Volgende week vertrekken maar liefst drie ruimtemissies naar Mars
Liefhebbers van ruimteavonturen kunnen de borst natmaken. Volgende week vertrekken liefst drie verschillende missies naar Mars.
Delen per e-mail
Veel aandacht gaat naar de Chinese missie waaraan vooral veel politiek geoprestige vastzit. De lancering is op of rond 23 juli met een Lange Mars 5b-raket, speciaal voor extra zware vrachten. De Chinese draagraket stuurt het ruimtevaartuig Tianwen-1 (vrij vertaald: Hemelse Vragen) naar Mars om daar te landen en data te verzamelen, aldus de Chinese Nationale Ruimtevaart Bestuursorganisatie.
Met hun ambitieuze missie hopen de Chinezen de wereld hun ruimte-knowhow te demonstreren. Begin 2019 zette China een maanvoertuig (rover) op de achterkant van de maan. Over een jaar of tien moeten ook taikonauten, de Chinese naam voor astronauten, daar rondstappen. Het land werkt ondertussen hard aan een eigen ruimtelab dat over twee jaar in een baan om de aarde zou moeten draaien.
Sinds 2003, toen men voor het eerst een bemande vlucht lanceerde, zijn grote stappen gezet. Maar de laatste poging van China om een Mars-missie (in samenwerking met Rusland) uit te voeren, mislukte in 2011. De nauwe militaire banden van het Chinese ruimtevaartprogramma en de geheimhouding daaromheen hebben de mogelijkheden voor samenwerking met Amerikanen en Europeanen beperkt.
Dit is de Perseverance. de nieuwe Marswagen van de NASA:
Race
De Chinese missie naar Mars is voor China zeker een prestigerace met de Amerikanen die wel al heel ver voorlopen. De eerste geslaagde missie naar Mars werd door Nasa uitgevoerd met de onbemande Mariner 4 een ruimtevaartuig met een spanwijdte van nog geen zeven meter. In november 1964 werd het gelanceerd en acht maanden later scheerde het langs Mars. Daarna volgt een lange lijst Amerikaanse successen. In 2008 onderzocht de Amerikaanse ruimtesonde Phoenix ijsmonsters van de planeet. Ook is mogelijk stromend water ontdekt tijdens de warmste maanden op Mars.
De Amerikanen sturen deze keer een zeswielige ‘rover’ ter grootte van een auto met de naam Perseverance (Volharding). Het voertuig met zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord, 23 camera's en twee microfoons, heet het neusje van de ruimtezalm en gaat onder meer steenmonsters verzamelen die naar de aarde kunnen worden teruggestuurd. De Amerikanen lanceren tussen 30 juli en 15 augustus. Tot dusver hebben alleen de Verenigde Staten al acht keer met succes een ruimtevaartuig op Mars heeft gezet. Daar opereren twee Nasa-landers, InSight en Curiosity. Zes andere ruimtevaartuigen verkennen de planeet vanuit de ruimte: drie Amerikaanse, twee Europese en één uit India.
De derde Marsmissie heet Amal (‘Hoop’ in het Arabisch) en is gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten in samenwerking met de Boulder University in Colorado. Japan lanceert Amal op maandag. Het wordt de eerste interplanetaire missie van de Arabische wereld.
Kortere reistijd
De reden dat deze weken liefst drie Mars-expedities starten is de gunstige stand van de planeet waardoor reistijd en brandstofverbruik worden geminimaliseerd. Zo’n venster om te lanceren doet zich eens in de 26 maanden voor. Ook Europa en Rusland hadden missies gepland maar die moesten worden uitgesteld door het coronavirus.
Elk ruimtevaartuig zal meer dan 480 miljoen kilometer afleggen voordat het in februari 2021 Mars bereikt. Wetenschappers willen vooral weten hoe Mars er miljarden jaren geleden uitzag, toen het waterbronnen had en mogelijk kleine onbekende levensvormen kende voordat het veranderde in de bevroren wereld die het nu is.
Dit is hoe het op Mars klinkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Samsung wil mobiele toestellen minstens vier jaar voorzien van beveiligingsupdates
De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung wil zijn toestellen langer beveiligen. Het bedrijf zal tot ten minste vier jaar na de oorspronkelijke lancering beveiligingsupdates blijven verstrekken voor zijn Galaxy-producten. -
Gerucht: volgende iPhone krijgt always-on-functie en aantal andere nieuwe features
De volgende generatie iPhones, vermoedelijk de iPhone 12s of iPhone 13, krijgt een zogenoemde always-on-functie. Ook kunnen gebruikers video’s maken en daarna zelf de achtergrond aanpassen met nieuwe software. -
PREMIUMRekenwonder
Hoe deze ingenieuze monstercomputer de wereld kan veranderen
We koesteren onze laptop en pc. Maar die verbleken in rekenkracht bij de quantumcomputers. Hoe staat het met de ontwikkeling ervan? ,,We zijn de komende tien jaar al bezig om ze niet al na één milliseconde te laten crashen’’, zegt Carlo Beenakker, hoogleraar theorie van de vaste stof. -
Belastingdienst beperkt online-aangifte vanwege ‘ernstige’ storing
Voor de derde dag op rij speelt een ‘ernstige technische storing’ de aangiftecampagne van de Belastingdienst parten. Veel mensen kunnen nog altijd geen online-aangifte doen. Dankzij werkzaamheden aan de IT-infrastructuur is de situatie iets verbeterd, maar het aantal gebruikers blijft volgens een woordvoerder voorlopig beperkt om nieuwe problemen te voorkomen. -
PREMIUMtechnische dienst
Het is meestal geen leuk onderwerp, maar Bob zorgt met de dood voor nieuw leven
De dood is meestal geen leuk onderwerp. Er zitten weinig positieve kanten aan. En naast het verdriet zorgen we met het begraven van onze dierbaren ook nog voor vervuiling. Met de Loop Living Cocoon, een doodskist van organisch materiaal, doe je de aarde juist een plezier.
-
robinhood
Student stapt uit leven door ‘gigaschuld’ op beleggingsapp, familie klaagt bedrijf aan
De familie van een Amerikaanse student die een einde aan zijn leven maakte omdat hij dacht gigantische verliezen te hebben gemaakt met de populaire beleggingsapp Robinhood, sleept het bedrijf voor de rechter. Volgens de nabestaanden raakte de 20-jarige Alex Kearns door misleidende informatie volledig in paniek en stapte uit het leven. Er volgt een schadeclaim die naar verluidt tot in de miljoenen gaat lopen. -
video
Emotionele Musk na raketlancering: ‘Eerste stap naar een beschaving op Mars’
Oprichter Elon Musk van SpaceX werd na de succesvolle lancering zaterdag van een bemande Crew Dragon overmand door emotie. Dat zei hij tegen journalisten enkele uren nadat NASA-astronauten Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) naar de ruimte werden gelanceerd voor een verblijf in het internationale ruimtestation ISS. -
Schiphol lanceert app die vlieglawaai voor omwonenden kan voorspellen
Schiphol is begonnen met een app die geluidsoverlast van vliegtuigen kan voorspellen. Met Notifly kunnen bewoners rond de luchthaven een etmaal vooruit kijken naar de verwachte drukte in het luchtruim.