Volledig scherm
PREMIUM
Groepsfoto tijdens de seizoenspresentatie van de NPO 2018-2019. © ANP

‘Alles wat Patty Brard zegt, doet en is, vind ik jammer’

Column Thomas VerbogtAls je een artikel onder ogen krijgt waarboven staat `Plannen publieke omroep’, ga je dat niet met genoegen zitten lezen. Ik scheurde zo’n artikel uit een krant, het zwerft over mijn bureau, soms kijk ik ernaar en dan schiet er een flard van een zin omhoog, bijvoorbeeld dat Rutger Castricum een programma gaat maken met boze burgers. Daar zie ik dan enorm tegenop, tegen die boze burgers. En ben ik meteen blij dat ik niet zo vaak televisie kijk, zodat ik ze waarschijnlijk niet tegenkom in mijn stille huiskamer.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Het artikel is vooral een interview met de NPO-directeur Frans Klein, een remmende man met een schrappend potlood, want zoals we weten, gaat er veel moois weg, niet helemaal, maar het wordt minder, wánt, jawel: nieuwe uitdagingen. Ik noem een programma als `Vetgelukkig?!’, een titel waarvan ik subiet een blokje om ga lopen in de hoop dat ik onderweg iets zie staan waar ik even tegen aan kan schoppen. Maar ja, de boze burger die ik dan een minuutje ben, komt niet in het programma van Rutger Castricum.

Ik lees over Vetgelukkig?!: `Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel weten hoe het is om te strijden tegen overgewicht. Mede op basis van persoonlijke ervaringen onderzoeken ze de wetenschappelijke en culturele kanten hiervan.’

Misschien is het kinderachtig er zoiets uit te lichten, maar ik doe het toch, want het zegt wat over de staat van het land. Diederik Jekel ken ik niet, Patty Brard wel. Alles wat Patty Brard zegt, doet en is, vind ik jammer. De Publieke Omroep wil haar liever dan de makers van bijvoorbeeld Brandpunt+. Waarmee komt Patty Brard als de culturele kanten van overgewicht worden belicht. Han Peekel? Dik Trom? Ah, die dekselse nieuwsgierigheid!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Ik dacht: ik weet het zo net nog niet of deze jongen drie weken puur gaat genieten
  PREMIUM
  column Thomas Verbogt

  Ik dacht: ik weet het zo net nog niet of deze jongen drie weken puur gaat genieten

  Als een man het over zichzelf heeft als ‘deze jongen’, ben ik een beetje op mijn hoede. Had ik een tijdje terug nog niet, is iets van de laatste jaren. ‘Deze jongen’ is niet zo erg als ‘ondergetekende’, maar het komt in de buurt. Een vrouw hoor ik het nooit over ‘dit meisje’ hebben: ,,En dan gaat dit meisje eens een hele avond niets doen.” Raar, maar ik zou er trouwens minder last van hebben. Of last, nou ja, lást is een wat te groot woord. Wat ik al zei: ik voel lichte waakzaamheid.
 2. Ik wil graag twee slavinken gratis en dan laat ik al mijn volgers weten dat ze uit de kunst zijn
  PREMIUM
  column Thomas Verbogt

  Ik wil graag twee slavinken gratis en dan laat ik al mijn volgers weten dat ze uit de kunst zijn

  Laatste weken kom ik in kranten steeds vaker een beroep tegen dat ik niet kende. Nu wel. Of beroep, nee, het is geen beroep, meer een bezigheid, een instelling. Ik heb het over ‘influencers’, mensen die op of in de sociale media ontzettend populair zijn, erg veel volgers hebben en dan een slagerij binnenlopen en zeggen: ,,Goedemorgen slager, graag wil ik twee slavinken gratis en dan laat ik al mijn volgers weten dat ze uit de kunst zijn.”

Columns