Dit kun je doen tegen ongewenste telefoontjes
Bedrijven mogen jou niet zomaar bellen, maar vaak doen ze dat toch. Hoe stop je al die ongewenste telefoontjes?
Ongewenste telefonische verkoop is sinds de zomer van 2021 niet meer toegestaan. Een bedrijf, organisatie of goed doel mag nu alleen nog bellen als je hiervoor expliciet toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld omdat je klant bent (of was), of omdat je een donatie hebt gedaan.
Helaas houdt niet iedereen zich aan de regels. Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar blijkt dat tienduizenden Nederlanders nog steeds ongewenst gebeld worden. Sterker nog, voor heel veel mensen heeft de wetswijziging helemaal niets geholpen. Zij worden nog steeds tegen hun zin in gebeld met ‘aantrekkelijke’ energiecontracten of op een andere manier per telefoon lastiggevallen.
Klinkt dat herkenbaar? Dit kun je tegen ongewenste telefoontjes doen.
Blokkeren van ongewenste belletjes
De eerste stap om ongewenste bellers het zwijgen op te leggen is simpel: blokkeren. Deze optie werkt met name wanneer je regelmatig door hetzelfde nummer wordt gebeld.
De precieze aanwijzingen verschillen per Android-telefoon, maar het begint altijd door de Telefoon-app te openen. Ga vervolgens naar de ongewenste oproep in kwestie en houd het nummer eventjes ingedrukt. Je ziet nu een optie verschijnen om het nummer te blokkeren.
Eventueel kun je er ook voor kiezen om de afzender direct als spam te markeren. Wanneer meer mensen dit doen wordt het telefoonnummer op een zwarte lijst gezet. Bellen de verkopers opnieuw met dit nummer, dan wordt de ontvanger gewaarschuwd dat het mogelijk een ongewenste oproep is.
Blokkeren op iPhone
Heb je een iPhone? Ga dan naar de Telefoon-app en open het ‘Recent’-tabblad. Tik op het ‘i’-icoontje naast het nummer, scrol omlaag en tik op ‘Blokkeer deze beller’.
Toegegeven: deze methode is niet waterdicht. De persoon of organisatie die jou lastigvalt hoeft immers alleen maar van nummer te wisselen om je weer te kunnen bereiken. Van sommige marketingbedrijven is bekend dat ze doorlopend van telefoonnummers wisselen, en het is onbegonnen werk om ze stuk voor stuk te blokkeren.
Automatisch onbekende telefoontjes negeren
Verder is het mogelijk om ongewenste oproepen simpelweg te negeren. Smartphones weten steeds beter nuttige van onzinnige belletjes te onderscheiden en hebben hier ingebouwde functies voor.
Op een iPhone activeer je ‘Houd onbekende bellers stil’. Deze functie zit in de Instellingen-app verscholen onder het kopje ‘Telefoon’. Oproepen van onbekende nummers worden voortaan gedempt en naar je voicemail gestuurd, waarna ze in je lijst met recente oproepen verschijnen.
Sla wel eerst belangrijke nummers op in de contactenlijst, aangezien je anders (mogelijk belangrijke) oproepen mist. Niet alle vreemde oproepen zijn immers ongewenst. Zo gebruiken huisartsen en ziekenhuizen vaak verschillende nummers, of bellen ze anoniem.
Spambeveiliging op Android
Veel Android-telefoons zijn ook in staat om ongewenste belletjes te filteren dankzij ‘Beller-ID en spambeveiling’. Deze functie is misschien al geactiveerd, en kan ander handmatig aangezet worden in de Telefoon-app.
Tik op de drie bolletjes rechtsboven in het scherm, kies ‘Instellingen’ en ga naar ‘Spam en gespreksscreening’ (of iets dat erop lijkt). Zet vervolgens de functies ‘Beller- en spam-ID bekijken’ en ‘Spamgesprekken filteren’ aan.
Wat kan je doen in plaats van het Bel-me-niet-register?
Voorheen kon je in het Bel-me-niet-register aangeven dat je niet door bedrijven gebeld wilde worden. Dit register is in de zomer van 2021 opgeheven.
Helaas houden niet alle partijen zich aan de nieuwe regels. Blijft een nummer je maar bellen, ook al weten zij dat je hier niet van bent gediend? Dan is het tijd om hulp in te schakelen.
Maak bijvoorbeeld een melding bij je telecomprovider. Zij kunnen een onderzoek starten naar de afzender en diegene verzoeken te stoppen met de overlast. Ook wanneer je door een anoniem nummer wordt lastiggevallen is dit een goede optie, want dit soort nummers kun je niet handmatig blokkeren.
Ook is het verstandig om telefonische overlast te melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Komen hier veel klachten over een organisatie binnen, dan starten zij een onderzoek. Vervolgens moet de overlastpleger bewijzen dat er wel degelijk toestemming is om jou te bellen. Lukt dit niet, dan kan de ACM het bedrijf een boete opleggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
BeReal is Apples ‘App van het Jaar’, maar hoe werkt die Instagram-concurrent?
De naam BeReal hoor je de laatste maanden steeds vaker. Het socialmediaplatform werd recent door Apple uitgeroepen tot beste iPhone-app van het jaar en brak in Nederland door aan het begin van de zomer. Maar hoe werkt die app nou? We zetten het op een rij. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. -
Zo maak je een schermopname op je pc of Mac
Het maken van een opname van het scherm van je pc of Mac kan in verschillende gevallen handig zijn. Of je nu wil livestreamen op YouTube, een online vergadering wil opnemen of een uitlegvideo wil maken: zo neem je het scherm van je laptop of desktop op.
-
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Overstappen van Android naar iPhone (of andersom) zonder dataverlies: zo doe je dat
Gefeliciteerd met je nieuwe smartphone! Overstappen van Android naar iOS (of andersom) is leuk en spannend, maar het kan ook stressvol zijn. Hoe neem je bijvoorbeeld agenda-afspraken, contacten en foto’s mee? En kun je ook WhatsAppgesprekken meeverhuizen? In dit artikel leggen we uit hoe je zonder dataverlies de overstap maakt.