Volledig scherm
Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook. © Bloomberg via Getty Images

‘Facebook schikt privacyschandalen voor vijf miljard dollar’

Facebook had alvast drie miljard dollar opzijgezet voor een megaboete, maar daar moet nog twee miljard bij. Het bedrijf moet vijf miljard dollar betalen als gevolg van een reeks privacyschandalen, zo meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag.

De megaschikking met beurswaakhond FTC gaat onder meer over de datarel rond Cambridge Analytica, waarbij de gegevens van tientallen miljoenen klanten voor politieke campagnes misbruikt werden. Facebook hield al rekening met een miljardenstrop, in het laatste kwartaaloverzicht was drie miljard dollar gereserveerd. 

Onder vuur

Het sociale mediabedrijf ligt sinds vorig jaar hevig onder vuur van toezichthouders en politici. Lang leek de politiek de techsector met rust te laten, maar in Washington, Brussel en andere regeringssteden pleiten politici van links tot rechts ervoor om de teugels aan te halen bij de datagrootmachten, bijvoorbeeld met hogere belastingen en strengere wetten.

Daarbij daalt ook de populariteit. Exacte cijfers ontbreken, maar uit een grote peiling blijkt dat in Nederland vooral jongeren Facebook verlaten omdat ze het platform niet boeiend genoeg vinden. En zij die nog Facebook hebben, brengen er minder tijd door. 

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.