De nieuwe S21-smartphones van Samsung nader bekeken: goedkoper en nog altijd goed
ReviewJe spaarpot was er misschien nog helemaal niet klaar voor, maar de S21-serie komt dit jaar opeens twee maanden eerder uit. De experts van Tweakers namen de S21 en de S21 Ultra onder de loep.
Delen per e-mail
Dit is een ingekorte review. Het volledige artikel lees je op Tweakers.
Er zijn nog steeds drie toestellen in het hoge S-segment: de Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra. Maar het verschil tussen die toestellen is een stuk groter geworden. De S20 Ultra van vorig jaar verschilde naar ons idee te weinig van de S20+ en S20 om de veel hogere prijs te rechtvaardigen.
De S21 en S21+ hebben echter niet alleen upgrades, maar ook een paar downgrades gekregen ten opzichte van hun voorgangers, al is het een heel persoonlijke kwestie of je het inderdaad downgrades vindt. De prijzen van de twee toestellen zijn daardoor wel omlaag gegaan.
Het scherm
Het scherm is ƩƩn van de onderdelen waarbij Samsung voor de S21 āop de remā is gaan staan. De Galaxy S21 en S21+ hebben een oledscherm met full hd+-resolutie. Dat wil zeggen: 1080 pixels in de breedte en 2400 pixels in de lengte. Dat is stukken minder dan de afgelopen jaren, want sinds de Galaxy S6 uit 2015 had het topmodel ieder jaar een resolutie met in de breedte 1440 pixels. Toch komt de stap terug niet uit de lucht vallen. De laatste tijd experimenteerde Samsung er al mee bij zijn net-niet-topmodellen, bijvoorbeeld de Galaxy Note 10 en Galaxy Note 20, alsmede de Galaxy S20 Fan Edition van eind vorig jaar.
Voor de Galaxy S21 Ultra blijft Samsung als enige vasthouden aan een het wqhd-scherm met 1440 pixels in de breedte. Het topmodel zet op zijn beurt wel een stapje terug als het gaat om het formaat. Met 6,8 inch is het paneel 0,1 inch kleiner geworden dan dat van de S20 Ultra. Gelukkig zijn er ook een paar aardige upgrades bijgekomen. Zo werkt de 120Hz-verversingsnelheid nu in combinatie met de 1440p-resolutie, waarbij net als bij de S21 en S21+ een variabele refreshrate wordt ondersteund. Hierdoor kan de S21 Ultra energie besparen. In het gebruiksgemak merk je het schakelen tussen frequenties niet.
Andere aanpassingen
De nieuwste modellen van Samsung komen in een fors kleiner doosje. De reden? De oortjes en lader worden vanaf deze serie niet meer meegeleverd. Het doosje is bij de S21-toestellen nog maar half zo hoog als bij de S20-serie. Er zit dan ook weinig meer in dan een smartphone en een USB-C-kabel. Het meeste is karton, maar na wat gegraaf vonden we ook een simprikker en een snelstartgidsje. Samsung gaat hiermee Apple achterna. Hoewel je natuurlijk kunt discussiƫren over de vraag of duurzaamheid de echte reden is om de lader en oortjes weg te laten, is het in theorie milieuvriendelijker, ook doordat de doosjes minder ruimte innemen bij het verschepen.
Of de smartphones er goedkoper van worden, is lastig te zeggen, omdat er veel meer factoren zijn die daarbij meespelen. Hoe dan ook, je zult je oude lader moeten gebruiken en als dat geen adapter met Power Delivery 3.0 is, zul je niet de maximale laadsnelheid halen. Die maximale laadsnelheid is overigens 25W, net als bij de S20(+), maar de S20 Ultra had een maximale laadsnelheid van 45W met de juiste lader. Dat blijkt bij de S21 Ultra geen optie meer, wat jammer is.
De Samsung Galaxy S21-toestellen draaien op Android 11 en krijgen in elk geval drie jaar lang Android-upgrades en beveiligingsupdates. De Android-skin One UI is de afgelopen jaren steeds beter geworden en daardoor steeds hoger op onze favorietenlijst komen te staan. Waar Samsungs skin - toen hij nog Touchwiz heette - zoān vijf jaar geleden nog heel vol en mede daardoor traag was, is de skin nu vrij overzichtelijk, schoner en bijzonder soepel werkend.
Conclusie
Goed, de prijzen van de S21-toestellen zijn omlaag gegaan. Dat is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het totaalpakket en of dat een goede prijskwaliteitverhouding biedt. De Galaxy S21 levert op diverse gebieden in voor de 150 euro die je er minder voor neertelt. Je krijgt ten opzichte van de S20 een plat scherm met lagere resolutie, een kunststof achterkant die sneller krast, minder werkgeheugen, geen lader of oordopjes, en de opslag is niet meer uit te breiden met een microSD-kaart.
Dat is best een opsomming, maar als wij zelf zouden moeten bezuinigen, zouden we grotendeels dezelfde dingen inleveren. Zaken als de fijne stereoluidsprekers, het scherm met goede verversingssnelheid, het draadloos laden en de waterdichtheid zouden we niet willen opgeven. En dat heeft Samsung gelukkig ook niet gedaan. We vinden de kwetsbare kunststof achterkant, minder werkgeheugen en het weglaten van de lader het minst fijn.
De S21 Ultra is een flinke stap vooruit ten opzichte van de S21, maar ook ten opzichte van de S20 Ultra. De grootste upgrade betreft het camerasysteem, met de nieuwe primaire sensor en twee telecameraās. Dat is de voornaamste reden om voor dit toestel te kiezen. De telecameraās stoten zelfs de Huawei P40+ van de troon, al is soms wel vreemde softwareverwerking zichtbaar in de Samsung-fotoās. Verder heeft het toestel een geweldig mooi en helder 1440p-scherm, een goed uithoudingsvermogen, een stevige behuizing met nieuw ontwerp, en natuurlijk dezelfde dingen die de S21 ook heeft, waaronder de erg vloeiende Android-ervaring.
De nieuwe tactiek van Samsung, om in de S-serie wat meer onderscheid aan te brengen, zal het bedrijf vermoedelijk geen windeieren leggen. Voor de meeste mensen zit er waarschijnlijk een interessant toestel tussen. Het zijn wat ons betreft niet - zoals bij sommige smartphones - meerdere interessante specifieke features die deze toestellen aantrekkelijk maken. Bij Samsung is het, zoals wel vaker, het totaalpakket dat in de praktijk prettig werkt.
Bekijk onze trending nieuwsvideoās in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met een beamer maak je van je woonkamer een filmzaal
Het begrip homecinema is inmiddels ingeburgerd. Maar wil je de filmbeleving thuis echt naar een professioneel niveau tillen, dan kun je wel de popcorn achterwege laten maar niet de projector. -
Dit is de beste laptop van rond de 1000 euro
Het is op dit moment ontzettend lastig een goede, betaalbare laptop te vinden. Wie echter bereid is wat dieper in de buidel te tasten, kan naar huis met een prima apparaat. We zetten de beste opties voor een laptop van ongeveer 1.000 euro op een rij. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Gameconsole cadeau doen? Update hem stiekem en stop hem daarna terug in de doos
Een gameconsole als cadeau krijgen is een groot feest, maar het is een enorme domper als je deze spelcomputer daarna urenlang moet updaten voordat je kunt spelen. Daar is wat aan te doen. -
Beste koop
Dit zijn deze winter de beste smartphones tot 250 euro
Een smartphone van maximaal 250 euro kopen is ieder jaar een steeds betere optie. Fabrikanten krijgen het steeds vaker voor elkaar om meer functies van duurdere smartphones te implementeren in goedkopere modellen. We bekeken vier verschillende smartphones die niet direct een enorme aanslag op je portemonnee zijn.
-
Een tv zonder blikgeluid: deze hebben de beste audio
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert steeds meer, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, tipt onze techredacteur enkele toestellen met betere audio. -
Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen. -
CES 2021: de televisie van de toekomst is buigbaar, doorzichtig en met microled
De CES in Las Vegas is normaliter de plek waar ieder jaar de nieuwste televisies, gadgets en andere apparaten worden aankondigd. Dit jaar speelt de beurs zich volledig online af, maar de hoeveelheid aankondigingen is er niet minder om. Zo ook op het gebied van televisie.