Volledig scherm
© REUTERS

Nederlander miljonair na behalen podiumplek in Fortnite-finale

David Jong, online bekend als Rojo, is na het behalen van de tweede plek in het Fortnite Wereldkampioenschap miljonair geworden. De 21-jarige uit Andijk neemt - net als zijn teamgenoot - 1.125.000 dollar (ruim 1 miljoen euro) mee naar huis.

Ook de Nederlander Dmitri van de Vrie, bijnaam mitr0, mag een flink geldbedrag meenemen. Hij won ruim 2 ton door in de top tien te eindigen. Mitr0 werd vooraf getipt als topfavoriet. De winnaars, de Noor Emil ‘Nyhrox’ Bergquist Pedersen en Thomas ‘Aqua’ Arnould uit Oostenrijk, namen elk drie miljoen mee naar huis.

Dit weekend komen in totaal 200 spelers in actie voor een gigantische prijzenpot van 30 miljoen dollar. De gamers hebben zich eerst moeten kwalificeren voor een plekje in het uitverkochte Arthur Ashe stadion in New York. Dat gebeurde het afgelopen jaar in tien weekenden, waaraan volgens de ontwikkelaar 40 miljoen (!) mensen deelnamen. 

Het kampioenschap heeft twee onderdelen: duo’s en solo. Bij de duo’s, die zaterdag werden gespeeld, spelen de deelnemers met een teamgenoot. Rojo werd in die competitie, samen met zijn teamgenoot Jaden ‘Wolfiez’ Ashman uit Groot-Brittannië, dus tweede. Zondag spelen de solo's, maar dan komen er geen Nederlanders in actie. 

Naast Jong en Van de Vrie, deden ook de 17-jarige Quinten van der Zijpp en Levi Edelijn mee. Zij behaalden de 44ste plek. Het toernooi werd online door miljoenen mensen gevolgd.

De 200 gamers, allemaal mannen, verdienden met de kwalificatie alleen al een lekker zakcentje. Ze kregen gegarandeerd 50.000 dollar, maar iedereen speelt natuurlijk voor die magische hoofdprijs van 3 miljoen dollar.

Hoge prijzenpot

Het totale prijzengeld van 30 miljoen is - vooralsnog - de hoogste prijzenpot in e-sports ooit. Ter vergelijking: het is ook véél meer dan bijvoorbeeld de winnaar van Wimbledon krijgt. 

Overigens kan Fortnite de titel van grootste prijzenpot bij een toernooi niet lang vasthouden. The International, dat zal gaan om de game Dota 2, zal later dit jaar een geschatte prijzenpot van zo’n 33 miljoen hebben. Het winnende team neemt dan zeker 13 miljoen dollar mee naar huis.

YouTuber Roy Beszelsen (Royalistiq) is groot geworden met de game Fortnite. In de onderstaande beelden legt hij uit hoe hij er succesvol door is geworden en wat hij zo leuk vindt aan de game.

Volledig scherm
Emil ‘Nyhrox’ Bergquist Pedersen (links) en Thomas ‘Aqua’ Arnould hebben de eerste prijs bij de duo's gewonnen. © Getty Images
 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.