadionbezoek en reizen beperkt, zullen nog meer mensen dan normaal het voetbalgeweld op televisie volgen. Wij hebben daarom samen met technologiesite Tweakers daar de beste tv voor uitgezocht.
Dit is een ingekorte versie van deze vergelijking. Het volledige artikel lees je op Tweakers.
Mede door de coronapandemie komt de stroom van nieuwe televisiemodellen dit jaar wat langzamer op gang dan we gewend zijn. De meeste fabrikanten kiezen er voor om hun televisies uit 2020 langer op de markt te houden. Die zijn sinds hun introductie vorig jaar bovendien al flink in prijs gezakt, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding een stuk gunstiger is dan die van de allernieuwste tv’s.
In deze test bespreken we zes oled- en lcd-QLed-televisies uit het hogere segment die vorig jaar werden geïntroduceerd maar nog altijd verkrijgbaar zijn én inmiddels fors goedkoper zijn geworden. Ze zijn op dit moment terug te vinden voor prijzen vanaf 1000 tot 1350 euro.
De twee beste
Vijf van de zes geteste televisies zijn oled-modellen, de zesde is een lcd-QLed. Als we naar de meetresultaten van de eerste vijf kijken, kunnen we constateren dat de onderlinge verschillen erg klein zijn, met prestaties van ‘zeer goed’ tot ‘uitstekend’.
Toch zijn er twee televisies die net iets beter presteren dan de concurrentie. Die zijn daarom benoemd tot ‘aanrader’.
Hisense O8B
Het Chinese Hisense is sinds een aantal jaar aan een opmars bezig in Europa. Naast huishoudelijke apparatuur produceert het bedrijf consumentenelektronica, waaronder televisies. De O8B-oledtelevisie wordt sinds medio vorig jaar in Nederland verkocht.
Het toestel beschikt over bijna alle features die je van een oledtelevisie mag verwachten. Zo is het toestel geschikt voor hdr-weergave in de formaten HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid en is de tv voorzien van de apps van de belangrijkste internationale video on demand-aanbieders. Nederlandse apps ontbreken vooralsnog.
Hoewel de O8B een relatief goedkope oledtelevisie is, doet de afwerking naar ons idee nauwelijks of niet onder voor die van andere betaalbare toestellen. De randen rond de behuizing doen erg denken aan die van LG’s oledtelevisies uit de C-serie. Rondom het scherm zit een smalle zwarte bezel met daaromheen een subtiel randje van metaal. De voorkant van de voet is afgewerkt met plastic dat doet denken aan geborsteld metaal.
In de O8B is een speakersysteem met losse tweeters en woofers gemonteerd. Uiteraard hoef je geen dreunende bassen te verwachten uit een platte televisie, maar de laagweergave valt zeker niet tegen en is zelfs beter dan bij sommige flink duurdere televisies.
Aanrader: LG Oled CX
De oledtelevisies in de C-serie van LG behoren sinds 2016 tot de populairste modellen. Geen wonder, want binnen deze serie biedt LG zijn beste beeldprocessor aan in combinatie met een doorgaans fraai design en goede prijs.
De nog goedkopere B-series zijn in Nederland meestal minder goed verkrijgbaar en moeten het stellen met een minder krachtige processor, terwijl de duurdere modellen uit de (voormalige) E-, G- en W-series vooral een chiquer voorkomen hebben maar technisch weinig of geen verbetering brengen.
Met de CX-modellen bood LG vorig jaar bovendien een primeur. In deze serie was de eerste 48 inch-variant opgenomen, die we vorig jaar al uitgebreid reviewden.
Panasonic Oled HZW984
De HZW986 is Panasonics instap-oled-tv uit 2020. De tv heeft dezelfde HCX Pro-beeldprocessor als de duurdere modellen, maar mist het extra heldere oledpaneel van de HZW2004.
Waar we de lagere prijs ook in terugzien, is het design. De HZW984 oogt naar onze mening nogal basic, met een relatief brede rand onder het scherm. De tv staat op een centrale ronde voet die draaibaar is, zodat je de tv makkelijk kunt verstellen.
Op één punt vinden we de HZX984 wat tegenvallen: het geluid van de naar beneden gerichte luidsprekers kan ons niet overtuigen. De basweergave is net zoals bij alle andere schermen in deze test niet geweldig en hoewel dialogen prima verstaanbaar zijn, mist het geluidsbeeld wat sprankeling in het hoog.
Philips Oled855
Philips bracht vorig jaar twee technisch identieke oledtelevisies uit, de Oled805 en de Oled855. Het enige verschil tussen de twee tv’s zit hem in de voet. De 805 staat op twee bescheiden pootjes die aan weerskanten van de tv zijn gemonteerd. De 855 is voorzien van een draaivoet.
De rand van het beeldpaneel is gemaakt van donker afgewerkt metaal. Aan de voorkant lijkt het slechts om een klein randje te gaan, maar aan de achterkant zie je dat de metalen afwerking doorloopt. Opvallend aan het ontwerp is het ontbreken van een Philips-logo aan de voorkant; dat is subtiel op de voet aangebracht. Bij muurmontage is er dus geen enkel logo zichtbaar.
De Philips Oled855 is voorzien van de driezijdige variant van Ambilight, leds aan de achterzijde van het scherm die de muur achter de tv laten oplichten. Je kunt kiezen of het systeem een vaste kleur moet weergeven of de kleuren moet volgen die in beeld zijn, zoals het ooit bedoeld was. Ook kun je, als je een feestje geeft, de kleuren op het geluid laten reageren.
Aanrader: Samsung Qled Q95T
Het topmodel uit de Samsung 4k-range van 2020 is de Q95T. Deze QLed-televisie maakt gebruik van een LCD-scherm voorzien van lokale dimming waarbij wij overigens slechts 10 x 5 dimbare zones tellen. Deze bepalen welke delen van het scherm donker worden gemaakt om een hoger contrast dan op andere LCD-tv’s mogelijk te maken.
Het uiterlijk van de Q95T is wat ons betreft zeer geslaagd. Het scherm heeft rondom dunne randen, maar staat op een brede, naar achteren weglopende platte voet die omhoog buigt en zo de ‘nek’ vormt die voet en scherm met elkaar verbindt. Het scherm is voorzien van goede ontspiegeling, waardoor reflecties beperkt blijven.
De geluidskwaliteit van de Q95T is goed. De tv heeft meerdere luidsprekers, zowel aan de onderkant van het scherm als hoger aan de zijkanten. Door het geluid over de luidsprekers te verdelen, lijkt het geluid uit het scherm te komen in plaats van uit de onderkant. Het effect is vrij overtuigend en de tv produceert een ruimtelijk en prettig geluidsbeeld.
Sony Oled A8
De A8 is de ‘instap-oled’ van Sony uit 2020. Qua uiterlijke kenmerken vallen vooral de eigenwijs naar buiten wijzende platte voeten op die onder het scherm vandaan naar voren uitsteken. De tv oogt verder strak, maar heeft een relatief brede zwarte rand onder het scherm.
Sony’s A8 biedt meerdere instellingen die moeten helpen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Handige functie is onder andere de vloeiende gradatie die helpt om color-banding tegen te gaan bij beelden van lage kwaliteit. Ook de ruisonderdrukking van Sony doet zijn werk vrij effectief.
De Sony A8 Oled is voorzien van een uniek audiosysteem waarbij het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt. De Sony A8 is hierdoor een van de betere televisies als het op geluidskwaliteit aankomt, al geldt ook hier uiteraard dat je geen diepe basweergave moet verwachten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
Xbox- en PlayStation-controllers moeten gamers met beperking helpen: ‘Er zijn zoveel beperkingen’
Gamen als je een hand mist of je arm niet goed kan bewegen, dat was lang geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig hebben gamebedrijven steeds meer aandacht voor deze groep. Xbox had al een speciale controller, nu komt PlayStation ook met eigen hardware. Maar wat zijn de verschillen, en wat heb je nodig? -
Denk eens na over deze alternatieve browsers
Chrome, Edge en Safari zijn bekende browsers, maar wist je dat er tal van alternatieven zijn? Wij tippen er vier. -
PREMIUM
Techneuten Tim en Thijs ontmaskeren stropers in Afrika: ‘In de jungle heb je niks aan een gelikt product’
Ze ontwikkelden een goedkope drone om illegale houtkap te ontdekken, wisten van vijandige strijders in Oeganda vrienden te maken. Nu proberen ze de stropers in het Afrikaanse regenwoud te ontmaskeren. Tim en Thijs werken vanuit Den Haag aan wereldproblemen. Met behulp van slimme techniek.
-
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet. -
-
-
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.