Volledig scherm
© REUTERS

Minder nep-vriendschapsverzoeken? Facebook sluit dubbel zoveel fakeprofielen als vorig jaar

Facebook treedt naar eigen zeggen hard op tegen nepprofielen op het gelijknamige platform en  Instagram. De techreus zou twee keer zoveel accounts hebben gesloten als vorig jaar, zo schrijft het bedrijf in een rapport

Facebook sloot tussen april en september van dit jaar 3,2 miljard nepprofielen. Vorig jaar waren dat er nog 1,5 miljard. De accounts worden vaak ingezet voor spam, oplichting of het beïnvloeden van verkiezingen. Zo werd de Amerikaanse presidentsverkiezing beïnvloed door veelal uit Rusland afkomstige profielen. Veel gebruikers van het platform klagen al maanden over de grote hoeveelheid vriendschapsverzoeken van nepprofielen die zij krijgen. Of het probleem door het harde optreden van Facebook nu is opgelost, lijkt onwaarschijnlijk. Het totaal aantal fakeaccounts is namelijk niet bekend. 

Miljoenen haatzaaiende berichten

Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd. Ze zijn namelijk open over de aantallen verwijderde berichten. In de afgelopen periode werden bijvoorbeeld ruim 11 miljoen haatzaaiende of op andere wijze verwerpelijke berichten verwijderd. Hieronder vallen kinderporno, het aanbieden van wapens en drugs, zelfverminking en het verspreiden van terroristische ideeën. 

John de Mol won begin deze week zijn rechtszaak tegen Facebook. De naam van de mediamagnaat werd gebruikt voor misleidende bitcoin-advertenties. Facebook kan zich daarin niet verschuilen achter de rol van ‘neutraal doorgeefluik’, oordeelde de Amsterdamse rechtbank.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.