Deze nieuwe laptop is ideaal op reis door compact design en goede prestaties
De Zenbook van Asus werd in 2011 geïntroduceerd en werd meteen al een kopie van de MacBook Air genoemd. Inmiddels heeft de laptop-lijn van Asus een eigen identiteit gevonden als een krachtige dunne en lichte computer. Hardware.Info keek naar de nieuwe Zenbook 14. Dit is wat opvalt.
De Zenbook 14 die we vandaag bespreken lijkt niet eens op het illustere model uit Cupertino, maar is met een geheel eigen stijl en eigenschappen een geduchte concurrent van de MacBook Air.
Zenbooks zijn Asus’ interpretatie van het ‘ultrabook’ concept. Daar hoor je weinig meer over, met goede reden: het heeft zijn werk gedaan. Notebooks zijn anno 2019 stukken lichter en dunner dan in 2011, en zelfs bij instapmodellen is duidelijk dat er meer aandacht aan design en draagbaarheid wordt besteed.
De Zenbook 14 is, de naam zegt het al, een notebook met een 14-inch beeldscherm - maar een aanmerkelijk kleiner chassis dan je op basis daarvan zou verwachten. Dat komt deels door de dunne randen rond het scherm, en deels doordat Asus ook onder het paneel bijna geen loze ruimte heeft overgelaten.
Het is ook een mooi dunne en lichte notebook, al oogt hij dunner dan de 1,8 cm die hij meet van top tot onderkant van de nopjes waarop hij staat. Met 1150 gram weegt hij aangenaam weinig (100 gram minder dan de MacBook Air 2018), terwijl hij toch geheel uit aluminium is opgetrokken. Kortom, de Zenbook 14 is een fraai ogende, moderne notebook, al is het eindoordeel over het uiterlijk natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Asus levert de notebook in een flink aantal uitvoeringen, in blauw en in zilver. Beide hebben een roodgoudkleurige afwerking in een strook bij het scharnier.
Aangename gebruikservaring
Asus levert met de Zenbook 14 een erg fijne notebook af, die voor de meeste gebruikers een plezier zal zijn om dagelijks onder de vingers te hebben. Smaak is persoonlijk, maar een goede afwerking, stevige constructie en toch een compacte vorm met een licht gewicht - daar heb je elke dag baat bij.
IN HET KORT: Zenbook 14 Asus (999 euro)
Deze notebook onderscheidt zich in de eerste plaats met zijn lichte gewicht (1,15 kilo) en zeer compacte afmetingen, doordat het deksel zo groot is als het scherm. Dat maakt hem bijzonder handzaam. Toch is het een zeer stevige laptop met een degelijke constructie. Qua prestaties valt hij op door de snelle werking van de processor, die harder loopt dan bij de meeste concurrenten - maar toch is de werking op een acculading beslist niet kort. In onze tests houdt hij het tot 10 uur uit. Andere pluspunten zijn het prima toetsenbord en het slimme touchpad, met ingebouwd numeriek deel, en de Windows Hello webcam. Hoewel de schermafstelling niet optimaal is en de USB-C aansluiting beperkt qua mogelijkheden, is het eindoordeel voldoende positief om deze notebook aan te raden aan wie een krachtige maar lichte laptop zoekt.
- Schermafstelling valt tegen voor dit segment.
- Beperkte USB-C aansluiting, zonder opladen en video
+ Uitstekende prestaties
+ Zeer goede werkduur en prestaties op accu
+ Windows Hello webcam (handiger dan vingerafdruklezer)
+ Zeer compact, dun, licht en toch stevig
Een goed ontwerp is een ding, maar een aangename gebruikservaring is wat zwaarder telt in de praktijk. Overwegend stelt de Zenbook 14 niet teleur. Het toetsenbord tikt lekker, het touchpad is uitstekend. Nog een stuk handiger in het dagelijks gebruik is de Windows Hello webcam waarmee je met gezichtsherkenning de laptop kan gebruiken, toch wat gebruiksvriendelijker dan een vingerafdruklezer.
Ook op het vlak van prestaties hebben we weinig te klagen. Asus zorgt zoals vaak weer voor een agressief ingestelde processor, wat wellicht een beetje te vergelijken is met een ‘turbo’-uitvoering van een doorsnee middenklasser: je hebt het niet echt nodig, maar af en toe is de extra kracht wanneer je het gaspedaal diep indrukt toch best fijn. Zeker als dat niet ten koste gaat van het verbruik, en om de vergelijking weer terug te brengen naar de Zenbook 14: daar hebben we niets over te klagen. Bij lichte belasting is de 10 uur haalbaar, bij intensief gebruik houdt hij het zeker vier uur vol, eer het stopcontact moet worden opgezocht. Dat terwijl ook op de accu de prestaties in vergelijking met de concurrentie goed zijn.
Natuurlijk hebben we ook nog de nodige kanttekeningen, en de eerste is toch wel het scherm. Hoewel het in vergelijking met instapmodellen een stuk beter is, blijft het minder goed overeind wanneer we het naast vergelijkbaar geprijsde concurrenten zetten in deze lichtgewicht klasse. Met name de kleurkalibratie is gewoon niet goed genoeg, de vorige generatie (UX430) was op dat vlak een stuk beter. Hier heeft Asus een inhaalslag te maken, waar het eerder op voorsprong stond.
De RX433FA zoals getest (met Windows 10 Pro) heb je voor zo’n 950 euro; de consumentenuitvoering UX433FA is er met gelijke specificaties voor een vergelijkbaar bedrag: 999 euro, maar dat is met usb 3.0 ethernetadapter en luxer uiterlijk. Gezien de constructiekwaliteit en het hierboven geschetste totaalplaatje is dat te rechtvaardigen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Met dit trucje zie je nooit reclame bij Instagram Stories
Dagelijks worden miljoenen Stories op Instagram gedeeld waar gebruikers iedere keer weer trouw doorheen tikken. De foto-feed is ook doorspekt met advertenties, maar met een simpel trucje kun je die reclameberichten vermijden. -
Internetprijzen bij Ziggo gaan omhoog wegens stijgende energieprijzen
Ziggo heeft de prijzen voor vast internet verhoogd. Eén van de redenen hiervoor is volgens de provider de fors hogere energieprijzen. -
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’.