Volledig scherm
PREMIUM
rotterdam een - opgetuigde kerstboom met ballen ROBIN UTRECHT © ROBIN UTRECHT

Ballen

ColumnEen kerstboom huren, ik had er nog niet van gehoord. Even: ik vind echt dat we pas ná volgende week donderdag over kerstbomen en zo moeten praten. Laten we de decembermaand alsjeblieft rustig en in volgorde afwerken.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Maar goed, ik las over een bedrijf in Dieren. Daar kan het dus, kerstboom huren. Kunstkerstboom. Naar wens versierd, op dat bedrijf dus. Zal vast een gat in de markt zijn en ik gun het bedrijf ook het allerbeste, ongetwijfeld puik dat het bestaat, misschien voor veel mensen een zorg minder. Maar ik hoop dat het vooral andere bedrijven zijn die van deze dienst gebruikmaken. En niet particulieren.

Kijk, in en rond die bedrijven maakt het niet veel uit, dat is meestal ook aan de bedrijven te merken. Kerstsfeer wordt daar niet voor niets vaak ‘kerstsfeertje’ genoemd, wat ik een naargeestig verkleinwoord vind.

Wat ik maar wil zeggen: thuis moeten we het zélf blijven doen. De huiselijke kring is toch al een kwetsbaar instituut geworden, ook daar verandert er veel, we moeten er géén rituelen uit weg halen. Een perfecte kerstboom bestaat niet, maar je kunt in de buurt komen, door de kitsch zo gezellig mogelijk te maken, terwijl je er wel voor zorgt dat kitsch kitsch blijft.

En natuurlijk lekker ruziemaken, wat kan beginnen met een simpel vraagje: ,,Had je de verlichting er niet beter vóór de ballen in kunnen hangen?” Met meteen de toevoeging: ,,Nu moet je ze er allemaal weer af halen.” Valt niets tegen in te brengen, maar ook weer wel, een andere kwestie: ,,Wie heeft vorig jaar dat snoer opgeruimd!” Met meteen de toevoeging: ,,Wie kan het weer uit de knoop halen?!” Ondertussen klinkt een lelijke versie van Jingle Bells door de kamer. We komen op scherp te staan. Heerlijk!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns