DJI Mavic Air 2 is een uitstekende nieuwe drone, maar een onzekere koop door regelgeving
ReviewToen in 2018 de Mavic Air werd aangekondigd, was dit een nieuw model tussen de klassieke Mavic Pro en de kleine, versimpelde Spark. De Air leek op het eerste gezicht de belangrijkste eigenschappen te bevatten van de eerstgenoemde: sensoren voor, achter en onder, 4k video en een drieassige gimbal, maar dan in een kleinere behuizing. Dat laatste had natuurlijk gevolgen voor de vliegtijd; de veel kleinere accu ging aanmerkelijk korter mee.
Delen per e-mail
Dit is een ingekorte review. Het volledige artikel lees je op de website van Tweakers.
Inmiddels is het tijd voor de Mavic Air 2. Wat direct opvalt, is dat DJI is afgestapt van het strakke nieuwe ontwerp met rondingen en terug is bij de basis. Het ietwat hoekige Mavic-uiterlijk doet intussen wat retro aan, maar is tegelijk functioneler. De propellers staan verder uit elkaar, zijn groter en draaien niet meer deels over de body heen. Dat is energie-efficiĆ«nter en ook stiller. Verder is de nieuwe Air voorzien van tal van verbeteringen, zoals een nieuwe 1/2ā-sensor met 48 megapixels, ondersteuning voor 4k met 60 beelden per seconde en 1080p met 240 beelden per seconde. Verder heeft hij nu OcuSync voor stabielere communicatie, een bitrate van 120Mbit/s, en verbeterde objectdetectie en -ontwijking. Ook wordt een compleet vernieuwde controller meegeleverd.
Verbeteringen
Bij een drone gaat het natuurlijk om de praktijk en niet om het ontwerp. Toch vinden we het wel wat jammer dat DJI van het nieuwe ontwerp van de Air is afgestapt en terug is gegaan naar de basisvormgeving. Het ontwerp van de Air was juist wel verfrissend en bewees bovendien dat de functionaliteit van de grotere drones, zoals objectdetectie voor-, achter- en onder, ook in een compacter jasje past. Maar het is ook begrijpelijk, want de kleinere vormgeving ging ten koste van de accucapaciteit en iets tamelijk essentieels als Ocusync ontbrak. Dat is nu goedgemaakt.
Op de grotere omvang en het toegenomen gewicht na is de Mavic Air 2 op alle vlakken een vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe Air is voorzien van een veel grotere accu, wat een vliegtijd van 34 minuten oplevert. Ocusync biedt een stabiele verbinding en maakt vliegen een veel fijnere ervaring zonder dat je bang hoeft te zijn dat de verbinding ieder moment kan wegvallen. De nieuwe controller is flink uit de kluiten gewassen, maar werkt veel fijner en de haast onbeperkte accuduur zorgt ervoor dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je telefoon of de controller leeg is. Voor wie echt compact wil reizen, is het wel jammer dat de kleinere controller niet optioneel leverbaar is in plaats van de grote. Verder is vooral de camera verbeterd ten opzichte van de meeste andere Mavics. De 1/2"-sensor is een stukje groter en stelt je in staat te filmen in 4k met 30 of 60fps en in 1080p met maximaal 240fps. Als je fotografeert in de 48-megapixelmodus levert dat, in raw, beduidend meer details en bewerkingsruimte op.
Omvang en ads-b
Wij zien drie nadelen. Niet iedereen zal het toegenomen gewicht en de omvang van zowel drone als controller kunnen waarderen. Zeker voor de naam Air is dat wat apart. Verder is hij ondanks de grotere omvang niet voorzien van sensoren aan de zijkant. Dat beperkt de creatieve mogelijkheden enigszins en maakt de kans op een crash een stuk groter.
Het laatste en grootste nadeel is dat de Air 2 in Europa vooralsnog niet gereed is voor ads-b, een systeem waarmee de drone kan communiceren met andere gebruikers van het luchtruim. De onderdelen ontbreken als gevolg van logistieke problemen, waardoor alleen de modellen voor Noord-Amerika, waar ads-b al wordt gebruikt, hiervan zijn voorzien. Het is daardoor nog niet bekend in welke categorie de Air 2 valt, wat de vraag oproept hoe toekomstvast hij is. Als drone is hij een interessante koop, omdat hij veel functionaliteit biedt voor een redelijke prijs. Maar door de veranderende wetgeving is er een redelijke kans dat hij uiteindelijk in een zwaardere categorie valt dan gebruikelijk voor dit gewicht. Drones zonder C0- tot en met C4-label komen in de A3-klasse terecht, waarvoor een schriftelijk examen noodzakelijk is, naast registratie en een online toets. Dat geldt overigens ook voor de meeste andere drones die nu te koop zijn, maar het verschil is dat DJI aanvankelijk stelde dat ads-b vanaf 2020 in alle nieuwe drones zou zitten. De fabrikant hoopt de Air 2 achteraf nog een C1-label te kunnen geven, zodra er meer duidelijkheid is over de toekomstige regelgeving.
Conclusie
Al met al maakt dat de Air 2 nu een wat onzekere koop. We geven hier in het cijfer geen aftrek voor, maar adviseren er bij aankoop wel rekening mee te houden of te wachten tot er meer duidelijkheid is.
+ Verbeterde 1/2"-camera
+ Ocusync
+ 4k met 60 beelden per seconde
+ Zeer lange vliegtijd
+ Fijne controller
- Groter en zwaarder
- Geen ads-b
- Geen sensoren aan de zijkant
Cijfer: 8,5
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin heeft weer een grens geslecht
De digitale munteenheid bitcoin heeft de grens van 25.000 dollar geslecht. De waarde van de cryptomunt is al een tijd aan het doorstijgen naar nieuwe recordniveaus. Handelsplatform Bitstamp meldde vanmiddag een recordniveau van meer dan 25.400 dollar. -
Dit verwachten we van smartphones in 2021
December is traditioneel een maand waarin we vooruitblikken op het komende jaar. Ook in de wereld van de smartphones zullen volgend jaar een aantal interessante verschuivingen plaatsvinden. Wat worden de belangrijkste trends van 2021? -
Wikipedia viert twintigste verjaardag: āUrker vistaart langst bestaande Wikihoaxā
Wikipedia, de bekendste en grootste online encyclopedie bestaat vandaag precies twintig jaar. Inmiddels is de website leesbaar in driehonderd talen, waaronder het Nederlands, Fries en Limburgs. -
Jaarwisseling: datarecord netwerk KPN door thuisblijven en vuurwerkverbod
Nederlanders hebben elkaar nog massaler dan normaal gebeld en geappt tijdens oud en nieuw. KPN meldt een nieuw record op zijn mobiele netwerk, ook Vodafone ziet een enorme stijging. -
Google āblijft hard optredenā tegen malafide reclame met BN'ers
Bekende Nederlanders als John de Mol, Ali B en Jort Kelder blijven slachtoffer van online advertenties waarin zij ongewild en ongevraagd reclame maken voor producten als bitcoins. Google bevestigt echter berichtgeving van Shownieuws dat het bedrijf hard bezig is om dit soort advertenties te verwijderen.
-
Gaminglaptop kopen? Dit zijn de populairste exemplaren
Gaminglaptops zijn een buitenbeentje in laptopland: onder de behuizing zit flink wat kracht, de behuizing zelf is vaak wat āuitbundigerā qua looks dan een zakelijk model. Wil je echt zware games spelen, dan betaal je daar een stevig prijskaartje voor. Toeval wil dat vier grote merken de afgelopen maanden nieuwe gamelaptops lanceerden of aankondigden. We bekijken ze even van nabij. -
Met deze noise-cancelling oordoppen verdwijnt omgevingsgeluid compleet
Volledig draadloze oortjes zijn ongekend populair. Voor tijdens het sporten, op het werk of gewoon tijdens een ontspannen rustmomentje. Wij hebben met techsite Tweakers de nieuwste exemplaren bekeken. Zit er wat tussen? -
Update Grote storing ING opgelost: geld overmaken weer mogelijk
Klanten van ING konden vanmiddag geen geld overmaken via internetbankieren of de Mobiel Bankieren app. De bank had sinds 12.00 uur last van een grote storing. Inmiddels zijn de problemen opgelost.