Volledig scherm
De drone bovenop een Uber-wagen. © AFP

Pizza wordt deze zomer in San Diego geleverd via een drone

Techbedrijf Uber is van plan om deze zomer maaltijden te gaan bezorgen met drones. Het gaat voorlopig om een proef in de Amerikaanse stad San Diego. Kan de pizzabezorger binnenkort z’n biezen pakken?

Zo snel zal het in eerste instantie niet gaan, zegt Uber Elevate tegen Bloomberg. Dat komt vooral omdat de drones nog niet deur-tot-deur kunnen bezorgen. In eerste instante zal Uber Elevate de drones naar een speciale landingsplek sturen. Vanaf daar kunnen gewone, menselijke koeriers de bestelling verder brengen. Voorlopig gaat het om een test die vooral de veiligheid, kwaliteit van het eten en de snelheid van bezorging onder de loep neemt.

Uber denkt zelf dat maaltijdbezorging veel sneller kan. Waar bezorgers momenteel zo'n 21 minuten doen over een afstand van 1,5 kilometer, zal de drone daar slechts zeven minuten over doen. De verwachting is dat nieuwere drones zeker een maximumsnelheid van 110 km per uur kunnen halen.

McDonald's

Overigens doet Uber het niet alleen: ook McDonald's heeft een stake in dit verhaal. Het restaurant met de gouden bogen ontwikkelde samen met de techgigant speciale verpakkingen die de veiligheid en kwaliteit moeten waarborgen. Qua bezorgkosten scheelt het niet veel: de prijs is ongeveer hetzelfde als je zou betalen bij een menselijke bezorger, aldus Bloomberg.

De luchtvaarttoezichthouder FAA heeft met veel drone-aanvragen te maken. Ook Google, Wings en Amazon zijn bezig met bezorgen en andere services via de lucht.