Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock/ADR

Waarom de prijzen van smartphones flink gaan stijgen (én hoger blijven)

De prijzen voor smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen stijgen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt voelbaar in de portemonnee. Wellicht al eind dit jaar.

,,De handelsoorlog treft iedereen'', zegt Lou Schreurs, de Nederlandse topman bij audiogigant Harman die zijn uitvalsbasis heeft in Shenzhen. ,,Maar de elektronica-industrie in het bijzonder. We moeten sinds 1 september op verschillende elektronicaproducten de helft meer toeslag betalen, en we weten niet wanneer het eindigt.‘’

Als de VS en China de komende weken wederom geen water bij de wijn doen, dreigt op 15 december een volgende verhoging die opnieuw elektronica zoals smartphones zal treffen. ,,En wij moeten die extra kosten doorberekenen aan de consument'', zegt Schreurs.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.