Geen geld voor een nieuwe telefoon? Zo gebruik je je huidige toestel langer
Een nieuwe telefoon kan flink in de papieren lopen. Is hier even geen budget voor? Met deze tips haal je het maximale uit de levensduur van je huidige toestel.
Grondig schoonmaken van je smartphone
De gemiddelde smartphone heeft een druk leven en wordt overal mee naartoe gesleept. Hierdoor stapelen de bacteriën, kruimels, vlekken en stofvlokjes zich op.
Het kan daarom geen kwaad om een toestel zo nu en dan grondig schoon te maken. Gebruik hiervoor een microvezeldoek. Deze is dankzij het zachte materiaal ideaal voor het afnemen van de behuizing en het scherm. Je kunt het doekje eventueel vochtig maken, maar gebruik geen sop (met zeep).
Verder is het verstandig om de poorten van een smartphone schoon te maken. Aansluitingen (zoals voor de oplader) worden steeds kleiner en dat maakt ze een perfecte verzamelplaats voor stof. Maak de toegangspoort bijvoorbeeld voorzichtig schoon met een tandenstoker, of gebruik een busje met perslucht. Wees wel voorzichtig, want de oplaadpoort is meestal erg kwetsbaar.
Een nieuw jasje voor je smartphone
Niet iedereen houdt van telefoonhoesjes, maar ze bestaan niet voor niets. Smartphones zijn en blijven ontzettend kwetsbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Overweeg daarom om je toestel een verse beschermcase te geven.
Wie gek is op het design van haar of zijn telefoon, kiest een transparante hoes. Ga je voor maximale bescherming? Kies dan een robuustere case die bijvoorbeeld schokken kan absorberen.
Verder is het slim om een screenprotector te plaatsen. Zo bescherm je het meest gevoelige onderdeel van een smartphone: het scherm. Een goede screenprotector beschermt niet alleen tegen krassen, maar kan ook een klap opvangen. Haal dus bij voorkeur een screenprotector van gehard glas in huis.
Schoonheid zit van binnen
Nu de buitenkant is opgefrist, is het tijd om naar de binnenkant te kijken. Je kunt de levensduur van een smartphone verlengen door zo nu en dan een grote schoonmaak te houden.
Verwijder daarom onnodige apps en wis wazige of lelijke foto’s en video’s. Apps en bestanden nemen niet alleen opslagruimte in, maar verbruiken ook processorkracht (en daarmee energie). Na het verwijderen van onnodige bagage voelt je smartphone dus sneller aan.
Wil je helemaal een frisse start maken? Breng het toestel dan terug naar de fabrieksinstellingen. Zoals de naam doet vermoeden worden dan alle persoonlijke instellingen gereset en begin je met een schone lei.
Wanneer je voor zo’n grondige reset kiest is het wel handig om vooraf een goede back-up te maken. Je kunt dan altijd een reservekopie van persoonlijke apps en instellingen terugzetten mocht je achteraf spijt krijgen.
Wees lief voor de accu
Er zijn veel broodje aap-verhalen rondom de accu’s van telefoons. Zo geloven sommigen dat snelladen slecht is voor de batterij. Dit klopt niet.
Maar het is wel zo dat de accu in de loop der jaren minder wordt. De totale capaciteit neemt af waardoor er simpelweg minder energie in past. Gelukkig kun je dit proces een beetje vertragen.
Pas bijvoorbeeld op met hoge temperaturen. Batterijen slijten sneller wanneer ze het warm hebben. Het is daarom niet handig om een telefoon in de volle zon of vlak bij de verwarming op te laden. Verder is het verstandig om een telefoon gedurende de dag steeds een beetje op te laden, in plaats van in één keer. Idealiter schommelt het accupercentage ongeveer tussen de 20 en 80 procent.
Zodra de accu echt versleten is kun je overwegen om deze te (laten) vervangen. Dit is meestal goedkoper dan het kopen van een nieuw toestel en verlengt de levensduur aanzienlijk.
Luister naar je telefoon
Staat er een update voor je smartphone klaar? Installeer deze dan zo snel mogelijk. Updates verhelpen niet alleen (veiligheids)problemen, maar zorgen ook voor een betere gebruikerservaring. Fabrikanten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de telefoon in kwestie iets energiezuiniger wordt en dus langer meegaat.
Verder wil het nog weleens helpen om je telefoon zo nu en dan even helemaal uit te zetten, net zoals je met een laptop doet. In principe zijn smartphones gemaakt om continu aan te staan, maar met name oudere modellen hebben hier weleens moeite mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veel te besteden? Dit zijn de beste dure smartphones van het moment
Wie veel te besteden heeft kan een beest van een smartphone in huis halen. Maar wat is de beste high-end telefoon die je nu kunt halen? We zetten de toppers op een rij. -
Dit is de beste smartphone van hooguit 500 euro
Samen met de redactie van BestGetest zetten we iedere twee maanden de beste smartphones op een rij. Dit keer kijken we naar telefoons in de prijsklasse van maximaal 500 euro, waarin Chinese techreus Xiaomi goed scoort. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMChatGPT / Met video
Kunstmatige intelligentie kan snel scripties ‘schrijven’: ‘Zorgelijk als studenten gaan frauderen’
Studenten in het hoger onderwijs zullen de komende jaren veel vaker hun scriptie of essay mondeling moeten toelichten. Dat is een van de manieren waarop universiteiten hopen een halt toe te roepen aan het gebruik van intelligente software bij het maken van opdrachten.
-
Datacentrum, schoonmakers, wc-papier: Elon Musk bezuinigt flink bij Twitter
Twitter-baas Elon Musk heeft zijn socialmediabedrijf volledig uitgekleed na de miljardenovername. Hij voerde onder andere zerobased budgeting in waarbij medewerkers álle uitgaven moeten onderbouwen, meldt The New York Times. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Meta: Trump is weer welkom op Facebook en Instagram
De socialemediaplatforms Facebook en Instagram maken een einde aan de schorsing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, meldt moederbedrijf Meta. Trumps accounts, die Meta na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 opschortte, worden ‘in de komende weken’ gereactiveerd.