Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
Delen per e-mail
Toen Apple in 2017 de iPhone X onthulde, ging er een kleine schokgolf door de consumentenmarkt. Een smartphone van meer dan 1000 euro? Wie is zo gek om dat te betalen? Veel mensen blijkbaar. Sterker: zo veel geld betalen voor een smartphone werd binnen de kortste keren ook de normaalste zaak van de wereld.
Zo kost een iPhone 12 Pro Max van 512GB meer dan 1.500 euro en betaal je maar liefst 1.800 euro voor een Samsung Galaxy Z Fold 2 van 256GB.
Minder maar duurder
Er zijn diverse redenen voor die prijsstijging. Een van de belangrijkste is het feit dat de smartphonemarkt al jaren niet echt meer groeit. Omdat mensen hun telefoon minder snel vervangen dan vroeger moeten fabrikanten er wel meer op verdienen. Dat we de toestellen minder snel vervangen komt ook doordat ze steeds beter worden. Denk bijvoorbeeld aan het stevige Gorilla Glass in de OnePlus 8 Pro of de batterij van 5000 mAh in de Moto G8 Power.
Heb je het Ʃcht nodig?
Toch is de prijsstijging grotendeels vooral te verklaren doordat onze smartphones steeds krachtiger en veelzijdiger worden. Vroeger diende een telefoon enkel om te bellen. Nu kun je er zware games op draaien of kijk je Netflix terwijl je in de trein zit. Gevolg: er zijn technologisch vernuftige chips en sensoren nodig, en die komen met een stevig prijskaartje.
Denk bijvoorbeeld eens aan alle functies die je nu via je smartphone krijgt, waar niet zo heel lang geleden nog afzonderlijke toestellen voor verkocht werden: rekenmachine, gps, fototoestel, scanner, fax, spelconsole... Als je het zo bekijkt, is je smartphone misschien toch zijn geld waard.
En natuurlijk zijn het niet enkel wij als consumenten die veel van onze smartphones verwachten. Fabrikanten praten ons ook bepaalde behoeften aan. Zo heeft de Nokia 9 Pureview vijf cameraās aan de achterkant. De Motorola Razr kan je openklappen. Niet van levensbelang, maar toch is er een markt voor.
Goedkoop is okƩ
Sommige snufjes kunnen wel degelijk een meerwaarde bieden. Als jij veel fotoās neemt, dan betaal je waarschijnlijk graag wat meer voor een smartphone met een uitstekende camera. En gamers willen misschien per se een Asus RoG Strix Phone 3. Heb je geen speciale wensen en dient jouw smartphone vooral voor volstrekt normaal gebruik? Dan is de realiteit dat ook smartphones van 500 euro of zelfs minder daar perfect toe in staat zijn.
Echte aanraders qua prijs-kwaliteit zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 of de OnePlus Nord. Wie liever een Apple heeft kan voor de iPhone SE gaan, een redelijk krachtig toestel dat toch dan 450 euro kost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kantelpunt in smartphone-oorlog: LG geeft strijd tegen Apple en Samsung op
Het Zuid-Koreaanse technologieconcern LG Electronics gaat stoppen met de productie van smartphones en zich richten op onderdelen voor elektrische auto's. LG wijst op de felle concurrentie op de markt voor mobiele telefoons en aanhoudende verliezen bij die activiteiten voor het bedrijf. -
Zo kun je toch nog een PlayStation 5 bemachtigen
De PlayStation 5 is officieel al sinds november vorig jaar te koop, maar toch is de spelcomputer tegelijkertijd nergens te krijgen. Waarom is dat, en hoe kun je toch de nieuwste Sony-console in handen krijgen? -
Dit is de beste laptop van maximaal 500 euro (maar koop hem niet)
Wie een goedkope laptop wil kopen, heeft het dit voorjaar lastiger dan ooit. In het prijssegment van onder de 500 euro is er bijna niks te koop, waardoor je bijna genoodzaakt bent om toch meer uit te geven. Voor wie dat toch niet wil doen hebben we tóch een aantal interessante opties gevonden. -
Petitie: Voer vak 'digitale geletterdheid' in op school
Twee miljoen kinderen zijn niet voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een hoofdrol speelt, staat in een petitie die vandaag verschijnt. De nieuwe minister van Onderwijs moet daarom straks het vak ādigitale geletterdheidā invoeren op alle scholen. -
De vijf beste smartphones voor senioren
De tijd waarin je met een telefoon enkel kon bellen is voorbij, maar sommigen hebben al die technologische snufjes niet nodig. Onze techredacteur ging op zoek naar vijf gebruiksvriendelijke smartphones.
-
1000 euro voor een iPhone X? Het schrikt ons niet af
1.000 euro voor een iPhone X? De hoge prijs weerhoudt ons niet van het bestellen van de nieuwe smartphone van Apple. Volgens het technologiebedrijf is de vraag naar het mobieltje 'buitengewoon groot'. -
Handelsplatform Coinbase naar de beurs: āLoopt dit goed af, dan is dat voor de hele cryptomarkt positiefā
De bitcoinwereld kijkt deze week vol spanning naar de traditionele financiƫle markt. Handelsplatform Coinbase maakte woensdag zijn beursgang en kwam terecht op een waarde van 86 miljard dollar. Hoe belangrijk is deze gebeurtenis en wat betekent het voor bitcoin en andere cryptovaluta? -
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken.