Wikileaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS
VIDEOWikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) kan niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter besloten. In de VS wacht de omstreden journalist mogelijk 175 jaar celstraf wegens de publicatie van geheime Amerikaanse militaire documenten op zijn site in 2010. De Amerikanen gaan tegen de uitspraak in beroep.
Delen per e-mail
Districtsrechter Vanessa Baraitser deed uitspraak bij het Central Criminal Court in Londen. De Verenigde Staten hebben Assange aangeklaagd voor zeventien spionagegevallen plus een keer wegens computermisbruik. Volgens rechter Baraitser is 0het aannemelijk dat Assange zelfmoord zou plegen als hij wordt uitgeleverd. Het wachten is nu op hoger beroep vanuit Washington. Tegen een volgende uitspraak kan Assange zich opnieuw verzetten. Uiteindelijk zal de Britse minister van Binnenlandse Zaken dan bepalen wat er met de journalist gebeurt.
Assanges Wikileaks schokte de wereld in 2010 met een geheime video van het Amerikaanse leger uit 2007 waarop te zien is hoe twee Amerikaanse Apache-helikopters in een wijk van Bagdad een groep mannen onder vuur nemen. Daarbij stonden ook een journalist en een fotograaf van persbureau Reuters, die beiden omkwamen, evenals vijf anderen.
De uitleg van het leger was dat er een vuurgevecht was en dat een Amerikaanse patrouille in de buurt gevaar liep, maar de videobeelden laten eerder een slachtpartij zien. Alleen vanuit de helikopters werd geschoten. Behalve die spraakmakende video zette Assange ook vele duizenden geheime documenten online van Amerikaanse operaties in Irak en Afghanistan. Daarbij werd veel vuile was buiten gehangen.
Spionage
Assange probeert al jaren uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie, die hem wil vervolgen voor spionage vanwege de publicatie van de vertrouwelijke documenten. De problemen van de Australiër begonnen in 2010, toen hij in Londen werd gearresteerd op verzoek van Zweden, dat hem wilde ondervragen over beschuldigingen van verkrachting en aanranding van twee vrouwen.
Om te voorkomen dat hij naar Zweden zou worden gestuurd, zocht Assange zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade. Daarmee bleef hij buiten het bereik van de Britse en Zweedse autoriteiten, maar was hij in feite ook een gevangene in een kamer in een gebouw in de Londense wijk Knightsbridge.
De relatie tussen Assange en zijn gastheren verzuurde en in april 2019 werd hij uit de ambassade gezet. De Britse politie arresteerde hem onmiddellijk wegens het ontduiken van zijn borgtocht in 2012. Zweden liet het onderzoek naar seksuele misdrijven in november 2019 vallen, maar hij bleef vastzitten vanwege het Amerikaanse uitleveringsverzoek.
Meningsuiting
Advocaten van Assange beweren dat hij slechts optrad als journalist en daarom recht heeft op bescherming in het kader van de vrijheid van meningsuiting vanwege het First Amendment dat is verankerd in de Amerikaanse grondwet.
Assange onthulde Amerikaans militair wangedrag in Irak en Afghanistan en moet daarvoor worden geprezen, zo vinden ze. Volgens het juridische team van Assange willen de Verenigde Staten vooral een voorbeeld stellen en voorkomen dat dergelijke informatie nog eens naar buiten komt onder de dekmantel van aantasting van de nationale veiligheid.
De verdediging voerde ook al aan dat uitlevering een bedreiging vormt voor Assange omdat hij risico’s loopt op een ‘onevenredige straf ’die zijn gezondheid kan schaden. Assange lijdt naar verluidt aan een ernstige depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen.
Mexico
Advocaten van de Amerikaanse regering ontkennen dat Assange alleen wordt vervolgd voor het publiceren van de gelekte documenten en zeggen dat de zaak ‘grotendeels gebaseerd is op zijn onwettige betrokkenheid’ bij de diefstal van de diplomatieke mails en militaire dossiers door de veroordeelde inlichtingenanalist Chelsea Manning van het Amerikaanse leger.
Mexico biedt Assange wel politiek asiel aan. ,,Assange is een journalist en verdient een kans”, aldus de Mexicaanse president, die voorstander is van gratieverlening aan Assange. ,,We zullen hem bescherming geven.” President Andres Manuel Lopez Obrador staat achter het oordeel van de Londense rechter om de WikiLeaks-oprichter niet uit te leveren aan de Verenigde Staten, vanwege het risico dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven.
Omstreden
Julian Assange is omstreden en in veler ogen lang niet meer de onomstreden waarheidsvinder die hij wil zijn. Tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 publiceerde zijn Wikileaks door Rusland gehackte e-mails van en over presidentskandidaat Hillary Clinton. De verdachtmakingen - er werden geen strafbare feiten gevonden - zouden Donald Trump in de kaart hebben gespeeld in zijn race naar het Witte Huis.
In de entourage van de president is ook meerdere keren aangedrongen op gratie voor Assange, recent nog door de voormalige gouverneur van Alaska, Sarah Palin. De advocaten van Assange beweerden drie jaar geleden dat het toenmalige Republikeinse congreslid Dana Rohrabacher tijdens een bezoek aan Londen had laten weten dat hij op instructie van president Trump gratie of een andere uitweg bood, als Assange dan wel wilde verklaren dat Rusland niets had gehad met het hacken van het partijbureau van de Democraten. Een paar uur later veranderde Rohrabacher dat verhaal en zei dat hij op eigen initiatief een voorstel had gedaan wat niet was goedgekeurd door Witte Huis.
Niettemin wordt er al een tijdje rekening mee gehouden dat Donald Trump in de laatste dagen van zijn presidentschap nog een aantal keer een opmerkelijke gratie wil verlenen aan mensen die dat volgens de president verdienen. De naam Assange wordt daarbij regelmatig genoemd in de Amerikaanse media.
Bekijk hieronder onze video over Julian Assange:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarde bitcoin duikt omlaag na recordstijging
De waarde van de bitcoin is flink afgenomen na een opmerkelijke opmars eerder, waarbij de digitale munt record op record stapelde. De bitcoin kelderde gisteren en vandaag met wel 18 procent tot 33.500 dollar (27.400 euro), de grootste daling in twee dagen sinds mei vorig jaar. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Bitcoin stijgt op twaalfde verjaardag door grens van 34.000 dollar
De opmars van de bitcoin gaat ook op zijn twaalfde verjaardag onverminderd door. De waarde van de digitale munt steeg vandaag tot meer dan 34.000 dollar, daags nadat één bitcoin voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard was geworden. -
WhatsApp stelt aanpassing gebruikersvoorwaarden uit na ophef
WhatsApp gaat de geplande aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden uitstellen, na ophef omdat dan meer gebruikersinformatie door de chatapp zou worden gedeeld met moederbedrijf Facebook. Volgens WhatsApp is er veel verwarring bij gebruikers over die veranderingen en is meer tijd nodig om uitleg te geven over datagebruik. -
Bitcoin zet opmars voort naar recordwaarde van meer dan 28.000 dollar
De digitale valuta bitcoin zet zijn recente opmars duidelijk voort. De munt werd woensdagmorgen verhandeld voor een recordwaarde van meer dan 28.000 dollar per stuk (zo’n 22.840 euro). Alleen al in december won bitcoin 47 procent aan waarde.
-
PREMIUM
Video ‘Covid-tech’ steelt de show op elektronicabeurs CES
De CES in Las Vegas is de hoogmis voor de makers van technologische snufjes. Dit jaar is de Consumer Electronics Show vanwege corona volledig digitaal. De noviteiten zijn er niet minder om en ‘covid-tech’ steelt de show. -
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air? -
Beste koop Op zoek naar een high-end smartphone? Dit zijn de toppers van deze winter
Elke twee maanden bekijkt AD Tech samen met techsite Tweakers de beste smartphones in verschillende prijssegmenten. We beoordeelden alle modellen en kozen onze favorieten. Vandaag behandelen we de beste smartphones in het hogere segment van rond de 800 euro.