Sonos Move
Volledig scherm
Sonos Move © Tweakers

Deze slimme Sonos-speaker kun je gewoon meenemen naar het strand

Preview IFASpeakermerk Sonos is een grote naam voor veel audio en smarthome-fans. De speakers staan bekend om zijn simpele, kwalitatieve maar ook dure systemen. Vandaag kondigde het merk op de techbeurs IFA een nieuwe draadloze speaker aan die je overal mee naar toe kan nemen. Er zit namelijk een accu in. Tweakers mocht alvast een kijkje nemen.

Je zou deze speaker gewoon binnen kunnen gebruiken als onderdeel van je Sonos-systeem, terwijl hij op het laadstation staat. Dan is het een volwaardige toevoeging aan jouw speakersysteem. Maar als je naar het strand gaat of je verjaardagsbarbecue in het park viert, kun je hem ook meenemen. Dan werkt hij op bluetooth en stream je gewoon je muziek naar de Move.  De speaker heeft namelijk geen stroomkabel nodig dankzij een krachtige accu. Hoe lang het apparaat meegaat is volgens Sonos ongeveer 10 uur, maar dat moeten we nog zelf testen.

Stevig

Sonos Move
Volledig scherm
Sonos Move © Tweakers

We hebben de Move en de diverse onderdelen waaruit hij is opgebouwd, uitgebreid vastgehad. Deze voelen stuk voor stuk ontzettend stevig aan, van de grille tot de stukken kunststof van binnen en van het rubber van de onderkant tot het aanraakplaatje aan de bovenkant. Dit is natuurlijk belangrijk voor een relatief prijzige speaker, die voor binnen én buiten is bedoeld. De Move is dan ook stootvast volgens Sonos.

Als je de speaker van zo’n dertig centimeter op een hard materiaal als steen laat vallen, overleeft hij het volgens de fabrikant. Dat werd geïllustreerd met een valtest. Hier moeten we Sonos op zijn blauwe ogen geloven, want de speaker in de valtest zat in een glazen kist.

Je gebruikt de Move binnenshuis als volwaardige toevoeging voor je Sonos-systeem. Hij is volgens Sonos gedeeltelijk in de plaats gekomen van de Play:3, die niet meer uit de fabrieken rolt. Natuurlijk heeft de Move extra draagbare functionaliteit, maar wat prijs en geluidskwaliteit betreft zit hij volgens de speakerfabrikant tussen de Sonos Play:5 en de Sonos One in.

Ook het geluid is hartstikke in orde, al is het lastig om daar na een bijzonder korte luistersessie over te oordelen. Vooral de lage tonen van de Sonos Move zijn nog wat bonkig, waar dat met de Play:5 al een stuk minder het geval is. Dat is natuurlijk meestal het geval met kleinere speakers. Compactheid gaat in principe gepaard met dit nadeel. Verder klinkt de Move ons echter prima in de oren.

Luxeproducten

Sonos-speakers zijn luxeproducten, die over het algemeen erg fijn en eenvoudig werken met uitgebreide ondersteuning en een fijne app. De prijs is hier ook naar en dat geldt ook voor de Sonos Move. Je kunt hem vanaf 24 september voor 399 euro kopen. En dat is nogal aan de prijs.

Het grootste voordeel van deze speaker is dat we hem met liefde binnenshuis willen gebruiken, gezien de prima audiokwaliteit. Dat betekent dat je twee vliegen in een klap kunt slaan; voor 399 euro heb je een fijne uitbreiding voor je Sonos-systeem, maar vooral ook een degelijke en kwalitatief hoogstaande bluetoothspeaker, die dus niet alleen je kast uitkomt als je in de tuin of in het park gaat zitten. Dat maakt de Move tot een efficiënte aankoop, zeker als je al een Sonos-bezitter bent.

Sonos Move
Volledig scherm
Sonos Move © Tweakers
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.