Eerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar geveild als NFT
De allereerste pagina die op Wikipedia verscheen, is woensdag voor 750.000 dollar (664.000 euro) door veilinghuis Christie’s verkocht als een non-fungible token (NFT). Dat is een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.
De Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, die het platform op 15 januari 2001 oprichtte, schreef destijds ‘Hallo wereld’ op de eerste pagina van Wikipedia. Het online object is als afbeelding in jpeg-formaat verkocht als NFT. Ook de computer waarmee Wales Wikipedia programmeerde is geveild, meldt Christie’s. De Strawberry iMac leverde 187.500 dollar (166.000 euro) op.
Wikipedia is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een platform waar maandelijks meer dan 250.000 mensen vrijwillig aan meewerken. Inmiddels bestaan er Wikipedia’s in 300 talen, waaronder het Nederlands. De website trekt maandelijks meer dan 15 miljard bezoekers.
De opbrengst van de veiling gaat naar WT.social, een project van Wales om een alternatief sociaal medium te creëren dat zonder advertenties functioneert.
Er worden steeds meer digitale objecten als NFT’s verkocht, bijvoorbeeld de eerste emoticons :-) en :-(, de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden miljoenen euro’s op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Storing ING voorbij, maar klanten niet te spreken over zoveelste digitale ongemak
-
PREMIUM113 en kindertelefoon bezorgd
Nieuwe functie Snapchat wil met kinderen afspreken: 'Zie ik je vanavond? Ik ben een echt persoon!’
Een gloednieuwe chatbot van Snapchat suggereert in gesprekken een echt persoon te zijn met wie kinderen een afspraakje kunnen maken. De robot komt op eigen initiatief met voorstellen waar af te spreken en geeft aan welke kleding hij zal dragen. Mediadeskundigen reageren verbijsterd en roepen Snapchat ter verantwoording. 113 Zelfmoordpreventie vreest voor levensgevaarlijke situaties. ,,Zeker in het geval van suïcidaliteit.” -
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
Twitter moet ‘directe actie en serieuze stappen‘ nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Deskundigen spreken van een kansloze oproep. ,,We weten allemaal hoe Elon Musk is met dit soort dingen.” -
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Getest: Dit is de beste draadloze koptelefoon
Wat is de beste draadloze koptelefoon? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
Getest: Dit is de beste wifi-versterker
Wat is de beste wifi-versterker? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.