Volledig scherm
PREMIUM
Een chromebook. Ooit een lelijk eendje, nu een kaskraker voor Google. © shutterstock

Hoe Google's ‘simpele laptop’ het klaslokaal veroverde

ChromebooksEen uitgeklede laptop. Een internetbrowser met toetsenbord. De reacties op de eerste chromebooks van Google waren in 2011 uiterst negatief. Inmiddels is de 'simpele' laptop in zeer veel Nederlandse scholen te vinden.

Eerlijk is eerlijk, bij Google hadden ze nooit verwacht dat de sleutel van het succes van chromebook in het klaslokaal zou liggen. ,,Het is niet dat we het onderwijs over het hoofd zagen, maar de eerste markt waaraan we dachten was het zeker niet'', glimlacht Kan Liu. De man achter de succesvolle chromebooklaptoplijn van Google is voor enkele dagen over uit Californië.

Liu begon in 2006 aan Chrome OS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat de basis van de chromebooklaptops vormt. ,,We begonnen uit frustratie over Windows'', vertelt Liu, die destijds applicaties voor Microsofts bekende besturingssysteem ontwikkelde. ,,Dat was zo traag, alleen het opstarten kostte al een minuut of zo.'' Windows was bovendien notoir gebruiksonvriendelijk. ,,In de praktijk fungeerde ik constant als ict-vraagbaak voor vrienden en familie.”

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.