Facebook: strengere regels voor politieke advertenties
Het is alle hens aan dek bij Facebook om de Europese verkiezingen eind mei niet te laten kapen door buitenlandse regeringen of politieke saboteurs. Politieke adverteerders moeten met de billen bloot. ‘Maar foutloos wordt het niet’.
In reactie op eerdere (verkiezings)schandalen, opgejaagd door een negatieve publieke opinie, en onder toeziend oog van waakhonden en wettenmakers trekt Facebook de teugels opnieuw strakker aan.
Om de tijdlijn van gebruikers schoon te houden van misleidende advertenties en sabotage-campagnes lanceert het grootste sociale mediabedrijf ter wereld een nieuw wapen in de strijd: politieke adverteerders in de Europese Unie moeten zich vanaf vandaag registreren, hun handel en wandel is straks na een paar clicks voor iedereen te zien.
,,Om buitenlandse inmenging te voorkomen, moeten adverteerders gevestigd zijn in het land waar ze hun advertenties plaatsen en ze moeten zich kunnen identificeren”, zegt Richard Allan, beleidsdirecteur van Facebook, in een toelichting op de maatregelen. ,,In onze bibliotheek kan straks iedereen precies zien hoeveel geld er is gespendeerd door adverteerders, welke advertenties er geplaatst zijn, waar de advertenties aangeboden zijn.”
(Artikel gaat verder na de foto)
De strikte regels en extra transparantie volgen na diverse schandalen over (buitenlandse) beïnvloeding van verkiezingen en referenda, over nepnieuws en manipulatie. Facebook is bezig met een inhaalslag. Het aantal inhoudelijke controleurs staat inmiddels op 30.000, de algoritmes om schadelijke inhoud te helpen weren worden voortdurend aangescherpt, met wisselend succes. Zo is de video van de moskee-aanslag in Christchurch bijna 4000 keer via Facebook bekeken, ook slaagden diverse media er de afgelopen jaren in om nep-advertenties door de keuring te krijgen. ,,We hebben veel geleerd”, klinkt het nu monter bij de Facebook-top.
De registratie van politieke adverteerders op Facebook en Instagram is vanaf vandaag vrijwillig, maar als stok achter de deur heeft het platform zelf ook alle kandidaten, partijen en verkiezingsthema's in kaart gebracht. Zo moeten eventuele misleidingspogingen via ‘undercovercampagnes’ aangepakt worden. Alle niet-geregistreerde advertenties worden vanaf medio april geweerd.
Allan: ,,Als we merken dat advertenties, bijvoorbeeld via thema's als klimaat of immigratie, zonder registratie toch een bepaalde partij of kandidaat steunen, wordt de advertentie geblokkeerd. Als ze toch door willen, moeten ze eerst door het registratieproces.” Maar er kunnen altijd foute advertenties doorheen glippen, erkent Allan. ,,Het zal niet foutloos zijn, dus daarom hebben we ook de mogelijkheid voor gebruikers om inhoud te rapporteren.”
Katvangers
Hoe lastig het is om transparantie af te dwingen, toonde nieuwssite Buzzfeed onlangs nog aan. De site beschrijft hoe een voormalige freelance journalist van 30 in Groot-Brittannië in z'n eentje achter de groep Britain's Future zit, een club die voor maar liefst 350.000 pond aan Facebook-advertenties inkocht over de brexit, voornamelijk berichten die een vertrek uit de EU toejuichen.
Dat werpt de vraag op hoe Facebook kan voorkomen dat grote lobbyclubs via ‘katvangers’ alsnog undercover campagnes kunnen voeren.
Allan gaat ervan uit dat de verplichte transparantie goed gedrag afdwingt: ,,In veel EU-landen is het een misdaad om onder valse naam een campagne te draaien, en de bewijzen daarvoor zijn dan straks zeven jaar lang terug te vinden in onze bibliotheek. We werken dan graag met overheden samen om fraudeurs aan te pakken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europees akkoord over strengere regels grote internetbedrijven
De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het in de nacht van vrijdag op zaterdag eens geworden over definitieve, strengere wetgeving die de macht van grote internetbedrijven moet beperken en consumenten beter beschermen. -
Zo weet je van wie een kwijtgeraakte telefoon is
Vind je een telefoon op straat of op een openbare plek? Met deze tips achterhaal je de eigenaar, zodat je het toestel zo snel mogelijk kunt teruggeven. -
PREMIUM1
Critici bezorgd om overname Twitter: ‘Honderden mensen die kritiek op Musk hebben blokkeerde hij’
De overname van Twitter door Elon Musk is een stap dichterbij gekomen. Critici van de flamboyante ondernemer houden hun hart vast. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Steeds jonger krijgen kinderen hun eerste mobieltje, deze website helpt om problemen voor te zijn
In groep 5 van de basisschool heeft soms de helft van de kinderen al een mobiele telefoon. Hoe voorkom je ze te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten of erger via dat mobieltje? De website mijneigentelefoon.nl, opgezet door Rico IJntema, wijst de weg.