Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek.
Instagram had er 2,5 jaar voor nodig, TikTok deed het in negen maanden, maar ChatGPT zou in januari, acht weken na lancering, al aan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers zitten. ,,We kunnen ons geen internetapp voor consumenten herinneren die de afgelopen twintig jaar zo snel gegroeid is”, schrijven analisten van grootbank UBS, aldus persagentschap Reuters.
De experimentele chatbot van OpenAI heeft zo Google op haar grondvesten doen schudden. Volgens The New York Times heeft het management daarom een ‘code rood’ afgeroepen. De vrees bestaat dat ChatGPT zo goed vragen kan of zal kunnen beantwoorden dat het een directe concurrent van de dominante zoekmachine zal worden. Die is nog steeds van levensbelang voor de inkomsten van het internetbedrijf. ,,Een leidinggevende van Google noemde het een kantelpunt voor de toekomst van Google”, schrijft de Amerikaanse krant.
‘Bard’ zal in eerste instantie worden getest door een beperkte groep mensen. De komende weken wil Google de chatbot openbaar maken voor het brede publiek.
Koffiedik kijken
Hoe krachtig de chatbot zal zijn, is nog koffiedik kijken. Google benadrukt dat de feedback van gebruikers zal worden ingezet om de chatbot correcte informatie te laten weergeven. Dat is ook meteen een groot punt van kritiek op ChatGPT: die kan antwoorden geven die compleet fout zijn, zonder daarvan enige indicatie te geven. ,,Het is van groot belang dat we deze ervaringen in de wereld brengen op een gedurfde en verantwoorde manier”, schrijft Pichai in z’n blogpost.
Nog meer AI in de zoekmachine
Google gebruikt al een tijdje artificiële intelligentie in haar brede aanbod van apps en websites. Zo zijn er computermodellen die helpen om zoekopdrachten te begrijpen. Het bedrijf wil verder gaan dan feitelijke antwoorden op vragen geven.
Zo zou AI ervoor moeten zorgen dat Google verschillende antwoorden op complexere vragen kan samenvatten in een korte tekst, met daarbij links naar onder andere artikelen over het onderwerp. Die functionaliteit heeft nog geen concrete lanceerdatum gekregen.
Hete adem van Microsoft in de nek
ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en die start-up krijgt een flinke som geld — zo’n tien miljard dollar — toegestopt door Microsoft. Die techgigant probeert al jaren tevergeefs met Google te concurreren, maar zoekmachine Bing kon nooit een deuk in een pak boter slaan.
Kijk onze video's op techgebied in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dubbele contacten op je smartphone? Zo los je het eenvoudig op
Door de jaren heen heb je waarschijnlijk een hoop contacten verzameld via verschillende accounts en op je simkaart. De kans is groot dat je hier en daar een dubbele in de lijst ziet staan. Die hoef je niet één voor één te wissen: met onderstaande tips ruim je deze in één keer op. -
Kijken je kinderen naar gamestreamers? Zo weet je of ze niks raars zien
Kinderen spelen tegenwoordig niet alleen games, ze kijken ook naar livestreams waarin gamers en entertainers het voor hen doen. Met name Twitch en YouTube zijn razend populair, maar wat als een streamer problematische dingen begint te roepen of seksueel wordt? We kijken naar hoe je het streamgedrag van je kroost het beste kan monitoren. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Zo voorkom je dat je per ongeluk een telefoongesprek beëindigt
Als je midden in een belangrijk telefoongesprek zit, wil je niet per ongeluk ophangen. Met deze tips verklein je de kans dat dit gebeurt. -
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet.
-
Tak van Amerikaanse politie gehackt: ‘Enorm incident’
De Marshals Service, een belangrijke tak van het Amerikaanse ministerie van Justitie, is het slachtoffer geworden van een grootschalige aanval met ransomware. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat het gaat om een ,,enorm incident”, waarbij ook persoonsgegevens van verdachten en medewerkers op straat zijn beland. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer