Leegloop bij World of Warcraft na overstap door populaire streamer
Er is een grote transfer gaande in gameland. Veel spelers van het populaire World of Warcraft stappen over naar concurrent Final Fantasy XIV, nadat de populaire streamer Asmongold besloot de game te gaan spelen.
Het online rollenspel World of Warcraft was bij verschijning in 2004 een fenomeen. Miljoenen spelers doken op de nieuwe game, waarin je met z’n allen één grote online wereld deelt. In de daarop volgende jaren kreeg de game meerdere grote updates en uitbreidingen, waardoor het voor uitgever Activision-Blizzard een belangrijke omzetmachine is gebleven.
Toch wist een concurrent in de afgelopen weken een deuk in die populariteit te slaan. Het Japanse Final Fantasy XIV zag ineens zijn spelersaantal gigantisch groeien. De digitale editie van de game raakte uitverkocht, terwijl de gameservers overvol begonnen te raken. De pc-versie bij gameswinkel Steam werd bovendien door meer mensen dan ooit tegelijkertijd gespeeld.
Final Fantasy XIV is net als World of Warcraft een online rollenspel. De game was bij verschijning in 2010 een flop, maar ontwikkelaar Square Enix besloot het gehele project opnieuw te starten. Het zorgde voor een ommekeer. Ieder jaar groeit het spel in populariteit: steeds meer spelers loggen in, terwijl op grote festivals in bijvoorbeeld Tokio en Londen gamers samenkomen om hun online Final Fantasy-vrienden te ontmoeten.
Tekst gaat verder onder video.
Een streamer achterna
Die forse groei in spelers lijkt uit het niets te komen. De game heeft geen grote update gekregen vol met nieuwe functies en het volgende uitbreidingspakket komt pas in november. Iedereen rekende op een rustige periode voor het spel, maar nu blijkt het tegendeel waar.
Kijk je naar discussiefora over de game, dan zie je dat veel van de recente nieuwe spelers afkomstig zijn van World of Warcraft. Ze noemen zichzelf ‘WoW-vluchtelingen’, die besloten hebben hun vertrouwde game in te ruilen voor iets nieuws en hopelijk beters. Daar lijkt één drijvende kracht achter te schuilen: de populaire streamer Asmongold, die besloot World of Warcraft tijdelijk in te ruilen voor Final Fantasy.
Eén van de grootste Warcraft-spelers
Asmongold zendt sinds 2014 zijn speelsessies in World of Warcraft uit. In de afgelopen jaren groeide hij uit tot de meest invloedrijke speler van de game. Zijn livestreams trekken soms honderdduizenden mensen tegelijk. Vooral bij de meest recente uitbreiding van de game zag hij zijn kijkersaantal flink groeien.
Zijn streamplan komt precies op het moment waarop het sentiment rond World of Warcrafts meest recente uitbreiding een dieptepunt lijkt te bereiken. Spelers reageren gefrustreerd op veel recente keuzes van ontwikkelaar Blizzard. Discussiefora zoals Reddit staan vol met kritische berichten over de game, waarin onder meer staat dat het spel zijn hoogtijdagen voorbij is.
Groots met Fortnite en Minecraft
Asmongolds eerste Final Fantasy-livestreams waren een groot succes, met opnieuw honderdduizenden kijkers. De 10 uur durende livestream is daarnaast door bijna 3 miljoen fans teruggekeken. De game stond hierdoor ineens in de top vijf van populairste spellen op Twitch, naast titels zoals Minecraft en Fortnite.
Omdat Final Fantasy een online game is, loopt Asmongold rond in dezelfde wereld waar andere spelers in rond bewegen. Het maakt de streamer een soort popster. Tijdens het gamen wordt hij gestalkt door personages van honderden andere games, die door te springen en in de chat te schreeuwen zijn aandacht proberen te krijgen. Beheerders van de game, een soort virtuele bodyguards, moesten de vervelendste spelers tijdens zulke sessies zelfs verbannen.
Geïnspireerd door World of Warcraft
Die plotselinge groei in populariteit is ergens vreemd, want World of Warcraft was juist een grote inspiratiebron voor Final Fantasy XIV-producent Naoki Yoshida. ,,Zonder Warcraft zou Final Fantasy XIV nooit hebben bestaan”, zei hij afgelopen week nog in een interview op een Japanse livestream.
,,Het is ook best raar dat spelers de populariteitscijfers van beide games gebruiken om te zien wie er wint of verliest. Zij hebben 12 miljoen abonnees, dat halen we echt niet zomaar in. Daarnaast is het best eng om te zien hoe iedere dag duizenden nieuwe spelers naar ons toe komen.”
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Binnenlandse vluchten in de VS komen na uren weer op gang na grote storing verkeersleiding
Het vliegverkeer binnen de Verenigde Staten komt weer op gang nadat dit even stil was komen te liggen door een technische storing. Alle binnenlandse vluchten worden volgens luchtvaartdienst FAA hervat. De opdracht om de vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden, is ingetrokken. -
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij. -
De beste beamers die gewoon op je tv-meubel passen
De markt voor beamers is compleet veranderd sinds de komst van de ‘short throw-projector’, die ervoor zorgt dat je niet langer zo’n apparaat middenin je kamer hoeft te zetten. Wat zijn de beste modellen in deze high-end-categorie? We zetten ze op een rij. -
PREMIUM12
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren.