Volledig scherm
PREMIUM
© Dikke van Dale

'Een weinig sexy imago'

ColumnOp 4 november 1963 kreeg mijn vader voor zijn verjaardag Van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal cadeau. Dat was nogal een uitgave toen, mijn moeder had ervoor gespaard en mijn vader was ontzettend blij. Hij vertelde mij er ook van alles over, bijvoorbeeld wanneer een woord in het woordenboek komt, dat soort dingen. Ik werd een maand later 12 en was zeer onder de indruk, 2632 pagina’s, ik had nog nooit zo’n dik boek gezien!

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Als mijn ouders niet thuis waren, bladerde ik er doorheen, ook het dunne papier fascineerde me. Uiteraard zocht ik de geheimzinnige woorden op die langzamerhand schemerig door mijn kleine wereld tintelden, woorden die met seks te maken hadden. Alleen al dat opzoeken vond ik ongekend spannend.

Na de dood van mijn ouders, nam ik het woordenboek mee, het stond er nog steeds, naast de nieuwste editie.

Zojuist zocht ik naar sexy, want ik was benieuwd wat ik toen las. Het staat er niet in. Seksueel wel: ‘het natuurlijk geslacht en het geslachtsleven betreffende’. Als jonge jongen vond ik dat zéér teleurstellende informatie. Soms hoorde ik dat een vrouw sexy was (kon toen nog gezegd worden), ik begreep wat het was, geloof ik, maar wilde het gloeiend zwart op wit zien.

Ik kom hierop doordat ik lees wat Janny Dekker van het Nederlands Huisartsen Genootschap zegt. Ze betreurt het dat er zo weinig geld naar huis-tuin-en-keukenkwalen gaat, zoals bijvoorbeeld schimmelnagels en voetwratten. Ze hebben volgens Janny Dekker ‘een weinig sexy imago’.

Ik pleit er sterk voor sexy niet meer in verband met schimmelnagels en voetwratten te gebruiken. Laten we er weer een fijn en licht woord van maken. Dat bijvoorbeeld iemand sexy lacht. Want dat kan! Echt waar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zal ik eens wat zeggen: ik leid een hartstikke intellectueel leven
    PREMIUM
    Column Thomas Verbogt

    Zal ik eens wat zeggen: ik leid een hartstikke intellectu­eel leven

    In een krant las ik ‘moeilijke kijkers’, in een andere ‘moeilijk bereikbare kijkers’. Het gaat over de NPO die het mes in het televisieamusement zet. De overheid vindt dat er te veel ‘plat vermaak’ wordt uitgezonden. Dat is meer iets voor de commerciële omroepen. Bij de NPO moet het ernstig zijn, in ieder geval ergens op slaan of belangstelling prikkelen of hoe je het ook wilt noemen.

Columns