Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen.
Wanneer je Google Street View gebruikt, zie je dat de gezichten van mensen en de kentekens van voertuigen ‘geblurd’ zijn, oftewel: wazig gemaakt zijn. Dit is een van de stappen die Google heeft genomen onze privacy te beschermen. Huizen zijn echter nog haarscherp in beeld gebracht. Het betekent dat je kunt zien of je ouderlijk huis inmiddels verbouwd is en hoe luxe die ene collega eigenlijk woont. De foto’s van Streetview worden eens in de zoveel jaar ververst.
Niet iedereen vindt het een prettig idee dat anderen met een paar klikken kunnen zien hoe ze wonen. Anderen balen dat Google Street View verouderde beelden van hun woning laat zien, terwijl een derde groep vreest dat criminelen zien hoe goed hun huis beveiligd is. Welke reden je ook hebt, het is gelukkig heel simpel om je woning te laten blurren door Google.
Vervaging aanvragen
Ga naar maps.google.com. Tik je huisadres in de zoekbalk en druk op enter. Klik vervolgens op de foto van je huis. Google Street View opent zich nu. Klik in de zwarte balk, die je rechtsonder in beeld ziet, op ‘Probleem melden’.
Er verschijnt een formulier waarmee je de vervaging van je huis aan kunt vragen. Je ziet bovenaan een foto van je woning. Zet het rode en zwarte kader precies om je huis (en tuin) heen.
Google wil vervolgens van je weten waarom je een melding maakt. Kies voor de bovenste optie: ‘Vervaging aanvragen’. Vink daar de optie ‘Mijn huis’ aan. Er opent zich vervolgens een tekstblok waar je aanvullende informatie kunt geven die Google helpt om je huis te identificeren.
Voer tenslotte je e-mailadres in, vink indien nodig de captcha aan en klik op ‘Sturen’. Houd daarna je mailbox in de gaten voor updates.
Zo werkt het op je smartphone
Zit je op je smartphone, dan kun je ook de Google Maps-app gebruiken. Typ je huisadres in de zoekbalk. Druk vervolgens op de afbeelding van je huis. Google Street View opent zich nu. Druk rechtsboven op de drie puntjes en daarna op ‘Probleem melden’.
Er verschijnt een formulier waarmee je de vervaging van je huis juist aan kunt vragen. Net als bij bovenstaande stappen moet je nu een kader om je huis en tuin neerzetten.
De rest van het proces verloopt exact hetzelfde als dat we hierboven beschreven. Kies onder ‘Vervaging aanvragen’ voor ‘Mijn huis’. Er opent zich een tekstblok waar je aanvullende informatie kunt geven die Google helpt om je huis te identificeren.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij. -
PREMIUM
Microsoft integreert ChatGPT in eigen zoekmachine: ouderwets googelen snel verleden tijd?
De lancering van ChatGPT zet ook de wereld van zoekopdrachten op internet op zijn kop. Microsoft integreert de kunstmatig intelligente chatbot in zijn eigen zoekmachine Bing, zo maakte het dinsdagavond bekend. Bij Google, nu nog de absolute marktleider, rinkelen de alarmbellen. -
Britse rechercheurs maakten nep-ddos-sites aan om te gebruiken als lokaas
Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.
-
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
C2000 / Met video
Noodknop politie al 20 jaar een ict-nachtmerrie: ‘Al ruim 1 miljard euro uitgegeven’
Duizenden klachten van agenten, meerdere officiële meldingen bij de Arbeidsinspectie en talloze storingen op cruciale momenten. Het communicatiesysteem van de hulpdiensten C2000 is al twintig jaar een van de grootste hoofdpijndossiers van de overheid. Een project dat al ruim een miljard euro heeft gekost. En het einde is nog niet in zicht, vreest Michiel Steltman, directeur van stichting Digitale Infrastructuur Nederland. ,,Er is iets drastisch mis met onze manier van besturen.”