Getest: Dit is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera
Wat is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Grote systeem- en spiegelreflexcameraās zijn niet goedkoop. Het zijn professionele modellen met verwisselbare lenzen en heel veel mogelijkheden. Voor de meest veeleisende fotografen is dit de juiste keuze.
De Consumentenbond test verschillende soorten fotocameraās op onder meer fotokwaliteit, film- en videokwaliteit, bediening, resolutie en scherpte. Er zijn in totaal ruim 150 cameraās getest die op dit moment in de winkels verkrijgbaar zijn.
Systeem- en spiegelreflexcameraās gebruik je in combinatie met een losse lens die soms met de body in een set wordt verkocht. We testen daarom ook een combinatie van de body en lens. Bij de ruim 70 geteste ācombinatiesā komt een set van Nikon als Beste uit de Test. Een set van Panasonic is de Beste Koop.
Beste uit de Test: Nikon Z6 (body) met Nikkor Z 24-70mm f/4.0 (lens)
Prijs: 2149 euro (body en lens)
Testoordeel: 8,5
Optisch zoombereik: 3x
Sensorgrootte: 42 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcameraās
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze systeemcamera van Nikon is getest met de lens: Nikkor Z 24-70mm f/4.0. Dit type lens (Nikon Z-mount) is nog niet zo lang op de markt. Dit zijn lenzen voor de fullframe systeemcameraās van Nikon.
De fotokwaliteit is erg goed. Vooral bij normaal licht, maar ook met weinig licht. Dit komt voor een groot deel door de grote āfullframeā beeldsensor. Maar ook de beeldstabilisatie, resolutie en scherpte zijn erg goed.
Naast mooie fotoās, is hij ook goed in filmen. Ook dit doet hij zowel bij normaal licht als bij weinig licht erg goed. En je kunt een eigen microfoon en koptelefoon aansluiten.
Naast goede kwaliteit is de camera ook erg prettig te bedienen. Hij heeft een stevige body met een goede grip en een prima zoeker. Het aanraakscherm is goed leesbaar, ook bij fel licht, en kun je kantelen. Via een klein schermpje bovenop kun je snel de belangrijkste instellingen bekijken. Het aanpassen van de belichtingsinstelling gaat alleen wel wat lastig. Je moet namelijk een knop tegelijk draaien en ingedrukt houden.
Opvallend is dat deze Nikon in plaats van een ingang voor een SD-kaart, een ingang voor een XQD-kaart heeft.
Beste Koop: Panasonic Lumix DMC-G80 (body) met Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS (lens)
Prijs: 695 euro (body en lens)
Testoordeel: 7,6
Optisch zoombereik: 5x
Sensorgrootte: 22 mm
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste grote systeem- en spiegelreflexcameraās
Kies de beste fotocamera voor jou
Deze set van Panasonic is een flink stuk goedkoper in aanschaf. Ten opzichte van de set van Nikon lever je wel wat in, maar ondanks dat is het een prima camera. Kortom, een goed alternatief als je liever wat minder geld uitgeeft.
De systeemcamera is getest met de lens: Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 Power OIS. Je kunt met deze lens wat verder inzoomen (5x) dan met de Nikon-set.
Een verschil ten opzichte van de Nikon is de kleinere beeldsensor. Hierdoor lever je wat in op de kwaliteit van fotoās en videoās. Vooral de kleurweergave is aan de zwakke kant. Maar fotoās en videoās zijn nog steeds goed met goede resolutie en scherpte. En de beeldstabiliteit is zelfs uitstekend.
De camera ligt goed in de hand en de knoppen zijn slim geplaatst. Het aanraakscherm is goed leesbaar en kun je net als bij de Nikon kantelen. Het menu werkt prettig en snel.
Verantwoording
In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.
De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.
Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiƫren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Microsoft stuurt Internet Explorer na 27 jaar met pensioen
Microsoft stuurt zijn webbrowser Internet Explorer na 27 jaren dienst met pensioen. Op 15 juni zet de technologiegigant de ondersteuning voor de meeste versies van zijn Internet Explorer 11-browser stop, meer dan een jaar nadat het einde van de webbrowser werd aangekondigd. -
Volgens Microsoft heb je geen Xbox meer nodig: streaming heeft de toekomst
Je start je tv op, je opent een app, en met ƩƩn klik zit je middenin een nieuwe blockbustergame. Deze wensdroom van de game-industrie wordt steeds meer werkelijkheid. Nu zet ook Microsoft er flink op in: de Xbox-tv-app is nabij. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopenā
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen fotoās en videoās van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
EU-hof schrapt boete van bijna 1 miljard euro voor Amerikaanse chipmaker Qualcomm
De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft de strijd gewonnen tegen een boete van 997 miljoen euro die werd opgelegd door de Europese Commissie. Qualcomm kreeg de boete vier jaar geleden omdat het techfabrikant Apple betaalde om exclusief zijn chips te gebruiken in zijn iPhones en iPads. -
Weer een kapot iPhone-snoertje: zo voorkom je het
Het is een van de grootste ergernissen bij smartphonegebruik; het stukgaan van oplaadkabels. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen en waar moet je op letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: āUw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bankā
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiƫnten die hem raken.