Zo houd je online pottenkijkers buiten de deur
Bang dat buitenstaanders jouw online surfgedrag in de gaten houden? Zo houd je pottenkijkers buiten de deur.
Virtual private networks (VPN’s), diensten die je internetverkeer via een tussenstation doorsturen, zijn nog steeds dé populairste manier voor consumenten om hun privacy zeker te stellen op internet. Ze zorgen ervoor dat je online verkeer wordt versleuteld, waardoor op een openbaar netwerk niet zomaar kan worden meegekeken.
Toch zitten er ook wat mitsen en maren aan. Het massale gebruik van de dienst ExpressVPN kwam eerder dit jaar in opspraak. Het bedrijf achter deze superpopulaire VPN werd toen opgekocht door Kape, een verzamelaar van VPN-diensten met een verleden in ongewilde advertentiesoftware. Sommige werknemers van ExpressVPN bleken voormalige Amerikaanse spionnen te zijn.
Volgens ExpressVPN is er weinig om je zorgen over te maken. Ze hebben ‘goede beveiliging tegen interne en externe dreigingen’, via speciale software die in de gaten houdt of iemand aan de servers morrelt. Toch waarschuwen sommige beveiligingsspecialisten om op te letten voor welke VPN je kiest: het blijven commerciële bedrijven.
Maar hoe goed beschermt mijn VPN dan mijn privacy?
Dat ligt er helemaal aan waar je het voor gebruikt. Geen enkele manier om je privacy op internet te beschermen is compleet waterdicht. Als je je locatie wil beschermen door servers online te foppen over waar je data vandaan komen, dan is een VPN ideaal. Ook als je bijvoorbeeld stiekem gebruik wil maken van videodiensten in het buitenland, doet een VPN gewoon wat je wil. Je maakt het je eigen internetprovider bovendien een stuk lastiger om te zien wat jij online aan het doen bent.
Maar wil je echt dat niemand op internet weet wat jij aan het doen bent, dan is een VPN niet genoeg. Gebruik je bijvoorbeeld Chrome, dan wordt je internetgeschiedenis gewoon in de Cloud opgeslagen. Andere apps die op jouw computer geïnstalleerd staan, kunnen ook gewoon mee blijven kijken.
Google en Facebook blijven meekijken
Een VPN beschermt dus alléén het internetverkeer dat je computer al verlaten heeft. Apps op je pc of mobiel en sites met login zoals Google of Facebook kunnen gewoon mee blijven luisteren.
Kortom, een VPN is een belangrijk onderdeel van je online beveiliging - maar je hebt meer nodig. Het is daarom belangrijk om op te blijven letten als je een website bezoekt: slaat deze cookies op? Heeft een site met een account, zoals Facebook, privacyinstellingen die je kan aanpassen? Zelfs dan geldt overigens: wil je je privacy helemaal veiligstellen, dan kan je beter niet op sociale media zitten.
Zijn er alternatieve programma’s?
De beste beveiliging is een opstapeling van opties. Denk bijvoorbeeld eens na over de browser die je gebruikt. Browser Tor verstopt al jouw internetverkeer door het door een aantal servers tegelijkertijd te sturen. Al je verkeer via Tor is versleuteld, zodat niemand die het onderschept het kan lezen.
Deze browser wordt gebouwd en bijgehouden door een non-profitstichting, die alleen tot doel heeft om jouw privacy te beschermen. Wel wordt Tor vaker gebruikt door criminelen om het zogenoemde ‘dark web’ op te komen. Heb je liever een standaardbrowser, dan is Firefox verreweg de meest privacyvriendelijke optie.
Browserextensies en alternatieve zoekmachines
Wil je niet alles in een aparte browser doen, dan is er de extensie HTTPS Everywhere. Deze extensie zorgt ervoor dat je altijd op de veiligere HTTPS-versie van een pagina terechtkomt als die er is.
Om te vermijden dat Google je zoekresultaten bijhoudt en op die manier jou weet te identificeren, kun je gebruikmaken van DuckDuckGo of Startpage. Beide zoekmachines houden je zoekgedrag niet bij. Startpage biedt bovendien een proxy, een soort lichtere versie van een VPN die je identiteit verstopt.
En maak je je zorgen over de specifieke cookies die een website op jouw machine probeert te installeren? De extensies Privacy Badger en Ghostery registreren alle trackers die een website gebruikt om jouw bezoek te registreren. Je kan zo zelf bepalen welke trackers je wel en niet toelaat - met een simpele druk op de knop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Haal meer uit YouTube met deze handige tips
Kattenfilmpjes, filmtrailers en kookvideo’s: je vindt het allemaal op YouTube. Het is dan ook niet gek dat het videoplatform meer dan 2 miljard gebruikers heeft. Met deze handige tips haal je nóg meer uit de browserversie van YouTube. -
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
Wéér een klap voor Elon Musk (die de waarde van Twitter ziet verdampen)
Elon Musk schreef vrijdag in een mail aan de medewerkers van Twitter dat hij het bedrijf waardeert op 20 miljard dollar (18,6 miljard euro), amper de helft van wat hij er in oktober voor betaalde. Tot overmaat van ramp werd ook bekend dat een deel van de broncode van Twitter op straat heeft gelegen. -
Denk eens na over deze alternatieve browsers
Chrome, Edge en Safari zijn bekende browsers, maar wist je dat er tal van alternatieven zijn? Wij tippen er vier.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.