Even snel iets vertalen? Deze zes apps helpen je uit de brand
Software is de laatste jaren steeds beter geworden als het op vertalen aankomt. Handige apps kunnen je een handje helpen in het buitenland of bij het vertalen van teksten. Wij verzamelden er zes.
Vooropgesteld: hoe goed vertaalsoftware vandaag de dag ook is, niets kan op tegen een echte vertaler van vlees en bloed die daarvoor geleerd heeft. Niet voor niets zijn er nog steeds tal van vertalers en vertaalbureaus die door uiteenlopende bedrijven worden ingezet.
Vertaalapps vertalen vaak prima losse woorden, zinnen en gevleugelde uitspraken, maar missen veelal een logische opeenvolging en context. Voor het ‘huis-tuin-en-keukenvertalen’, het camping-Frans en het lezen van een menukaart in het buitenland zijn apps echter een welkom hulpstuk.
1. Google Translate
De bekendste en meest gebruikte vertaalapp is Google Translate. Veel mensen vertalen even snel een woordje via hun webbrowser van de computer, maar de functie is ook als app te downloaden voor je telefoon. De app ondersteunt ruim 100 talen waarvan een slordige 60 ook offline.
Sowieso is de app handig omdat je via je smartphone gebruik kunt maken van de camera: de Word Lens-functie laat gebruikers hun telefooncamera richten op een teken, verkeersbord of tekst in de buurt. Word Lens vertaalt vervolgens het originele beeld met een AR-overlay in de voorkeurstaal van de gebruiker. Erg cool.
2. Microsoft Translator
Met deze Microsoft-app kun je tekst die je vertaald wilt hebben intypen, hardop uitspreken of zelfs een foto nemen van een afbeelding die de tekst bevat. De app is ook beschikbaar als Smartwatch-app (voor Android en iOS), handig voor reizigers onderweg.
De Microsoft Translator-app heeft bovendien een berichtenfunctie waarmee je kunt communiceren met andere mensen die de app gebruiken. Door een code met andere gebruikers te delen, start je een berichtensessie in Microsoft Translator. De app zal automatisch beide kanten van het gesprek vertalen, zodat degenen die niet dezelfde taal spreken elkaar toch kunnen begrijpen.
3. Translate/Vertaal
Sinds iOS 14 heeft Apple zijn eigen ingebouwde vertaal-app waarmee je tekst en spraak kunt vertalen. Je tikt simpelweg de tekst in die je wilt vertalen en de vertaling verschijnt onder je tekst. Tik op de knop ‘afspelen’ om de vertaling hardop uitgesproken te horen. Je kunt ook op de microfoonknop tikken om een zin uit te spreken die je vertaald wilt hebben. Apple heeft nog wel het nodige inhaalwerk te doen want de gratis app ondersteunt momenteel slechts 12 talen en Nederlands zit daar vooralsnog niet bij.
Ingebouwd in iOS.
4. iTranslate
Deze app is zowel als gratis als betaalde versie beschikbaar en wordt door velen gezien als een van de meest nauwkeurige vertaalapps op de markt. De software ondersteunt ruim 100 talen (én dialecten) en met behulp van het Phrasebook heb je de beschikking uit meer dan 250 vooraf gedefinieerde, veelgebruikte zinnen. De app bevat ook een woordenboek met synoniemen en uitleg, en hij is geschikt voor smartwatches.
5. Waygo
Deze gratis app is vooral handig voor mensen die veel in Azië reizen en straatnamen, borden en menu’s willen vertalen. De app vertaalt Chinees, Japans en Koreaans binnen mum van tijd naar het Engels. De app is simpel in gebruik, offline, en laat je met je camera tekst pakken om te vertalen. Zo weet je zeker dat je geen giftige Japanse kogelvis bestelt in dat pittoreske eettentje in Tokio.
6. SayHi
Deze vertaalapp is eigendom van Amazon. Je spreekt in de microfoon van je smartphone en de app vertaalt én transcribeert een bericht zodat je gesprekspartner het kan zien en horen. SayHi ondersteunt 90 talen en dialecten, en je kunt zelfs de snelheid kiezen waarmee de vertaalde stem spreekt. De app is gratis maar je moet wel altijd online zijn om deze app te gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? -
PREMIUMDag van de Privacy
Maak het hackers moeilijk met een wachtwoordzin, en andere simpele privacytips
De Europese Dag van de Privacy, op 28 januari, zal nooit zo worden omarmd als Valentijnsdag of dierendag. Het is wel een goede reminder om je gegevens op internet beter af te schermen voor kwaadwillenden. Dat doe je met deze drie simpele stappen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
‘SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af’
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Musk zou de vrouw tijdens een vlucht hebben betast en zijn penis hebben laten zien, schrijft nieuwssite Insider op basis van documenten en gesprekken met indirect betrokkenen. Hij zou de vrouw ook een paard hebben beloofd in ruil voor een erotische massage. -
Met deze apps en gadgets leer je een instrument spelen
Een muziekinstrument bespelen vraagt een hoop tijd, geduld en discipline. Wij verzamelde handige gadgets en software die je een eind op weg helpen. -
Leiding Twitter tegen personeel: overname door Musk gaat gewoon door
De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs, schrijft persbureau Bloomberg.