Smartphone kwijt? Zo vind je hem terug
Het is een nachtmerrie voor iedereen: van het een op het andere moment ben je je telefoon kwijt. Met deze tips vind je hem terug.
Android-telefoons
Google biedt een app en website genaamd Vind mijn apparaat (Find My Device), waarmee je een vermiste Android-telefoon kunt zoeken, beveiligen en eventueel alle gegevens kunt wissen. Deze service is beschikbaar als app maar ook via je browser te bereiken.
Als je al bent aangemeld bij je Google-account, zou je meteen een kaart moeten zien met geregistreerde apparaten. Van daaruit kun je een geluid afspelen om je apparaat te pingen, hem vergrendelen en een bericht op het scherm weergeven, of alle persoonlijke gegevens wissen.
Een geluid afspelen is altijd aan te raden, zelfs als je niet in de buurt bent. Dan kan een bekende of onbekende, in een ideale wereld, de telefoon vinden en hem terugbrengen. Als je het apparaat niet kunt vinden of als je niet in de buurt bent, kun je deze op afstand vergrendelen zodat niemand bij je gegevens kan.
Telefoonnummer achterlaten
Mocht je van de goede bedoelingen van een eventuele vinder uitgaan, dan kun je ook een bericht en telefoonnummer toevoegen voor iedereen die jouw smartphone vindt, zodat de brave vinder contact met je kan opnemen. Levert die inspanning na een tijdje geen resultaat op, dan kun je als laatste redmiddel de data op je smartphone volledig wissen. Dit is echt een resolute, laatste actie en eenmaal ingezet is er geen weg meer terug. Maar je slaapt misschien wel een stuk rustiger omdat je fotoās en smsājes in ieder geval niet door een vreemde worden bekeken.
Samsung heeft een vergelijkbare app onder de naam Vind Mijn Mobiel. Deze kun je benaderen via de SmartThings-app of via de website van Vind Mijn Mobiel. Je kunt hiermee je telefoon laten overgaan, lokaliseren (ook als deze offline is), je scherm vergrendelen, recente berichten terugluisteren en zelfs snel nog even een back-up maken. Ook handig: je kunt op afstand de batterijduur verlengen door bepaalde taken uit te schakelen. En ja, ook hier kun je uiteindelijk, mocht het nodig zijn, je smartphone op afstand leegmaken.
Zoek mijn iPhone
Apple heeft voor de iPhone vergelijkbare functies bedacht. Je smartphone is op te sporen met de app āZoek mijnā. Dat kan via de iCloud-website op ieder willekeurig apparaat met een internetverbinding, op een van je andere Apple-apparaten of op apparaten van een gezinslid. Goed om te weten: met iO5 15 kun je je telefoon opsporen tot 24 uur nadat de batterij leeg is of nadat het apparaat is uitgeschakeld. Zorg er wel voor dat je de laatste software-updates draait op je iPhone.
Uiteraard dien je de āZoek mijnā-functie in te schakelen. Vervolgens is het van belang dat je iPhone, je netwerk en āVerzend laatste locatieā ook allemaal aangevinkt te zijn. Het delen van je locatie is ook nuttig, al zal niet iedereen deze om privacy-technische reden (altijd) aan hebben staan. Wanneer je ook āDelen met gezinā inschakelt, is het mogelijk om via de smartphone van je partner of kinderen je verloren gewaande telefoon terug te vinden via dezelfde app.
Als je nu helemaal geen toegang hebt tot een Apple-apparaat, open dan iCloud.com in een willekeurige webbrowser en meld je aan met je Apple ID en wachtwoord. Klik op āZoek iPhoneā en selecteer je toestel. Net als bij Android-telefoons kun je een geluid afspelen, het scherm vergrendelen, je apparaat als vermist opgeven of, in het ergste geval, je iPhone-data op afstand wissen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo wordt 'ruimtelijke audioā voor je luxe soundbar of koptelefoon gemaakt
Niet alleen films dringen tegenwoordig van alle kanten onze oren binnen, ook muzikanten laten zich in 360 graden beluisteren. Wat moet je doen om Billy Eilish of Bach in de overtreffende trap van stereo te ervaren? -
Voor werk verhuizen naar CuraƧao of Aruba: āOnthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaatā
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, CuraƧao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniƫl van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
De āApple Glassesā komen eraan: dit weten we over Apples slimme bril
Techreus Apple zou in het diepste geheim werken aan een slimme bril die zowel virtual reality als augmented reality moet bieden. We zetten alle gelekte informatie over de gadget op een rij. -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ātijdelijk gepauzeerdā is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee Ć drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Netflix blijft prijzen verhogen: deze alternatieven zijn een stuk goedkoper
Streaminggigant Netflix verhoogde in Nederland zijn prijzen in oktober, en heeft nu in de Verenigde Staten nog een prijsverhoging aangekondigd. Daarmee wordt het langzamerhand de duurste partij op de markt. We zetten vier alternatieven voor Netflix op een rij. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
VS loven beloning tot 10 miljoen dollar uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een beloning tot 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Deze zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid.