Nieuwe smartphone kopen? Hier moet je op letten
De een koopt pas een nieuwe smartphone als de oude kapot is, de ander heeft er graag eentje met de nieuwste snufjes. Welke smartphone past het best bij jou?
Dit is een ingekorte versie van een artikel op BestGetest over hoe je een smartphone kiest.
Je hebt al voor een paar honderd euro een telefoon, die alles kan wat je vandaag de dag nodig hebt. Maar wil je een soepelere gebruikservaring, dan kom je al snel in een luxer segment terecht.
Voor minder dan 200 euro heb je een basistelefoon, je betaalt tussen de 200 en 500 euro voor een middenklasser en bij 500 euro bereik je de high-end-markt. Leg je 1000 euro neer, dan mag je een absoluut topmodel verwachten.
Bedenk goed hoeveel je wil betalen voor je nieuwe smartphone. Een vouwtelefoon is al gauw 1500 euro en ook een iPhone zal je niet vinden voor een paar honderd euro.
De grootte van een smartphone
Wil je een telefoon die in je zak past, of liever een hybride toestel met een scherm bijna zo groot als een tablet? Het is afhankelijk van je eigen voorkeur hoe groot een telefoon moet zijn.
Sommigen willen graag alle letters van het toetsenbord bereiken als ze de smartphone in ƩƩn hand houden, anderen willen juist een flinke batterij zodat het toestel lang meegaat. Er zijn smartphones in alle groottes beschikbaar.
Android of iOS?
Het grootste verschil is of je kiest voor het besturingssysteem Android van Google of iOS van Apple. Geef iemand die altijd een iPhone gebruikt een Samsung-telefoon en die persoon zal niet goed weten hoe de besturing werkt en vice versa.
Je kunt overstappen van het ene naar het andere besturingssysteem, maar de kans is groot dat je blijft bij wat je kent. Niet alleen omdat je dan precies weet hoe alles werkt, maar ook omdat je daardoor makkelijker gegevens, contacten en berichten kunt overzetten naar je nieuwe telefoon. We bekeken eerder de zeven grootste verschillen tussen iOS en Android.
Kijk hoeveel opslag je wil
Controleer bij de aanschaf van een nieuwe smartphone of het toestel genoeg opslagruimte heeft. Hoe meer gigabytes (GB), hoe meer fotoās, documenten en apps je kwijt kunt. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt is heel persoonlijk en het best kun je even in het instellingenmenu van je huidige telefoon kijken hoeveel ruimte je nu gebruikt.
Verwar de opslagruimte van de telefoon niet met het werkgeheugen (RAM). Dit is een kleine hoeveelheid supersnel geheugen, bijvoorbeeld 4GB, 8GB of 12GB, waarin de telefoon apps opslaat die je recent hebt geopend. Meer werkgeheugen betekent dat het schakelen tussen apps sneller verloopt, omdat de telefoon dan meer recente apps kan bewaren in het werkgeheugen in plaats van ze weer opnieuw te moeten openen.
Een snelle processor
Ook belangrijk is de gebruikte system-on-a-chip (SOC). Dit is de belangrijkste processor in je smartphone: die bepaalt hoe snel apps en games worden uitgevoerd. In de SOC zit ook het onderdeel dat zorgt voor de verbinding met wifi, 4G- of 5G-netwerken.
Staar je hier niet blind op, want ook basis-smartphones zijn snel genoeg voor simpele apps zoals Facebook of YouTube. Een snelle SOC is vooral van belang als je graag 3D-games speelt op je smartphone, zoals Fortnite of Call of Duty.
Cameraās
Een goede camera is ook belangrijk: smartphones hebben ervoor gezorgd dat bijna niemand nog een simpele fotocamera thuis heeft. Let wel op hoe de telefoon fotoās maakt met weinig licht (ās nachts bijvoorbeeld), want daaraan zie je hoe goed de camera echt is.
Bij cameraās gaat het niet altijd om de hoeveelheid, maar meer om het aantal megapixels, de grootte van de beeldsensor, hoeveel licht de lens doorlaat en hoe de software in de telefoon hiermee omgaat. Kijk ook naar opties zoals een groothoeklens (om in ƩƩn keer een hele groep mensen op de foto te zetten), zoomfuncties (om iets van veraf dichtbij te halen) en de videomogelijkheden. Lees ter inspiratie ook ons artikel āDe smartphone met de beste cameraā.
Werken je oordopjes?
Als je vorige telefoon een 3,5mm-audiopoort heeft, dan heb je waarschijnlijk geen draadloze oordopjes, terwijl je die wel nodig hebt bij de meeste telefoons van nu. Die komen namelijk vaak niet meer met die handige 3,5mm-aansluiting.
Die oordopjes zijn wel iets duurder, waardoor dit zeker een item is om in het achterhoofd te houden als je je nieuwe telefoon uitzoekt. Denk daarbij ook aan andere accessoires, zoals een draadloze oplader, Chromecast of een smartwatch: werken die wel met de telefoon die je op het oog hebt?
Een lange batterijduur
Het is erg handig als een batterij groot is, want dat betekent vaak een langere batterijduur. Dat hangt wel samen met hoe je je smartphone gebruikt. Ben je bijvoorbeeld iemand die vaak lange tijd weg is van zijn telefoon, dan zal de batterij veel langer meegaan dan wanneer je hem constant gebruikt om mails te checken en te beantwoorden.
De batterijgrootte wordt aangegeven met mAh: voor 4.000 mAh mag je verwachten dat de smartphone een dag meegaat en voor 5.000 mAh zelfs wel anderhalve dag, ervan uitgaande dat je het apparaat veel gebruikt en altijd online bent.
Ben je benieuwd wat wij de beste smartphone van het jaar vinden? Lees dan ons artikel āDe Beste Smartphonesā.
Bekijk hieronder onze videoās op techgebied:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op āLoginā te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse media: SpaceX ontslaat medewerkers na kritiek op Elon Musk
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou zeker vijf werknemers hebben ontslagen nadat ze een brief hadden verspreid met kritiek op de bekende zakenman. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In hun schrijven zouden ze ook hebben opgeroepen om de cultuur bij het bedrijf inclusiever te maken. -
podcast
Corina: āIk was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheidā
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zoān 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Apple past betaalmethode datingapps aan en voorkomt nieuwe miljoenenboete
Apple heeft zijn beleid voor de App Store aangepast en voldoet nu aan de regels. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het techbedrijf staat nu verschillende betaalmethoden toe in Nederlandse datingapps en daarom hoeft de toezichthouder geen nieuwe boetes op te leggen. -
Energierekening
Valentijn (38): āEen groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgeverā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Dit is de beste smartphone van hooguit 350 euro
Onze favoriete budget-smartphone van 2022 is met vlag en wimpel de OnePlus Nord CE. In samenwerking met onze collegaās van Tweakers en BestGetest haalden we veertig toestellen flink door de testbanken om te ontdekken wat nou de beste budget-toestellen zijn.
-
Dit zijn de smartphones met de beste cameraās
Je moet op van alles letten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone, maar de kwaliteit van de camera is misschien wel het belangrijkst. We zetten daarom de smartphones met de beste cameraās op een rij. -
PREMIUM
Gamen voor een vaste prijs per maand: welk abonnement past bij jou?
Voor ƩƩn prijs alle games die je wil spelen: dat is de grote belofte achter abonnementen als Xbox Game Pass. Inmiddels loopt de wereld over van verschillende game-abonnementen. Welke moet je hebben? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediƫnten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediƫnten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer