WhatsApp.
Volledig scherm
WhatsApp. © EPA

Nooit meer ongevraagd worden toegevoegd aan een WhatsApp-groep? Vanaf nu kan het

Veel WhatsApp-gebruikers zullen het herkennen: plotseling worden toegevoegd aan een groepsgesprek waar iedereen ook nog eens direct fanatiek begint te kakelen. Heel irritant, maar sinds afgelopen woensdag geeft de berichtendienst je de mogelijkheid om deze dwingende uitnodigingen op voorhand te weigeren.

De mogelijkheid werd in april al aangekondigd, maar liep vertraging op na het uitgebreid testen van de functie onder gebruikers in India.  Na een kleine aanpassing is het weigeren van groepsgesprekken nu ook beschikbaar voor westerse gebruikers. 

Hoe werkt het?

De optie om groepsgesprekken te weigeren is te vinden onder het instellingen-scherm in de app. Vervolgens tik je op ‘Account’, ‘Privacy’ en daarna ‘Groepen’. Hier tref je drie opties aan: ‘Iedereen’, ‘Mijn contacten’ en ‘Mijn contacten behalve’. Door ‘Mijn contacten’ te kiezen, weiger je op voorhand iedereen die jij niet in je contactenlijst hebt opgenomen. Met de optie ‘Mijn contacten behalve’ kan je ook binnen jouw contactenlijst specifieke personen weigeren. Met ‘iedereen’ verandert er feitelijk niets en kan iedereen je uitnodigen voor een groepsconversatie op WhatsApp. 

WhatsApp biedt voorlopig nog geen optie om alle groepsgesprekken in één klap te weigeren.