Facebooktopman Mark Zuckerberg.
Volledig scherm
Facebooktopman Mark Zuckerberg. © Reuters

Facebook praat met waakhond over eigen cryptomunt

Facebook is in gesprek met de Amerikaanse derivatenwaakhond Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over plannen voor een eigen digitale munteenheid. De instantie wil meer inzicht in de plannen om te bepalen of de munteenheid onder haar toezicht valt, zei CFTC-hoofd Christopher Giancarlo tegen de Britse zakenkrant The Financial Times.

De afgelopen maanden berichtten diverse media al over een eigen bitcoin-alternatief van Facebook dat GlobalCoin zou heten. Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg zou al een jaar aan de ontwikkeling werken en daarbij samenwerken met verschillende bedrijven die zich met cryptomunten en handelsplatformen bezighouden. 

Voormalig hoofd van betaalbedrijf PayPal David Marcus leidt naar verluidt de cryptodivisie van Facebook. Het plan van Facebook is om de GlobalCoin begin 2020 in een dozijn landen te introduceren, schreef de BBC eerder deze maand. 

GlobalCoin

Het bedrijf zou in de zomer meer details vrijgeven over zijn plannen met de cryptovaluta en eind dit jaar een test willen houden. Of het virtuele betaalmiddel uiteindelijk onder de naam GlobalCoin verschijnt is niet bekend. Eerdere geruchten spraken van Project Libra als interne naam voor het project. Het doel van Facebook is volgens de Britse omroep om financiële barrières weg te nemen, te concurreren met banken en de kosten voor consumenten omlaag te brengen.

Facebook zou de waarde van zijn eigen digitale munteenheid willen koppelen aan de dollar. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld bitcoin, die niet aan andere valuta gekoppeld is en daardoor veel meer schommelingen laat zien.