Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Minderjarige Nederlander aangeklaagd voor aanvallen op gameservers Ubisoft

Een minderjarige Nederlandse jongen is deze week aangeklaagd door gameontwikkelaar Ubisoft voor het aanbieden van DDoS-diensten. Met de service van de Nederlander konden gebruikers servers van het Ubisoft-spel Rainbox Six Siege aanvallen. 

De verdachte komt volgens Ubisoft uit het Noord-Hollandse Hoogwoud en zou online opereren onder de namen Benjaminstrike of Lightning_Man420. Ook drie anderen, uit Duitsland en Nigeria, zijn voor de rechter gesleept. Door tarieven van 11 dollar per maand of een eenmalige betaling van 300 dollar te vragen, boekten de vier ‘behoorlijke winst’, aldus Ubisoft. Ook zouden de aanbieders zich duidelijk bewust zijn geweest van hun illegale praktijken. 

De diensten van het stel werden ‘gekocht’ door spelers van het spel Rainbow Six Siege. Tegenstanders werden door een DDoS-aanval gedwongen het spel te verlaten, waardoor de aanvaller het potje won en steeg op de ranglijst. Ubisoft voerde enkele weken na de eerste aanvallen een update door, waardoor het misbruiken van de dienst voor eigen gewin niet meer mogelijk was. 

Bij een DDoS-aanval maken heel veel computers bewust verbinding met één server achter een website, videogame of bedrijf. De hackers proberen een website onbereikbaar te maken door een server te overspoelen met verzoeken. Als bijvoorbeeld een bank doelwit is, kunnen klanten rekeningen niet meer betalen of geld overmaken. Bij games zijn getroffen servers vaak een tijd onbereikbaar.