Volledig scherm
PREMIUM
Bezoekers van de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht, editie 2016. © ANP

Geblokt

Column Thomas VerbogtWanneer ben je doelgroep van iets? Hoewel ik geen groepsmens ben, denk ik dat het lekker is tot een groep te behoren. Je hoeft niets in die groep te doen, maar je staat in ieder geval niet alleen.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Ik zag een fotootje dat is gemaakt op de 50Plusbeurs in Utrecht (Jaarbeurs). Ik ben ook boven de 50, maar die beurs is een mysterie voor me. Ik heb er zelfs niets over gehoord, geen aankondiging, niets. Toch trekt die beurs tienduizenden bezoekers. Het is zelfs, begrijp ik, het grootste evenement ter wereld voor actieve 50plussers. Hoe kan ik dan van niets weten? Ik kan me niet voorstellen dat er binnen de organisatie iemand heeft gezegd: ,,Mondje dicht tegen Verbogt!’’

Op het fotootje zijn vijf mannen te zien met een ontspannen uitstraling, vier met een gezellige dikke buik. Een van hen, zonder gezellige dikke buik, heeft een rugzak om en een witte zomerhoed op, alsof hij een zomerse voettocht maakt. Een van de andere mannen heeft ook een zomerse uitstraling: een losse broek tot op de kuiten. Het meest opvallende van de kleding is dat de vijf mannen een sterk geblokt overhemd dragen. Enorm ontspannen tafereel.

Nogmaals, de beurs is een mysterie voor me, maar het zal daar niet over al te ingewikkelde kwesties gaan.

Zelf heb ik geen geblokt overhemd. Komt doordat ik bang ben door  zo’n overhemd te dragen meer te moeten dan ik op dat moment wil. Is iets van vroeger. In mijn vroege jeugd hoorde bij de meeste mannen een sneeuwwit overhemd met stropdas, maar vaak ging na het werk het witte overhemd uit en kwam er een ‘vrijetijdsoverhemd’ voor in de plaats, dikwijls fris geblokt. Als er een oom in zo’n hemd op bezoek kwam, kon je de tekenpotloden meteen in de doos doen. ,,We gaan eropuit!’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
    PREMIUM
    column

    Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

    Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.

Columns