Volledig scherm
© ANP

Gegevens 300 Funda-klanten gestolen door phishingaanval op makelaars

Gegevens van zo’n 300 huurders die via Funda een huurhuis zochten zijn buitgemaakt door criminelen. Die wisten via een phishingmail binnen te dringen op het beveiligde gedeelte van de huizenzoeksite dat voor makelaars bedoeld was.

Fraudeurs wisten de inloggegevens van drie makelaars te ontfutselen die op Funda actief waren, bevestigt het huizenplatform aan Tweakers. Via de makelaarsomgeving konden zij bij gegevens van gebruikers die hadden gereageerd op huurhuizen. 

Het ging volgens Funda alleen om e-mailadressen en telefoonnummers, en de namen van de huurders. Het ging alleen om de gebruikers die op een specifieke woning van een makelaar hebben gereageerd. Een woordvoerder van de dienst zegt dat de phishers als doel hadden ‘de klanten zelf te benaderen met een niet-bestaand huurwoningaanbod.’ De oplichters zouden op die manier proberen de slachtoffers geld afhandig te maken. Het is echter niet duidelijk waar Funda dat op baseert, en of er concrete aanwijzingen zijn dat dat gebeurd is. Buiten een korte verklaring wil het bedrijf verder niet reageren.

Funda zegt dat het naast de getroffen makelaars ook alle mogelijk benaderde consumenten heeft benaderd. Ook heeft het bedrijf melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat verplicht is bij een dergelijk datalek. Getroffen klanten kunnen volgens Funda het beste aangifte doen bij de politie. Het bedrijf zegt daarnaast samen met de politie ‘en overige (huur)platforms’ onderzoek te doen naar hoe de aanvallers precies te werk zijn gedaan.

Het bedrijf zegt dat gegevens als gebruikersaccounts of wachtwoorden niet zijn buitgemaakt. Het zou gaan om ‘zo’n 300' consumenten, maar ook daarbij is het niet helemaal duidelijk hoeveel het er precies zijn, of in welke regio of via welke makelaars dat is gebeurd. Ook wil het bedrijf niet zeggen of het de beveiliging gaat aanscherpen.