Twitterovername Elon Musk zorgt voor verdubbeling gebruikers bij alternatief Mastodon
Sinds Elon Musk Twitter overnam, is het aantal gebruikers op het sociale netwerk Mastodon explosief gestegen. Waren het er in mei nog ongeveer een half miljoen, inmiddels is dat het dubbele. De grote toestroom zorgde hier en daar voor overbelaste servers op Mastodon. Vele breiden hun capaciteit uit.
Toen Twitter in mei de overname aankondigde, leidde dat al tot een piek in het aantal aanmeldingen bij Mastodon. In één dag kwamen er 30.000 nieuwe gebruikers bij, becijferde de Financial Times. En nu de overname voltooid is en de nieuwe maatregelen op Twitter elkaar rap opvolgen, maken mensen opnieuw massaal de overstap naar het Twitter-alternatief. Op 29 oktober, de dag na de overname, waren dat er 70.000.
Meer dan 1 miljoen gebruikers
Op 3 november meldde Mastodon dat het een recordaantal actieve gebruikers van 655.000 had - in de voorgaande week kwamen er meer dan 230.000 mensen bij. Vier dagen later was dat aantal gestegen naar ruim 1 miljoen. ‘Hey, dus we hebben 1.028.362 maandelijkse actieve gebruikers op het netwerk vandaag, 1,124 nieuwe Mastodon servers sinds 27 oktober, en 489.003 nieuwe gebruikers. Dat is best cool’, ‘tootte’ eigenaar en oprichter Eugen Rochko op Mastodon.
Rochko, die sinds zijn 11e in Duitsland woont, richtte Mastodon in 2016 op als non-profitorganisatie, uit onvrede met Twitter. Het lijkt qua functionaliteit in veel opzichten op Twitter, al zijn er ook duidelijke verschillen. Gebruikers kunnen ‘toots’ - het equivalent van een tweet - van maximaal 500 tekens plaatsen, en elkaar volgen, berichten liken en ‘boosten’ (retweeten). Aan toots kunnen foto's, video's of polls worden toegevoegd. En: Mastodon is gratis.
Gratis, opensource, geen reclame of algoritmes
In tegenstelling tot Twitter zijn er echter geen algoritmes die bepalen wat je precies in je timeline ziet. Ook is er geen reclame. Een ander belangrijk verschil: Mastodon is opensourcesoftware. Dat betekent dat de broncode van het programma openbaar is. Daarnaast werkt Mastodon met een decentraal netwerk van verschillende servers. Er is dus niet één bedrijf dat alles runt en data verzamelt: Mastodon is de software die gebruikt kan worden om netwerken op te zetten, die netwerken worden vervolgens op verschillende servers gerund.
Op welke server een gebruiker zich aanmeldt, maakt voor de zichtbaarheid van toots niet uit: ook die van gebruikers van een andere server zijn te zien. De verschillende servers kunnen ieder hun eigen regels bepalen; de moderatie gebeurt door vrijwilligers.
Mastodon wordt door veel overstappers gezien als een beter alternatief waar haat en nepprofielen minder welig tieren dan op Twitter. Nadat Elon Musk daar het betaalde blauwe vinkje invoerde, als opvolging van daadwerkelijk geverifieerde profielen, nam het aantal nepaccounts enorm toe. Mastodon biedt ook de mogelijkheid tot een vorm van verificatie - die gratis is: wie links in zijn profiel zet naar bijvoorbeeld een eigen website, kan via een code in die eigen site bevestigen daarvan de eigenaar te zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Toezichthouder waarschuwt Twitter na chaotische dag
De Amerikaanse handelstoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) is ,,bezorgd” om Twitter. De waakhond gaf het sociale medium donderdag een zeldzame waarschuwing nadat verschillende belangrijke medewerkers opstapten in wat door buitenlandse media wordt omschreven als een ,,chaotische dag”. -
Twitter loopt vol met nepaccounts na wijziging blauwe vinkjes
Elon Musk wilde een einde maken aan trollen en nepaccounts toen hij Twitter kocht. Maar zijn plan om de beroemde blauwe vinkjes onderdeel te maken van een betaald abonnement, lijkt juist voor het omgekeerde te zorgen. -
Grote techbeurs CES is deze week: deze vijf gadgets hadden al een impact op jouw leven
In Las Vegas opende deze week CES, de grootste technologiebeurs ter wereld. Van ultraslimme robots tot zwevende auto’s: meer dan 3000 producenten stellen er de allernieuwste snufjes voor aan de wereld. Wij zetten vijf uitvindingen op een rij die succesvol werden dankzij CES en waarschijnlijk ook op jouw leven een impact hebben gehad.
-
Twitter Blue, het nieuwe betaalde ‘blauwe vinkje', ligt plat na stortvloed aan nepaccounts
Twitter Blue, de nieuwe premium service die een blauw verificatievinkje biedt voor 8 euro per maand, ligt plat nadat het platform overspoeld werd door een golf aan nep-accounts die door Twitter waren goedgekeurd. Twitter heeft de aanmeldingen voor de dienst gepauzeerd. -
-
-
Elf tips om minder te betalen aan streamingdiensten
Elke maand maak je – ongemerkt of niet – een hoop geld over aan allerlei streamingdiensten. Geld dat je ook in je zak had kunnen houden als je deze elf tips volgt. -
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.