Dit zijn de beste robotstofzuigers van het moment.
Volledig scherm
Dit zijn de beste robotstofzuigers van het moment. © Shutterstock

Deze robotstofzuigers maken je leven een stuk gemakkelijker

Ieder jaar worden er wereldwijd zo’n 50 miljoen stofzuigrobots verkocht. Als je alle verkopen sinds doorbraakjaar 2012 telt, zijn er al een paar honderd miljoen gebruikers op de wereld die er een hebben. Het belangrijkste nadeel is dat ze nog relatief duur zijn. Het voordeel is natuurlijk wel het ontzettende gebruiksgemak. We zetten een aantal modellen op een rij.

iRobot Roomba 675 (€ 252)

iRobot Roomba 675.
Volledig scherm
iRobot Roomba 675. © iRobot

Laat ons beginnen met de marktleider. Het Amerikaanse iRobot heeft ondertussen al achttien jaar zijn Roomba-stofzuigrobots op de markt, en blijft dat aanbod jaarlijks uitbreiden met nieuwe modellen. Dit nieuwe budgetmodel is ideaal voor iemand die ze voor de eerste keer uitprobeert of iemand die een tweede stofzuigrobot zoekt voor bijvoorbeeld een hogere etage in huis. Om aan een prijs onder de 300 euro te komen werd er wat bespaard op het toestel zijn kracht en vermogen om te filteren, maar hij is wel smart: via wifi maakt hij verbinding met een app of een slimme speaker.

Xiaomi RoboRock 2 S55 (€ 377)

Xiaomi RoboRock 2 S55.
Volledig scherm
Xiaomi RoboRock 2 S55. © Xiaomi

Wie een toestel zoekt dat kan stofzuigen én dweilen heeft nog niet enorm veel keuze. De Chinese nieuwkomer Xiaomi stort zich meteen wel op zo’n hybride met deze RoboRock 2-uitvoering. Hij is krachtig op laminaat en tapijt en beschikt ook over een ‘cliff sensor’. Hij kan dus niet per ongeluk van de trap donderen. De RoboRock heeft verder een prima batterij van sensoren waarmee hij de ruimte afspeurt. Ook laat hij slimme bediening met een app toe en maakt hij zelf een plattegrond van de woning. Hij kan ongeveer twee uur zuigen op een volle lading. Afhankelijk van of je dieren hebt, moet je de opvangbak voor het vuil legen na elke beurt, al is dat een fluitje van een cent. 

Ecovacs Deebot Ozmo 950 (€ 538)

Ecovacs Deebot Ozmo 950.
Volledig scherm
Ecovacs Deebot Ozmo 950. © Ecovacs

De Deebot Ozmo kan je al niet meer goedkoop noemen. Je krijgt in ruil voor je geld wel een toestel met veel geavanceerde snufjes. Heel handig is bijvoorbeeld dat je in de app een plattegrond van je woning kan laden, en daarin vervolgens virtuele muren kan toevoegen en trajecten waarbinnen de Deebot moet opereren. Nog handiger is dat je Deebot aanstuurt via Alexa of de Google Assistant. En hij stofzuigt niet alleen, maar dweilt ook.

Blaupunkt Bluebot XBoost (€ 430)

Blaupunkt Bluebot XBoost.
Volledig scherm
Blaupunkt Bluebot XBoost. © Blaupunkt

Het Duitse merk Blaupunkt dook ondertussen ook op de markt voor robotstofzuigers, en scoort op technisch gebied stevig met zijn Xboost-model. Dat heeft onder meer drie standen voor zuigkracht, een solide batterij, en een roterende borstelkop in V-vorm die ideaal is voor het opzuigen van de rondslingerende haren van je huisdier. Bediening via app én spraak (via Alexa en Google Assistant) is mogelijk. Met een extra opzetbare kop kan hij nog dweilen ook.

Neato Botvac D4 Connected (€ 400)

De Roomba van iRobot is al eventjes onklopbaar, maar de Botvac van het Amerikaanse merk Neato begint nu toch voor stevige concurrentie te zorgen. Dat ligt vooral aan de klasse van hun stofzuigers. De D4 Connected vindt vlotjes zijn weg door je huis en laat zich ook gemakkelijk aansturen via een bijhorende app. Tel daarbij de enorme zuigkracht en de uitstekende reviews – Wired prees het toestel onlangs als beste ‘midranger’ van het moment – en je snapt waarom de Roomba de hete adem in de nek voelt.

Neato Botvac D4 Connected
Volledig scherm
Neato Botvac D4 Connected © Neato