Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen.
De meeste mensen zullen het gevoel herkennen: naarmate je een telefoon langer in je bezit hebt, lijkt het alsof hij steeds trager wordt. āHet is goed mogelijk dat het niet zomaar tussen je oren zitā, denkt Tweakers-redacteur Arnoud Wokke. Hij houdt zich al jarenlang bezig met smartphones.
In een notendop zijn er vlakken waarop een telefoon simpelweg āslijtā, waar je dus niets aan kan doen. Op andere gebieden kan dat gelukkig wel. Hoe het precies bij jouw telefoon zit, hangt af van wat voor toestel je hebt en hoe je hem gebruikt.
Hieronder zetten we op een rijtje wat je kan proberen om je telefoon een snelheidsboost te geven, zodat een nieuw toestel misschien nog even niet nodig is.
Tip 1: Ga op app-dieet
De belangrijkste en makkelijkste tip die Arnoud geeft, is om streng te zijn voor je apps. āScroll door je applijst heen en kijk naar wat je Ć©cht nodig hebt. Alles wat niet echt nodig is, kun je er beter afgooien.ā
Hij legt uit dat apps op je telefoon ook de rekenkracht van je telefoon kunnen benutten wanneer ze helemaal niet openstaan. Een app van een webwinkel kan bijvoorbeeld op de achtergrond checken of er een nieuwe uitverkoop aankomt. Zo gebruiken ze ongevraagd de rekenkracht van je telefoon. Voor extraās als geanimeerde live wallpapers geldt overigens hetzelfde; je kan ze beter achterwege laten.
Tip 2: Maak ruimte vrij
Mogelijk is de groeiende hoeveelheid fotoās en videoās op je telefoon een probleem. āEen systeem heeft minstens een paar gigabyte vrije ruimte nodig om goed te werken.ā Als dit probleem zich voordoet, krijg je daar meestal een melding van. āHet is goed om daar dan ook naar te luisteren, dat doet je telefoon echt goed.āā
Advies van Arnoud op dit gebied: zet je fotoās en zeker je videoās in de cloud en verwijder ze van je toestel, dat scheelt een hoop.
Tip 3: Nuke je telefoon
Mocht dat alles niet genoeg opleveren, dan kan je de reset naar fabrieksinstellingen proberen, maar dit is volgens Arnoud wel āde nucleaire optieā. Hierbij wordt alles op je telefoon gewist en begin je weer alsof je de telefoon net hebt gekocht.
Voordeel hiervan is dat alles dat je telefoon onnodig vertraagt weg is, maar alle apps die je liever wilde houden ook. Wees als je dit overweegt ook zeker dat je overal back-ups van hebt, want echt alles wordt gewist.
Tip 4: Kijk op iPhone naar je batterij-instellingen
Tot slot is er nog een tip voor iPhone-gebruikers: onder de batterij-instellingen kun je controleren of je accu aan vervanging toe is. Hier zie je ook of de prestaties van je telefoon worden teruggeschroefd als je accu echt aan het verslappen is. Mocht dat zo zijn, dan is je accu vervangen zeker een goed idee.
Soms is trager worden onvermijdelijk
Tijdens de levensduur van je telefoon komen er regelmatig systeemupdates voor uit. āDeze zijn altijd gratis, waardoor de prikkel er niet is voor de fabrikant om er heel veel tijd in te steken. Het kan dus gebeuren dat een nieuwe versie van het systeem slecht geoptimaliseerd is voor je telefoon en hem wat langzamer maaktā, vertelt Wokke.
Daar is helaas niets aan te doen. Een systeemupdate voor je telefoon kun je natuurlijk wel afslaan, maar daar horen ook beveiligingsupdates bij. Onderaan de streep loop je een beveiligingsrisico, omdat je anders mogelijk een tragere telefoon krijgt. Arnoud raadt dat dan ook af.
App-updates en lite-versies
Wat voor de systeemupdates geldt, is ook zo voor apps. āDie worden natuurlijk getest op recentere telefoons, dus hoe ouder jouw telefoon wordt, hoe minder rekening ermee gehouden wordtā. Ook hier is helaas niets aan te doen: app-updates afslaan kan een veiligheidsrisico zijn en op den duur kan een dienst gewoon niet meer werken totdat je de een update installeert.
Lite-versies van apps is Arnoud niet echt over te spreken. āDie hebben vaak minder functies dan de originele versies, waardoor je, als je een serieuze gebruiker bent, toch wel weer teruggaat naar het origineel.ā
Als je dan echt aan een nieuw toestel gaat
Als je kijkt naar een nieuw toestel is er een simpel principe: snellere telefoons zijn doorgaans duurder. Informeer ook naar de aanwezigheid van bloatware op je toekomstige toestel. Dat zijn apps die met je telefoon meegeleverd worden, die je niet per se wilt hebben, maar die je er vaak niet af kan halen.
Sommige telefoonmakers leveren gelukkig vrij ākaleā toestellen af, zonder die bloatware. Wie daarin echt de beste ervaring zoekt, kan volgens Arnoud het beste kijken naar Apple iPhones en Googles Pixels. Die twee bedrijven staan er bovendien om bekend dat ze hun updates ook goed optimaliseren voor hun toestellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse media: SpaceX ontslaat medewerkers na kritiek op Elon Musk
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou zeker vijf werknemers hebben ontslagen nadat ze een brief hadden verspreid met kritiek op de bekende zakenman. Dat melden verschillende Amerikaanse media. In hun schrijven zouden ze ook hebben opgeroepen om de cultuur bij het bedrijf inclusiever te maken. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we ƩƩn product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediƫnten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediƫnten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Na 5G komt 6G⦠maar wie zit daar nu op te wachten?
Terwijl het 5G-telefonienetwerk nog niet eens volledig is uitgerold in Nederland, wordt er nu alweer gesproken over 6G. Wat is dat, wanneer komt dit, en hebben we het echt nodig?
-
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
āTraditioneleā criminaliteit nam in 2020 af vergeleken met de jaren ervoor, terwijl er juist meer online criminaliteit was. Logisch ook: het is voor inbrekers extra lastig om hun werk te doen als iedereen om 21.00 uur ās avonds thuis moet zijn. Een goed moment dus om te kijken hoe je je kunt wapenen tegen digitale inbrekers. -
PREMIUM
De Russen kunnen Nederland zo platleggen, stellen experts: āEĆ©n verkeerde klik en ze zijn binnenā
Onze digitale veiligheid staat meer dan ooit onder druk. Criminelen willen onze gegevens pikken en de Russen kunnen ons land platleggen. Inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland spreken al jaren over Russische cyberaanvallen op andere landen. Wat is hiervan waar en wat zijn de gevolgen voor Nederland? ,,Ze kunnen onze sluizen openzetten.āā -
Energierekening
Valentijn (38): āEen groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgeverā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.