E-reader Kobo Elipsa is ook een slim notitieblok
ReviewKobo’s nieuwste e-reader heeft een speciale pen, waarbij het voelt alsof je op echt papier schrijft. Hoe goed werkt dat?
De volledige versie van deze review verscheen eerder op Tweakers.
De e-readers van Kobo staan steevast bovenaan de populariteitslijst. Logisch, want Kobo-readers steken zowel hard- als softwarematig goed in elkaar, bieden ondersteuning voor veel bestandsformaten en werken naadloos samen met de boekwinkel van Bol.com.
Met de nieuwe Kobo Elipsa gaat Kobo twee stappen verder dan met zijn voorgaande modellen. Allereerst met het formaat; de Elipsa is met zijn 10,3-inch-scherm met afstand Kobo’s grootste e-reader. Ook heeft Kobo notitiemogelijkheden aan de Elipsa toegevoegd. Hiermee kun je aantekeningen maken in e-books en pdf-bestanden, en is het ook mogelijk om de e-reader als digitaal schrijfblok te gebruiken, inclusief handschrift-naar-tekst-conversie.
Aan die functionaliteit hangt wel een prijskaartje; de Elipsa kost namelijk 399 euro, inclusief sleepcover en stylus. Daarmee is de Elipsa zo’n 120 euro duurder dan populaire e-readers met een kleiner scherm.
Scherm en stylus
Het scherm heeft een hoge resolutie en is goed ontspiegeld. In tegenstelling tot andere Kobo-readers heeft hij een lichte textuur, om zo het gevoel van papier na te bootsen bij gebruik van de meegeleverde stylus. Kobo maakt gebruik van een drukgevoelige pen met twee knoppen. De onderste verandert de pen in een marker, waarmee je direct tekst kunt markeren. De tweede knop activeert de gum, om gemaakte aantekeningen en arceringen ongedaan te maken.
De Elipsa wordt verkocht in combinatie van de stylus, maar ook net een zogeheten sleepcover. Die bestaat uit twee delen, een harde case waar je het apparaat net als een smartphonehoesje in klikt, en een in segmenten flexibele cover die daar magnetisch aan vastgeklikt wordt. De cover biedt ook een houder voor stylus en kan dienst doen als standaard.
Bol.com, Dropbox en een Netflix voor boeken
Eigen bestanden overzetten naar de tablet kan uiteraard via usb, maar de Elipsa biedt ook Dropbox-integratie, waarbij zowel gratis als betaalde Dropbox-accounts ondersteund worden. Dat downloaden gaat bovendien lekker snel; bij de meeste ebooks is het secondenwerk en zelfs een groot bestand van 130 MB klokten wij onder de 20 seconden.
Je kan ook direct via de tablet boeken uit Kobo’s digitale boekwinkel of bij Bol.com downloaden. Bij die tweede optie hoef je dan geen losse Kobo-account aan te maken. Je betaalt ook rechtstreeks bij Bol - al werkt dat niet altijd vlekkeloos.
Een andere methode om boeken te lezen is via Kobo Plus, een abonnementsdienst waarbij je voor 9,99 euro per maand zoveel boeken kunt lezen als je wilt. Het Netflixmodel, maar dan voor boeken dus.
Doordachte interface
De interface van de Kobo Elipsa zit goed doordacht in elkaar. Het homescreen van de tablet toont direct jouw laatst gelezen boeken, snelkoppelingen naar al jouw boeken en naar persoonlijke aanbevelingen alsook links naar Kobo’s winkel. Shortcuts onderaan het scherm bieden toegang tot alle documenten op de reader, jouw aantekeningen, een ontdek-sectie die linkt naar de Kobo-winkel en een meer-knop waarachter onder andere het instellingenmenu schuilgaat.
Aantekeningen
Nieuw is de mogelijkheid om aantekeningen te maken op e-book en pdf-bestanden en om de e-reader als digitaal notitieblok te gebruiken. Dat zijn dus twee verschillende functies, met elk hun eigen mogelijkheden.
Het maken van aantekeningen is precies wat je ervan verwacht: je kunt naar hartenlust naast of over tekst krabbelen of schrijven of tekst arceren met de highlightfunctie van de pen. Je tekent feitelijk een semitransparante laag over het bestand heen.
De tweede penfunctie biedt de mogelijkheid om de Elipsa als digitaal notitieblok te gebruiken. Een basisnotitieblok bestaat uit losse virtuele vellen met naar keuze een blanco achtergrond, of ruitjes, streepjes of stippen. Op die pagina’s kan je met volledige vrijheid schrijven en tekenen waarbij je de keuze hebt uit balpen, vulpen, kalligrafiepen, penseel en marker. Daarbij is de lijndikte en transparantie instelbaar.
Handschriftherkenning
Het basisnotitieboek is verder ‘dom’, tekstherkenning is bijvoorbeeld niet beschikbaar. Dat kan wel als je een ‘uitgebreid’ notitieblok maakt, dat gebruikmaakt van handschriftherkenning. Dat werkt goed, zo is onze ervaring. Zelfs als we opzettelijk in hanenpoten schrijven. Wel is het noodzakelijk om netjes op de lijnen te schrijven.
Bij dat schrijven voelt de pen het goed. Door de lichte textuur van het scherm krijg je een beetje het idee dat je op papier schrijft. De snelheid van de pen is goed, penstrepen verschijnen met slechts een heel lichte vertraging op het e-ink scherm waardoor een natuurlijk schrijfgevoel ontstaat. De drukgevoeligheid van de stylus valt ons echter tegen, deze is duidelijk minder gradueel dan wat we bij sommige alternatieven zien.
Conclusie
De Kobo Elipsa is een 10,3" grote e-reader met een groot, goed afleesbaar scherm. Dankzij ingebouwde wifi-connectiviteit en integratie met Dropbox en Bol.com gaat zowel het overzetten van eigen epub- en pdf-bestanden als het kopen van e-books eenvoudig en snel. De meegeleverde stylus en bijbehorende aantekeningen- en notitiefuncties werken naar behoren, maar zullen niet voor iedereen meerwaarde bieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nu de iPhone 13 er is, kun je een ander model vaak spotgoedkoop kopen
De iPhone 13 ligt eindelijk in de winkels. De echte Apple-fans zullen ongetwijfeld zonder nadenken overschakelen op het nieuwste model. Maar is dat écht nodig? En is het nog interessant om een ouder model te kopen? Zakken die prijzen nu? Frank Everaardt, hoofdredacteur van Hardware Info, legt uit. ,,Wie een goed toestel zoekt, kan ik één specifiek model aanraden.” -
Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden. -
Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop.
-
PREMIUM
Veilig belastingaangifte of andere zaken regelen? Op deze 3 manieren log je in met DigiD
De beveiliging van DigiD is opgeschroefd. Inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is er niet meer bij. Hoe krijg je dan de belastingaangifte toch op tijd de deur uit? -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’