Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Professionele gamer ontslagen na overwinningsspeech over betogers Hongkong

Een professionele gamer is voor een jaar geschorst én verliest het prijzengeld dat hij won in een toernooi rondom het populaire digitale kaartspel Hearthstone. In een interview na afloop van het toernooi sprak Ng Wai Chung, alias Blitzchung, namelijk zijn steun uit voor de demonstranten die al weken protesteren voor een vrij Hongkong.

Ng Wai Chung verdient zijn geld met het spelen van de game Hearthstone. Afgelopen weekend deed hij mee aan de Asia-Pacific Grandmasters, een van de belangrijkste toernooien van de game. Na de overwinning op het toernooi mocht hij een toespraak houden. Hier worden meestal sponsoren en fans bedankt voor hun steun, maar Blitzchung sprak, gekleed in gasmasker en bril, vooral steun uit voor de demonstranten ‘in zijn land’ Hongkong. Zijn woorden werden live uitgezonden naar duizenden kijkers.

De commentatoren, die tijdens de toespraak onder de tafel kropen om duidelijk te maken dat ze geen onderdeel waren van het protest, zijn ook niet meer welkom bij de gamecompetitie. Dit tot grote verbazing van fans en kenners. 

Het digitale kaartspel wordt gemaakt door het grote Amerikaanse gamebedrijf Blizzard Entertainment, bekend van onder meer de WarCraft-games. De ontwikkelaar is bang dat de uitspraken van de speler leiden tot een boycot van zijn games in China, de grootste gamemarkt ter wereld. ,,Na onderzoek nemen we de stappen die nodig zijn om herhaling te voorkomen’’, liet Blizzard in een verklaring weten. 

De gamegigant maakt tevens duidelijk dat de uitspraken een overtreding zijn van de toernooiregels; het is niet toegestaan om ‘een daad te verrichten die de speler schande toebrengt, een deel van het publiek beledigt of anderszins Blizzards imago schaadt’. Tegelijk stelt Blizzard dat het ‘achter ieders rechten staat om gedachten en meningen te uiten’, maar ‘dat de regels van het toernooi nageleefd moeten worden’.

Volledig scherm
Het protest werd gelivestreamd © Blizzard Entertainment

Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, meldde het bedrijf ook: ‘We zullen, zoals altijd, de waardigheid van het land met kracht beschermen’. Zo’n protest is tijdens een overwinningsspeech ook daadwerkelijk tegen de regels, maar sociale media vinden de straf veel te zwaar. Ook vinden ze dat Blizzard de vrijheid van meningsuiting zo onderdrukt.

Tot overmaat van ramp is de professionele gamecarrière van de speler voorbij. Hij mag zeker een jaar niet meespelen en moet ook nog eens al het geld inleveren. 

In Hongkong is het al weken onrustig. Duizenden inwoners gaan dag na dag de straat op omdat zij vinden dat China zich te veel bemoeit met de autonome regio. Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China, maar mocht daarbij zijn eigen politieke stelsel behouden.

Nauwe banden

Moederbedrijf Activision Blizzard heeft nauwe banden met grote Chinese bedrijven als Tencent en NetEase. Dat verspreidt nieuwe games van de Amerikanen, zoals Call of Duty en Diablo, in China en andere belangrijke markten in Azië. Tencent, de grootste game-uitgever ter wereld, heeft een minderheidsaandeel in het bedrijf. 

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.