De iPhone 13 lijkt erg op de 12, maar is op één punt flink verbeterd
ReviewDe iPhone 13 en 13 Pro zijn op smartphonegebied eigenlijk amper anders dan hun voorgangers van vorig jaar. Kijk je echter naar de camera’s, dan maakt Apple een paar forse stappen.
De iPhone 13 en 13 Pro zijn vanaf vrijdag 24 september beschikbaar, maar deze site mocht vast als één van de eersten met de toestellen aan de slag. De techreus stuurde daarvoor alvast een exemplaar van de iPhone 13 Pro en de kleinere iPhone 13 mini op, die naast de gewone iPhone 13 en 13 Pro Max worden verkocht.
Telefoons die bijna niet van hun voorgangers te onderscheiden zijn. In grote lijnen is het ontwerp identiek aan de 12 en 12 Pro, met een glazen achterkant en metalen band rond het toestel. De verschillen zitten dit jaar in de kleine details: de camera’s zijn anders, met een diagonaal ontwerp op de gewone 13-toestellen en veel dikkere lenzen op beide varianten. De inkeping boven het scherm voor de gezichtsscanner en selfiecamera is ietsje smaller geworden en de telefoons zijn in nieuwe kleuren verkrijgbaar.
Het zijn veranderingen die eigenlijk alleen opvallen als je de oude en nieuwe telefoons naast elkaar houdt - een beetje als een autofabrikant die de zijspiegels van zijn nieuwste model heeft gewijzigd. Dat is overigens ook wat we hadden verwacht: Apple geeft zijn iPhones doorgaans iedere twee jaar een grote designupdate, wat vorig jaar bij de iPhone 12 gebeurde. De nieuwste telefoons zijn daar een revisie van, een soort iPhone 12S.
Camera’s wel flink verbeterd
Waar de buitenkant van de nieuwe iPhone grotendeels ongewijzigd is gebleven, is er van binnen wel het één en ander veranderd. Laten we beginnen bij de camera’s: niet alleen zijn de lenzen achterop dikker dan bij vorige modellen (waardoor de telefoon een beetje wankel op tafel ligt), technisch is er het één en ander verbeterd.
De groothoeklens vangt volgens Apple meer licht op, iets dat we bij onze tests ook terugzien: foto’s met deze lens zijn over het algemeen helderder en scherper, ook als we op beide telefoons de speciale nachtmodus gebruiken.
Meer zoomen en macrofoto’s
Het grootste cameraverschil vind je in de Pro-telefoons, die voorzien zijn van een nieuwe telelens. Deze kan het beeld driemaal inzoomen in plaats van de dubbele zoom in de 12 Pro. Hoewel meer zoom ook grotere trillingen betekent, valt het ons bij de 13 Pro eigenlijk best mee: het ingezoomde beeld blijft stabiel dankzij de ingebouwde stabilisatie.
Ook kunnen de Pro-telefoons macrofoto’s maken, waarbij je een onderwerp van héél dichtbij ziet. Bij een foto van een aardbei zijn alle pitjes zichtbaar, en bij het vastleggen van je huid zie je iedere individuele porie scherp in beeld. Het is ontzettend leuk om mee te spelen, al is de vraag hoe lang macrofotografie leuk blijft. Hoe vaak maakt de gemiddelde telefoongebruiker zulke kiekjes?
Bij het maken van foto’s kun je voortaan wisselen tussen verschillende stijlen, met bijvoorbeeld een hoger contrast of warmere kleuren. Het lijken filters, maar ze zitten volgens Apple iets anders in elkaar: de camera berekent op basis van het huidige beeld wat moet worden aangepast. De voordelen daarvan zagen we vooral bij portretfoto’s: kleding en de achtergrond veranderen van kleur, terwijl de huid niet ineens grijs of oranje wordt.
Speciale Filmmodus voor video’s
Voor videomakers is er een nieuwe Filmmodus, die opnames een cinematisch tintje geeft. De camera kijkt wat in het beeld gebeurt, zodat het belangrijkste onderwerp scherp in beeld blijft. Dat kan midden in het shot ook veranderen: bij een filmpje van twee personen was eerst de één duidelijk in beeld, waarna de scherptediepte verschoof naar de ander toen hij in de camera keek.
Het leukste aan Filmmodus: je kunt alles achteraf ook aanpassen. Met een paar tikken kun je het filmpje nog eens doorlopen en bepalen waar iets scherp moet zijn. Je maakt al snel een professioneel ogend filmpje zonder al te veel filmkennis.
Apple wilde een betere camera maken
Het lijkt bijna of Apple dit jaar vooral een betere camera wilde maken. De iPhone 13 en 13 Pro zijn op andere vlakken namelijk niet zo significant verbeterd: de nieuwe processor is volgens Apple efficiënter en niet per se sneller, waar we in de praktijk nog niet superveel van merkten. Zware games starten ongeveer even snel op en apps werken net zo vloeiend als op de iPhone 12. Geen ramp, want de toestellen van vorig jaar waren ook al razendsnel.
Nieuw in de Pro-telefoons is een ProMotion-scherm dat met maximaal 120 beeldjes per seconde kan verversen. Animaties ogen hierdoor vloeiender, maar je moet een fijnproever zijn om dit te waarderen. Familieleden en collega’s die met ons meekeken zagen het verschil eigenlijk zelden. Het zal vooral interessant zijn voor de meest fanatieke gamers.
De accuduur van beide iPhones is vergroot - de iPhone 13 kan volgens Apple 1,5 uur langer op een volle accu worden gebruikt, wat bij de Pro-telefoons zelfs 2,5 uur is. In de halve week dat wij konden testen, is het lastig te zeggen of dat is waargemaakt. Wel kregen we het idee dat de telefoons inderdaad langer meegaan dan de 12 en 12 Pro.
Bekijk hieronder beelden van de onthulling van de iPhone 13. Review gaat verder na de video.
Conclusie
De iPhone 12 en 13 lijken verdraaid veel op elkaar: het zijn telefoons met nagenoeg hetzelfde ontwerp, die elkaar qua snelheid ook bijna niet ontlopen. Daar tegenover staat echter een camera die flinke stappen zet. Foto’s gemaakt door de iPhone 13 zijn bijna altijd mooier, terwijl toevoegingen zoals de Filmmodus, stijlen en macrofotografie het nodige nieuwe toevoegen.
Het lijkt alsof deze iPhones helemaal niet gemaakt zijn om met de smartphones van Samsung te concurreren, maar juist de strijd aangaan met de serieuzere camera’s van Nikon en Canon. Ieder jaar maakt Apple nieuwe stappen om de voordelen van een serieuze spiegelreflexcamera te vervangen door slimme softwaretrucs, waar we bij de nieuwste iPhones weer grote stappen van zien.
Daarmee is een duidelijke trend gaande: reken er op dat je toekomstige iPhones, zodra je gaat upgraden, het vooral van de cameralenzen moeten hebben.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Apple onthult de iPhone 13 en 13 Pro, een gloednieuwe iPad mini en de Apple Watch 7
Techreus Apple heeft een reeks nieuwe producten aangekondigd, waaronder de iPhone 13 en 13 Pro. Daarnaast heeft de iPad mini voor het eerst in jaren een compleet nieuw ontwerp gekregen. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. -
Meta: Trump is weer welkom op Facebook en Instagram
De socialemediaplatforms Facebook en Instagram maken een einde aan de schorsing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, meldt moederbedrijf Meta. Trumps accounts, die Meta na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 opschortte, worden ‘in de komende weken’ gereactiveerd. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers (en -luisteraars)
Lees jij het ene na het andere boek uit of zet je onderweg graag een luisterboek op? Of je nu liever een e-book of papieren boek leest, of toch liever luistert: deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers en -luisteraars. -
Er komt een nieuwe iPhone aan, is dit hét moment om je oude te verkopen?
Volgende week presenteert Apple waarschijnlijk de opvolger van de iPhone 12 en dat is goed nieuws voor iedereen die een telefoon van Apple wil. Want hoewel niemand weet hoe de nieuwe iPhone eruit zal zien, weten we wel dat de komst van een opvolger de huidige iPhone een flinke prijsverlaging oplevert.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer