Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’.
Trackers volgen jouw gedrag online en spelen die informatie door aan techbedrijven, die jou daarmee advertenties kunnen voorschotelen die meer bij jou lijken te passen. Apple maakte het in mei 2021 verplicht voor appmakers om toestemming te vragen om deze trackers te plaatsen.
Er zijn al heel lang veel zorgen over trackers, omdat ze te veel en vaak zonder toezicht informatie verzamelen over gebruikers. Onder andere de Europese Unie legde het gebruik van trackers aan banden met wetgeving: een bedrijf mag jou niet meer volgen zonder jou te vertellen waarom en toestemming te vragen.
Probleem voor Facebook
Dat is nogal een probleem voor gratis sociale media als Facebook en Instagram. Zij verdienen hun geld aan jouw data, die ze op allerlei manieren gebruiken om adverteerders te helpen.
Die schrik was in mei vorig jaar van de apps af te lezen. ‘Deze versie van iOS eist dat wij toestemming vragen om informatie van dit apparaat te volgen zodat we je advertenties kunnen verbeteren’, stond toen te lezen als je Instagram of Facebook opende. ‘We gebruiken deze informatie onder andere om je advertenties te tonen die meer bij je passen, om bedrijven te helpen die advertenties nodig hebben, en om Facebook (of Instagram) gratis te houden.’
Weg uit Europa
De twee apps vragen om toestemming de trackers te blijven plaatsen. De boodschap was duidelijk: zei je nee, dan kon het zomaar zijn dat je straks voor Facebook of Instagram moet betalen.
We zijn inmiddels een jaar verder, maar een betaalde versie van Facebook is nog nergens te bekennen. Wel heeft Meta, het moederbedrijf van het platform, alweer gedreigd om Europa te verlaten als de wetgeving rond advertenties nog strenger wordt.
Geen toestemming
Was de beslissing van Apple dan echt zo’n grote klap voor Facebook? Advertenties zijn 97 procent van hun omzet. Volgens marktonderzoeker Branch Metrics gaf slecht zo’n 33 procent van alle iOS-gebruikers toestemming om de trackers te plaatsen.
De cijfers van Facebook vielen afgelopen jaar dan ook tegen. Het bedrijf liep zo’n 10 miljard dollar aan advertentieomzet mis. Niet omdat iPhone-gebruikers zich niet lieten tracken, maar omdat ze andere platforms probeerden, zoals Snapchat, Google, TikTok en Amazon.
Zo bleek Google het slim aan te pakken, vertelde bedrijfseigenaar Martha Krueger aan The Wall Street Journal: je bent bij hen niet zo aan trackers gebonden, omdat mensen sowieso al ergens naar op zoek zijn. Als je iets kan aanbieden dat bij die zoekopdracht hoort, dan kom je al best ver.
Afhankelijk van privégegevens
Meta heeft dus ergens gelijk: hun model is zo afhankelijk van inbreuk op jouw privacy dat ze minder winstgevend zijn als jij toestemming moet geven. Maar plannen om te betalen voor de Meta-apps zijn er voorlopig niet. In plaats daarvan richt Meta zich nu op andere advertentiemogelijkheden, zoals de korte, TikTok-achtige reels-filmpjes op Instagram.
Dat is in feite de manier waarop sociale media steeds vaker hun geld proberen te verdienen. Door advertenties via algoritmen te koppelen aan filmpjes of hashtags die de doelgroep leuk vindt, hebben bedrijven minder data van je nodig om je gericht advertenties te tonen. Ze kunnen voor een deel gewoon ‘gissen’ wat je leuk vindt.
Reels en algoritmen
Toen Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg van Meta afgelopen week hun investeerders toespraken, legden ze zich merkbaar neer bij het feit dat gebruikers hen minder data zullen toespelen. ‘Reels’, algoritmen, en meer directe communicatie met bedrijven op Facebook: dat is de toekomst.
,,We verbeteren onze systemen terwijl we tests uitvoeren, nieuwe dingen leren en onze adverteerders ondersteunen, en we werken aan geautomatiseerde software die het gemakkelijker maakt voor onze adverteerders om zich op de juiste doelgroep te richten, en we moeten dat met minder data doen”, zei Sandberg. Die data zullen meer anoniem zijn en meer een verzameling van allerlei brokjes informatie van allerlei mensen bij elkaar.
Over een betaald Facebook werd niet meer gesproken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
‘Cordcutten’ in Nederland: zo kijk je zonder tv-abonnement toch televisie
Hoewel steeds meer mensen ervoor kiezen om zonder televisie-abonnement te leven, blijft het aantal ‘cordcutters’ in Nederland laag. Terwijl het niet moeilijk is om zonder tv-abonnement toch televisie te kijken. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Zo herken je WhatsApp-fraude
Van alle sociale media wordt WhatsApp het meest gebruikt in Nederland, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Newcom. De berichtendienst is niet alleen populair bij ‘gewone’ gebruikers, maar ook bij criminelen. Zo herken je WhatsApp-fraude.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Batterij leeg? Zo laad je een smartphone sneller op
Duurt het een eeuwigheid om jouw smartphone volledig op te laden? Met deze tips zorg je ervoor dat de batterij zo snel mogelijk weer vol zit. -
Musk dreigt weg te lopen van Twitter-deal
Elon Musk vindt dat Twitter de overeenkomst voor een overname voor 44 miljard dollar heeft geschonden door hem bepaalde informatie over spam en nepaccounts niet te verstrekken. Volgens de Tesla-topman zou hij hierdoor de deal kunnen ‘beëindigen’.