Xbox
Volledig scherm
Xbox © EPA

Microsoft onthult: Nieuwe Xbox Series X acht keer krachtiger dan voorganger

Microsoft geeft zijn nieuwe Xbox Series X-console acht keer zoveel rekenkracht als de Xbox One van de huidige generatie. Dat heeft ontwikkelaar Microsoft gisteren bekendgemaakt.

Microsoft herhaalt in de nieuwe aankondiging een aantal van de eerder bekendgemaakte details. Zo beschikt de nieuwe console bijvoorbeeld over een snelle ‘ssd van de volgende generatie’, die niet alleen laadtijden versnelt, maar ook een Quick Resume-functie met zich meebrengt. Hierdoor kunnen gamers hun spel op een willekeurige plek stoppen en later weer verdergaan, zonder laadschermen of wachttijden.

De nieuwe grafische processor in de Xbox Series X is zoals gezegd acht keer sneller dan zijn voorganger en ruim twee keer sneller dan de Xbox One X, op dit moment de nieuwste en snelste Xbox op de markt. Hiermee kan Microsoft onder meer hdmi 2.1 ondersteunen, waardoor het in theorie mogelijk wordt op de kwaliteit van 8k te gamen. Ook kan de Xbox Series X games met 120 beelden per seconde afspelen, voorheen schommelde dit, afhankelijk van de game en Xbox One-versie, tussen de 30 en de 60.

Ook ondersteunt de nieuwste Xbox hardwarematige DirectX Raytracing, een gloednieuwe techniek die beelden op een andere manier opbouwt. De techniek staat nog in zijn kinderschoenen en kan op dit moment alleen geleverd worden door prijzige grafische kaarten.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Xbos Series X
Volledig scherm
De Xbos Series X © Microsoft

Oude games blijven speelbaar

Microsoft komt ook met Smart Delivery, een feature die ervoor moet zorgen dat gamers ongeacht welke Xbox ze gebruiken de juiste versie van een game krijgen. Microsoft gaat dat bij al zijn eigen games toepassen. Als gebruikers bijvoorbeeld Halo Infinite op een Xbox One kopen, kunnen ze dat spel later ook op een Xbox Series X spelen. Microsoft stelt de techniek beschikbaar aan alle ontwikkelaars, zodat straks ook andere games op zowel de oude als de nieuwe console speelbaar zijn. 

De Xbox Series X zal in staat zijn om Xbox One-games af te spelen en kan ook overweg met Xbox 360 en games voor de originele Xbox, mits die door Microsoft backward-compatibel zijn gemaakt. Dat is vergelijkbaar met de huidige Xbox One.

Het is voor het eerst dat de fabrikant concrete details geeft over de rekenkracht van de console. Sony heeft ook al details over zijn PlayStation 5 bekendgemaakt, maar heeft nog niets gezegd over de rekenkracht. De huidige PlayStation 4 Pro heeft 4,2 teraflops aan rekenkracht, bijna drie keer minder dan de nieuwe Xbox Series X (12). Beide next-genconsoles komen vermoedelijk eind dit jaar uit.