Google’s gamestreamdienst Stadia komt in november naar Nederland

De gamestreamdienst Stadia van Google komt op 19 november uit. Via de dienst kunnen gamers via de cloud spellen spelen. Het platform werkt op alle apparaten die Chrome draaien. Bij de release zullen hitgames Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 in elk geval speelbaar zijn.

Google Stadia werd in maart al aangekondigd. Destijds gaf Google aan dat de dienst in november van start zou gaan, maar deze week maakt Google de releasedatum concreet; Stadia gaat op 19 november om 17.00 uur Nederlandse tijd live. 

Het unieke aan Stadia is dat de dienst mensen in staat stelt om waar dan ook de nieuwste games te spelen. Dus ook op kantoor, in de trein en op het toilet. De spellen worden als het ware gestreamd vanaf een datacentrum van Google. Dat datacentrum heeft meer kracht per gebruiker dan bijvoorbeeld een PS4 Pro of een Xbox One. Bij de lancering van de dienst moet het mogelijk zijn om games in 4K-resolutie met 60 beelden per seconde te spelen. Een nadeel is dat een snelle internetverbinding een vereiste is.

Bij de release van Stadia kunnen gebruikers onder andere Red Dead Redemption 2, Destiny 2 en Mortal Kombat 11 spelen. Ook games als Doom, Assassin’s Creed Odyssey, Borderlands 3 en Metro Exodus zullen op Stadia uitkomen, maar Google laat niet weten of deze games direct bij de release te spelen zullen zijn. In 2020 komen er diverse grote titels naar het platform, waaronder Doom Eternal, Watch Dogs Legion en Cyberpunk 2077. Gamers kunnen gratis gebruikmaken van de dienst, maar moeten wel zelf losse games aanschaffen. Ook is er een Stadia Pro-abonnement voor tien euro per maand. Ook krijgen Pro-gebruikers iedere maand ‘ongeveer één gratis game’.

Controller

Stadia-games zijn te spelen met muis en toetsenbord of bestaande controllers, maar Google komt ook met zijn eigen Stadia-controller. Die gebruikt een wifi-verbinding en is dus niet gekoppeld aan een apparaat, maar met een gamesessie. Als een gebruiker bijvoorbeeld een game start op een pc en daarna door wil spelen op een tablet, dan werkt de controller direct in de sessie op dat andere apparaat. Let wel, je moet de controller hebben om te spelen op de televisie.

De Stadia-controller heeft een capture-knop waarmee gebruikers direct beelden kunnen delen op YouTube. Dat kan omdat er naast de stream voor het spelen van de game ook altijd een 4k-stream beschikbaar is die op YouTube gedeeld kan worden. Verder heeft de controller een assistent-knop en een microfoon. Ontwikkelaars kunnen functionaliteit toevoegen aan hun games die daarmee werken, bijvoorbeeld om hulp te vragen.

Google gaat ook zelf games ontwikkelen, daarvoor heeft het Stadia Games and Entertainment opgericht. Jade Raymond krijgt de leiding over de gamestudio; zij heeft twintig jaar ervaring in de game-industrie en werkte voorheen bij de top van Ubisoft en daarvoor stuurde ze verschillende studio’s van EA aan.

Volledig scherm
De controller van de Google Stadia. © Tweakers