iPhone 11 van Apple in een refurbished winkel. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
iPhone 11 van Apple in een refurbished winkel. Beeld ter illustratie. © EPA

Een vrijwel nieuwe iPhone voor 450 euro: hier moet je op letten bij refurbished telefoons

De markt voor zogenoemde refurbished smartphones, waarbij een tweedehands toestel weer zo goed als nieuw verkocht wordt, is groeiende. Zeker sinds er een keurmerk voor refurbished elektronica in het leven is geroepen. Maar wat is het verschil tussen refurbished en ‘gewoon’ tweedehands en waar moet je als consument rekening mee houden als je zo’n gsm aanschaft? ,,Het is inmiddels absurd om meer dan 1000 euro neer te tellen voor een smartphone.”

Forza in Breda is een van de grootste bedrijven met refurbished elektronica in Nederland. Hier worden gebruikte toestellen gecontroleerd en opgelapt. Dat gaat veel verder dan het vervangen van scherm en de batterij, legt Jan-Willem van Dijk, directeur van Forza, uit. ,,Als wij een toestel binnenkrijgen, wordt hij op zeker 50 punten gecontroleerd.”

Forza richt zich uitsluitend op Apple, een zeer interessante markt, aldus Van Dijk. ,,Nieuwe Apple-producten zijn erg duur. Voor een nieuwe iPhone moet je zo 1000 euro of meer neertellen. Het is eigenlijk absurd om zoveel geld aan een telefoon uit te geven. Een iPhone van een jaar daarvoor voor de helft van die prijs kan dus zeer interessant zijn.”