Hier moet je op letten bij de aanschaf van een Powerbank
Powerbanks zijn harstikke handig, maar niet iedere accu is hetzelfde. Wil je er een aanschaffen of een oude vervangen? Let dan op deze belangrijke punten.
Leuk natuurlijk, die rustieke wandelingen door de Franse Vogezen of urenlange fietstochtjes, maar we moeten wel bereikbaar blijven. Of tenminste genoeg batterij over hebben om dat prachtige vergezicht te fotograferen om vervolgens te posten op Facebook en Instagram. En daar komt de powerbank om de hoek kijken.
Deze accu’s zijn er in heel veel soorten en maten. Je kunt ze van onder de 10 euro of voor honderden euro’s kopen, al is zo’n goedkoop model af te raden. Het is belangrijk dat je van tevoren bepaalt welke en hoeveel producten je wilt opladen, hoeveel capaciteit je nodig hebt om jouw apparaat op te laden, of je eventueel ook een laptop ermee wil opladen en of snelladen voor jou van belang is.
Capaciteit van de powerbank
Beginnen we bij de capaciteit, dan is het handig om in ieder geval als regel aan te houden dat je minstens de dubbele capaciteit van het apparaat dat je wilt opladen nodig hebt. Dan zit je goed qua oplaadvermogen. De capaciteit van een powerbank wordt gemeten in milliampère-uren (mAh). Hoe meer mAh, hoe groter de oplaadcapaciteit van het apparaat.
Dus als het apparaat een 3000mAh-batterij heeft, is het raadzaam om te gaan voor een accu met twee of drie keer de capaciteit, dus 6000 of 9000 mAh. Met 20.000 of 30.000 zit je een heel weekend onder de pannen, maar de powerbank is dan waarschijnlijk te groot om in je binnenzak te stoppen.
Voor het opladen van tablets en laptops heb je steviger geschut nodig, maar let op: officieel mag je geen powerbank met meer dan 27.000 mAh capaciteit in het vliegtuig meenemen. Voor tablets en laptops heb je minstens 20.000 mAh nodig.
Tekst gaat verder onder de prijsvergelijker.
Aansluitingen en USB
De moderne accu's laten je meerdere apparaten tegelijkertijd opladen, via verschillende ingangen. Ze zijn er met USB-C, USB-A, micro-USB en andere aansluitingen. Een powerbank met meer aansluitingen betekent vaak meer vermogen, dus een grotere omvang, maar dan kun je wel bijvoorbeeld twee smartphones opladen.
Een aantal powerbanks ondersteunt ook snelladen, maar voor smartphones is dat soms afhankelijk van het besturingssysteem. Controleer dus altijd of de batterij Apple- of Android-apparaten ondersteunt. Er zijn tal van specifieke powerbanks waar je op kunt zoeken. Sommige hebben ingebouwde USB-oplaadkabels die kunnen worden opgevouwen en opgeborgen bij de powerbank zelf. Scheelt weer gehannes met losse kabels.
Schaf tenslotte altijd een powerbank met LED-indicatielampjes aan. Zo kun je de oplaadstatus en het batterijniveau van de powerbank eenvoudig controleren.
Goedkoop is duurkoop
Een powerbank hoeft niet duur te zijn, maar bij een te scherpe prijsjes moeten de alarmbellen afgaan. Tussen de 30 en 40 euro is meestal een prima prijs bij bekende merken. Ga niet voor merkloze Alibaba-koopjes of merken waar je nog nooit van gehoord hebt. De kans dat deze powerbanks binnen een mum van tijd slechter laden, stuk gaan of zelfs gevaar opleveren, is groot.
Veel mensen laden hun smartphones ’s nachts op terwijl ze slapen, wat mogelijk tot problemen kan leiden. Batterijcellen van lage kwaliteit kunnen soms opblazen als gevolg van overladen. Het is dan ook raadzaam een powerbank te kiezen met een hoge kwaliteit Lithium-Polymeer-batterij. Veel hiervan hebben een ingebouwde beveiliging tegen kortsluiting, overladen en verhitting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Review
De iPhone 13 lijkt erg op de 12, maar is op één punt flink verbeterd
De iPhone 13 en 13 Pro zijn op smartphonegebied eigenlijk amper anders dan hun voorgangers van vorig jaar. Kijk je echter naar de camera’s, dan maakt Apple een paar forse stappen. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek.
-
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app. -
-
-
WhatsApp beveiligen: zo blijven je appjes achter slot en grendel
We delen lief en leed via WhatsApp, dus je wil niet dat deze persoonlijke berichten, foto’s en video’s op straat komen te liggen. Hier enkele handige tips om WhatsApp stukken veiliger te maken. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen