Schatrijke antivirus-pionier John McAfee ‘verdiende 13 miljoen over rug van Twittervolgers’
De omstreden tech-ondernemer John McAfee komt steeds dieper in de problemen. De 75-jarige Britse Amerikaan, die schatrijk werd met zijn gelijknamige antivirusprogramma, wordt nu ook beschuldigd van fraude en witwassen. McAfee zou de prijzen van cryptomunten kunstmatig hebben opgedreven door handig gebruik te maken van zijn grote schare volgers op Twitter. Volgens Amerikaanse justitie verdiende hij zo meer dan dertien miljoen dollar over de rug van beleggers die met de cryptomunten bleven zitten.
Delen per e-mail
Het gaat om nieuwe beschuldigingen aan het adres van McAfee, die sinds oktober vastzit in Spanje. Daar werd hij opgepakt wegens belastingontduiking. De 75-jarige McAfee zou geen belastingaangiften hebben ingediend over de jaren 2014 tot en met 2018. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.
Leugens en misleiding
Zijn handlanger Jimmy Watson, die mee zou hebben gewerkt aan de fraude, is donderdag in Texas gearresteerd. Zijn advocaat pleit voor zijn vrijlating. ,,Jimmy Watson is een gerespecteerde veteraan en een voormalig Navy Seal. Hij vocht voor andermans rechten en vrijheden. Hij kijkt uit naar zijn dag in de rechtbank waarbij hij zijn eigen rechten mag gaan uitoefenen”, zegt raadsman Arnold Spencer tegen BBC.
Justitie in de VS wil niets weten van het verhaal van de advocaat en stelt dat Watson en McAfee doelbewust de wet hebben overtreden. ,,Ze maken misbruik van een veelgebruikt platform en van het enthousiasme onder investeerders in de opkomende markt voor cryptocurrency, om op die manier miljoenen te verdienen door middel van leugens en misleiding, aldus de federale aanklager Audrey Strauss.
Mogelijk zware straf
Door de opeenstapeling aan beschuldigingen hangt McAfee mogelijk een zware straf boven het hoofd. Volgens de aanklagers van de belastingzaak, waar hij nu voor vastzit in Spanje, had McAfee miljoenen dollars verdiend aan het promoten van cryptomunten, het houden van lezingen, adviesopdrachten en aan de verkoop van de rechten van zijn levensverhaal voor een documentaire. Daarover zou hij allemaal geen belasting hebben betaald.
De al jaren omstreden McAfee richtte antivirusbedrijf McAfee op in 1987 en verliet het bedrijf in 1994. In 2010 werd het verkocht aan Intel. McAfee behaalde tot eind juni 2020 een winst van 31 miljoen dollar op een omzet van 1,4 miljard dollar. Dat was in de vergelijkbare periode een jaar eerder een verlies van 146 miljoen dollar op bijna 1,3 miljard dollar aan opbrengsten.
Krantenkoppen
John McAfee kwam in 2012 in het nieuws omdat hij in Belize werd gezocht voor ondervraging in een moordzaak. Hij sloeg op de vlucht naar Guatemala, werd uiteindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Maar ook daar kreeg hij diverse keren te maken met justitie, waarna hij een tijd op een jacht bivakkeerde.
Ook haalde McAfee meerdere keren de krantenkoppen door zijn mislukte pogingen om mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en door enkele pikante uitspraken. Zo beloofde hij zijn eigen geslachtsdeel op te eten als de bitcoin tegen het einde van 2020 niet één miljoen dollar waard zou zijn.
Een jaar daarvoor zat hij nog enkele dagen met vijf anderen vast in een gevangenis in de Dominicaanse Republiek, wegens verdenking van wapensmokkel op het jacht.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 20.000 Nederlanders vulden Technologie Kieswijzer in: ‘Verrassende uitkomsten’
De toeslagenaffaire, klimaatverandering of de toekomst van de democratie. Niet direct onderwerpen waarbij je gelijk aan technologie denkt. Toch hebben ze er alles mee te maken, want technologie en digitalisering is anno 2021 overal in onze samenleving. Rudy van Belkom ontwikkelde er een speciale stemhulp voor: de Technologie Kieswijzer. Inmiddels hebben ruim 20.000 mensen de kieshulp ingevuld en daar komen soms verrassende resultaten uit. -
Review: Outriders is niet foutloos, maar wel erg leuk
Voor een hele nieuwe gamereeks kan het enorm lastig zijn om voet aan de grond te houden. Hoezeer we als gamers ook zeggen te houden van nieuwe games, we kopen uiteindelijk toch vooral de zoveelste editie van FIFA, Call of Duty en andere bekende franchises. De doelgroep voor nieuwe, originele games is kleiner. -
Video
ChristenUnie: ook verplichte bedenktijd bij abortus na verkrachting, D66 woedend
De ChristenUnie wil dat ook voor verkrachte vrouwen een verplichte bedenktijd van vijf dagen blijft gelden als ze aankloppen bij de abortuskliniek. D66, dat net een voorstel heeft ingediend om de bedenktermijn helemaal af te schaffen, reageert laaiend. -
Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen. -
Storing in chip verstoort werking nieuwe Nederlandse ID-kaarten
Op Nederlandse identiteitskaarten die zijn uitgegeven tussen 4 januari en 17 maart dit jaar kan een storing ontstaan, waardoor de inlogfunctie niet werkt. Onduidelijk is nog om hoeveel identiteitskaarten het gaat. De storing doet zich niet voor met paspoorten.
-
miljardenomzet
Niet Nintendo, maar deze (onbekende) ontwikkelaar is de grootste ter wereld
TiMi Studios, de maker van populaire videogames zoals Honor of Kings en de mobiele versie van schietspel Call of Duty, heeft in het coronajaar 10 miljard dollar omgezet. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters. Daarmee zou de game-ontwikkelaar volgens de bronnen het grootste van de wereld zijn. -
PREMIUMVIDEO
Broers Aaron en Quinn (17) zijn sterren op TikTok en zo flikken ze dat: ‘Wij zijn dé tweeling’
De Dordtse tweelingbroers Aaron en Quinn (17) Bezemer begonnen zo’n jaar geleden hun avontuur op de populaire app TikTok. De tieners tikken bijna de half miljoen volgers aan en met bijna zeventig miljoen likes op hun video’s, is succes een understatement. Maar waar zit ’m dat nou in? ,,We onderscheiden ons niet alleen door tweeling te zijn, hoor.’’ -
‘Corrupte agent’ aangehouden na grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit
Een 30-jarige agent van de Amsterdamse politie is door de rijksrecherche aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou informatie hebben verkocht aan criminelen. Een onderzoeksrechter besloot gisteren dat de man nog zeker twee weken in de cel blijft. Hij is beschuldigd van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping.