Zo weet je van wie een kwijtgeraakte telefoon is
Vind je een telefoon op straat of op een openbare plek? Met deze tips achterhaal je de eigenaar, zodat je het toestel zo snel mogelijk kunt teruggeven.
Stel: je ziet een smartphone op de grond of op een tafel liggen. De eigenaar is nergens te bekennen. Het toestel is mogelijk uit een broekzak gevallen of simpelweg vergeten. Je wil de smartphone graag teruggeven, maar hoe kom je erachter van wie het toestel is en hoe bereik je deze persoon?
Noodinformatie op iPhone en Android
iPhone: Heb je een iPhone gevonden, druk de aan/uit-knop en een van de volumeknoppen dan tegelijk in. Met deze knoppencombinatie kun je het toestel uitschakelen, maar je vindt er - als de eigenaar dit heeft ingesteld - ook het Medische ID. Hier vind je mogelijk belangrijke informatie over de eigenaar, zoals de naam, leeftijd en misschien zelfs contactpersonen in geval van nood. Dit is geheel afhankelijk van wat de eigenaar van het toestel heeft ingesteld.
Android: Houd bij een Android-toestel de aan/uit-knop ingedrukt en selecteer ‘noodgeval’. Als dit is ingesteld door de eigenaar, vind je hier de noodcontacten. Je kunt vervolgens de familieleden of vrienden van de eigenaar inlichten over de gevonden telefoon. Ook kun je de persoonsgegevens van de eigenaar opzoeken via sociale media en een privébericht sturen.
Vraag het Google Assistant of Siri
Zelfs als de gevonden smartphone is vergrendeld, zijn de slimme spraakassistenten vaak gewoon actief. Probeer ‘Oké Google’ voor Android-toestellen of ‘Hé Siri’ voor iPhones en zeg bijvoorbeeld de commando’s ‘bel mama’, ‘bel papa’ of ‘bel thuis’. Als er wordt opgenomen, kun je vragen hoe je het toestel aan de eigenaar kunt teruggeven.
De stemassistent kan ook worden geactiveerd door de knop aan de zijkant van het toestel ingedrukt te houden.
Neem op als er gebeld wordt
Ontvangt het gevonden toestel een inkomende oproep? Neem dan op. Vaak probeert de eigenaar via een ander nummer naar de telefoon te bellen zodra hij of zij doorheeft dat hij kwijt is. Als je toch iemand anders aan de lijn krijgt, informeer dan hoe je in contact kunt komen met de eigenaar.
Maak een foto van je contactgegevens
Meestal is het mogelijk om de camera-app te gebruiken als het toestel vergrendeld is. Schrijf op een briefje jouw contactgegevens. Maak er vervolgens een foto van met de gevonden smartphone.
De eigenaar maakt mogelijk gebruik van een clouddienst zoals Google Foto’s of iCloud. De foto met jouw gegevens is dan op andere apparaten te zien door de eigenaar, waardoor hij of zij contact met jou kan opnemen.
Schakel de hulp van sociale media in
Een nog altijd veelgebruikte manier om de eigenaar van een telefoon te vinden, is het plaatsen van een oproep op sociale media. Indien er op de achtergrondafbeelding personen te zien zijn, houd er dan rekening mee dat niet iedereen het waardeert als deze afbeelding op sociale media verschijnt, met name als er kinderen op staan.
In plaats daarvan kun je omschrijven wat je op de achtergrondafbeelding van de telefoon ziet. Zet er ook bij waar je het toestel hebt gevonden en rond welk tijdstip.
Gevonden telefoon gaat niet aan
Heeft de gevonden smartphone een lege batterij of werkt het apparaat niet meer? Naast een bericht op sociale media, kun je het toestel inleveren bij personeel indien je het toestel in een winkel of restaurant gevonden hebt. Lag de telefoon op straat? Lever het apparaat dan in bij de gemeente of meld het aan bij websites als Verloren of gevonden en iLost. Dat is sowieso een goede oplossing als je met bovenstaande tips niet snel beet krijgt.
Zo krijg je jouw verloren toestel snel weer terug
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jij zelf je telefoon een keer verliest. Met de onderstaande instellingen vergroot je de kans dat je jouw verloren smartphone zo snel mogelijk terugkrijgt.
In de instellingen van een iPhone ga je naar ‘Gezondheid’. Onder het kopje ‘Medische details’ staat het ‘Medische ID’ Met de knop rechtsboven in het scherm kun je de gegevens wijzigen. Zorg dat ‘Toon bij vergrendeling’ is ingeschakeld, zodat de vinder van je telefoon ook bij jouw gegevens kan indien het apparaat niet ontgrendeld is.
Gebruik je een Android-telefoon? Ga dan naar ‘Over de telefoon’ en vervolgens naar ‘Noodinformatie’. Hier vul je de info in die je wilt delen, zoals medische informatie en noodcontacten.
Smartphone toch voor eeuwig kwijt? BestGetest heeft de beste goedkope telefoons op een rij gezet.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Volgens Microsoft heb je geen Xbox meer nodig: streaming heeft de toekomst
Je start je tv op, je opent een app, en met één klik zit je middenin een nieuwe blockbustergame. Deze wensdroom van de game-industrie wordt steeds meer werkelijkheid. Nu zet ook Microsoft er flink op in: de Xbox-tv-app is nabij. -
Dit doet een warme zomerdag met je smartphone-accu
Dagelijks beroepen we ons op de apparatuur om ons heen, ongeacht regen of zonneschijn. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat weersomstandigheden precies voor gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je smartphone? We vragen een batterij-expert om te achterhalen wat een bloedhete zomerdag met de accu in je broekzak doet. -
Nieuwe smartphone kopen? Hier moet je op letten
De een koopt pas een nieuwe smartphone als de oude kapot is, de ander heeft er graag eentje met de nieuwste snufjes. Welke smartphone past het best bij jou? -
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Weer een kapot iPhone-snoertje: zo voorkom je het
Het is een van de grootste ergernissen bij smartphonegebruik; het stukgaan van oplaadkabels. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen en waar moet je op letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels?